El Govern fa marxa enrere: el model suís no s’aplicarà a les Illes Balears

  • El conseller d’Educació du la contrària al president del Govern, que des de Suïssa va defensar el model lingüístic del país alpí en un viatge oficial a càrrec de l’erari públic

VilaWeb
Redacció
02.05.2012 - 03:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Govern no té cap intenció d’aplicar a les Illes Balears i Pitiüses el model lingüístic de les escoles suïsses. Això, malgrat haver viatjat al país alpí amb una delegació encapçalada pel president del Govern, José Ramón Bauzá i el conseller d’Educació i Cultura, Rafel Bosch, a més d’entre set i nou càrrecs públics, per conèixer el sistema educatiu ‘dels millors’.

De fet, el president del Govern va assegurar en un vídeo durant el viatge que ‘els millors ens diuen i ens demostren que apostar per un plurilingüisme com és el cas que fa Suïssa, un plurilingüisme natural, demostra una major productivitat, una major cohesió social i sobretot una competitivitat de cara en el futur’.

Tanmateix, dos dies després, en el Consell de Govern de divendres, el portaveu de l’executiu i conseller d’Educació va rebutjar l’aplicació de cap mesura per implementar el model lingüístic alpí a Mallorca i les Balears El president del Govern, José Ramón Bauzá, arribà a afirmar, la setmana passada i  a través del vídeo institucional de propaganda fet des de Suïssa, que ell volia ‘conèixer què és el que estan fent els millors’. ‘I ho vull aplicar a les nostres illes en matèria educativa’, sentencià Bauzá davant la càmera.

No se sap si, durant el viatge, el president i el conseller pensaven que ningú es preguntaria com funciona Suïssa; o si és que la relliscada es va produir, més probablement, per ignorància del propi Govern i dels seus assessors. El fet, però, és que el sistema educatiu suís plurilingüe que Bauzá va afalagar en el vídeo està a les antípodes del que ha defensat fins ara el seu equip de Govern, tal com va publicar La Veu de Mallorca.

A Suïssa la llengua pròpia de cada regió és la única oficial i obligatòria, i a més és considerada com una llengua nacional més. Si Bauzá hagués volgut ser fidel a la seva pròpia propaganda institucional, hauria hagut de lluitar per l’oficialitat única del català a les Balears i pel reconeixement de la nostra llengua a nivell estatal.

Despeses del viatge                                     

Finalment, però, el Consell de Govern del passat divendres va desmentir el president. Això, un dia després del retorn d’un viatge que, segons han publicat Última Hora i Diario de Mallorca, ha comptat amb la participació d’entre set i nou càrrecs polítics més. A banda del conseller d’Educació i el president del Govern, també van acompanyar-los els seus caps de Gabinet, Ana Rodríguez i Javier Fons; el responsable de l’Oficina de Coordinació del Gabinet de Presidència, Martín Juaneda; el cap de Protocol del Govern, Albert Candela; i al manco un fotògraf i un càmera, gràcies als quals es van poder enregistrar els vídeos institucionals de propaganda del model educatiu suís.    

De fet, el conseller d’Educació i Cultura, Rafel Bosch, intentà justificar les despeses del viatge a Suïssa assegurant que el què han après allà ‘és impagable’, malgrat dir també que el model no es pot aplicar a Balears. A  més, i arran de les crítiques de l’oposició, l’executiu s’ha compromès a dur els comptes del viatge el dia pertinent i en seu parlamentària.

El conseller d’Educació també ha justificat el viatge al centre d’Europa fixant la seva atenció en la forta aposta de l’estat alpí per la Formació Professional. Una branca de l’educació pública que, segons va assegurar Bauzá en el segon vídeo institucional de propaganda des de Suïssa, ha d’estar destinada a ‘estimular i motivar aquella gent que no té ganes d’estudiar o que no es planteja res que no sigui per formació universitària’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any