L’abstenció del PP permet aprovar el pressupost

  • Mas premia Camacho lloant la responsabilitat del PP

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.02.2012 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’abstenció dels diputats del PP ha permès l’aprovació avui del pressupost del 2012, que ha tingut els vots a favor de CiU i els contraris de la resta de formacions. Camacho ha demanat avui al parlament a Artur Mas un reconeixement públic al paper del seu partit i Mas l’ha premiada reconeixent la responsabilitat del PP. ‘L’exercici de la responsabilitat té premi per part de la societat’, ha dit el president.

Mas ha continuat així: ‘Les formacions que en moments greus estan disposades a fer una actuació responsable són les que poden tenir un grau de comprensió més gran per part de la ciutadania, per més que no agradi a tothom’.

El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, ha insistit a demanar a CiU si el pacte era de legislatura. Mas li ha respost que es restringia únicament al pressupost.

Un nou pacte CiU-PP

El Parlament de Catalunya sotmetrà a votació en la sessió d’avui el pressupost de la Generalitat per al 2012, el segon del govern d’Artur Mas, amb el suport de CiU i del PP. Es repeteix l’escenari de fa un any amb l’aliança de centre-dreta i l’oposició del centre-esquerra. La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va ser l’encarregada d’anunciar els detalls del pacte a què van arribar el seu partit i CiU ahir de matinada (acord, pdf). Amb l’acord, els populars es vanten de condicionar l’acció de govern i Camacho va afirmar: ‘Si algú li molesta que el Partit Popular sigui determinant a la política catalana, que s’hi vagi acostumant’.

El projecte de llei de mesures fiscals, que acompanya el pressupost, finalment no es debatrà en aquesta sessió, després que el grup d’ ICV-EUiA i els subgrups de SI i C’s n’hagin demanat dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

El pressupost de la Generalitat l’integren 29.727 milions d’euros dels departaments i dels organismes estatutaris i consultius; 12.980 milions per al Servei Català de Salut, l’Institut Català de la Salut i l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials; 715 milions per a les entitats autònomes de caràcter administratiu i 24 per a les de caràcter comercial o financer; 6.182 milions per a les entitats de dret públic sotmeses a l’ordenament jurídic privat; 2.952 milions per a les societats i entitats de caràcter mercantil; 3.199 milions per als consorcis i 707 milions per a les fundacions.

Un acord estable?

Alícia Sánchez-Camacho va remarcar que l’acord transcendia el pressupost del 2012 i que establia uns principis comuns d’acció política i parlamentària. Com ja va passar l’any passat, el govern va tornar a cedir el protagonisme en la presentació de l’acord a Camacho, que va explicar que el PP havia tingut ara més capacitat d’intervenció en els comptes.

‘A diferència del 2011, en què el 80% de la despesa ja estava compromesa o gastada, ara el PP ha tingut la possibilitat de rectificar i incorporar en l’acord polític mesures d’impuls legislatiu, compromís amb l’austeritat, dèficit i impuls equipaments educatiu’, va explicar Camacho.

Onze pàgines i deu punts conformen l’acord que CiU i PP van segellar pels pressupostos i la llei d’acompanyament d’aquest any 2012. Després de les negociacions, que no van finalitzar fins la matinada de dilluns a dimarts, el document va veure la llum de la mà dels populars, que es van mostrar visiblement satisfets per l’acord. (Què implica el pacte CiU-PP?)

El pacte tanca un acord sobre la taxa de l’aigua que havia enfrontat a nacionalistes i populars. Finalment, es recaptarà un 25% menys per aquest concepte del que el Govern pretenia inicialment. Així, s’ha decidit aplicar una moratòria de sis mesos pels ajuntaments, que podran així ajornar el pagament de la seva taxa. Això, segons els populars, suposa una rebaixa en la recaptació d’1,2 milions d’euros. D’altra banda, s’introdueixen canvis en la gestió dels impagaments. Ara, quan un usuari no aboni la seva factura de l’aigua -i per tant la seva part del cànon-, l’ACA no cobrarà la part proporcional de la taxa a la subministradora, sinó que li descomptarà aquesta quantitat del deute de l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb aquesta maniobra, el PPC assegura que hi ha una reducció de més d’un milió d’euros en la recaptació que es fa a les empreses.

Per últim, també s’han modificat alguns increments en les quantitats a cobrar en concepte de taxa a les empreses. En lloc de cobrar un 10% més pels consums excessius, s’aplicarà un augment del 12%, podent mantenir així en el 3% la pujada del cànon pels subministraments moderats. La taxa imposada per les aigües que l’empresa capta però no lliura a l’usuari estava previst que augmentés un 0,25%, i ara el pacte fixa la crescuda en un 0,20%. D’igual manera, el cànon per captació d’aigua es volia fer créixer un 0,10%, i finalment augmentarà només un 0,07%. Aquestes noves fórmules són les que faran que es recapti 3,3 milions menys que el PPC creu que acabarà “beneficiant als usuaris”.

Els altres grans punts d’enfrontament entre CiU i PPC havien estat la taxa turística i l’euro per recepta. La negociació de la passada setmana, però, va deixar gairebé tancats aquests aspectes i l’acord final no reflexa grans canvis respecte del que s’havia pactat. Tot i això, finalment la taxa turística sí tindrà el topall de dues persones per allotjament a les que aplicar l’impost, petició que els populars havien reiterat sistemàticament. En l’euro per recepta, el PPC no ha aconseguit el retard de sis mesos fins l’inici de la seva aplicació que reclamava. Tot i això, no començarà a estar vigent fins d’aquí a tres mesos. A més, en el llistat de col·lectius que quedaran exclosos de pagar aquest euro per recepta, finalment estaran inclosos també els malalts crònics amb ingressos baixos o falta de recursos.

Més enllà del pressupost

El pacte entre CiU i PPC, però, no es limita a les mesures d’acompanyament. L’acord condicionarà part de l’activitat legislativa del Govern aquest 2012. En aquest sentit, l’executiu es compromet a impulsar una llei en favor dels emprenedors, una altra per afavorir la transparència en l’administració pública i les empreses i ens participats per la Generalitat, i una última que apliqui a Catalunya el pacte que PP i PSOE van fixar a l’Estat on es limita la despesa no financera.

En el terreny del sector públic català, el pacte segellat aquest dimarts, marca una reducció del 25% de les entitats respecte de les existents en 2011, aplicant així una segona fase de l’acord que ja havien iniciat l’any passat. Aquest compromís, a més, s’haurà de veure reflectit en un informe anual que presentarà el Govern.

L’acord signat acaba amb una clàusula final que crea una comissió de seguiment del compromís assumit en aquest pacte. Així, les dues formacions que signen el pacte nomenaran les respectives delegacions que es trobaran periòdicament per dur a terme un seguiment del document.

El text signat recull també els acords que ja estaven tancats la setmana passada i que impulsen mesures de recuperació econòmica i amb l’objectiu de crear ocupació, i un catàleg d’equipaments escolars i sanitaris que el Govern es compromet a començar a construir aquest 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any