Què implica el pacte CiU-PP?

  • Un augment del cànon de l'aigua, reducció del sector públic, rebaixa de la taxa turística, fixació del límit de la despesa... Us enumerem tots els punts de l'acord entre CiU i el PP per aprovar el pressupost del 2012

VilaWeb
Redacció
14.02.2012 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha explicat els detalls de pacte amb el govern per l’aprovació del pressupost del 2012 (acord, pdf). Finalment hi ha hagut una acord per a la rebaixa i les exempcions de les taxes incloses en la llei de mesures fiscals, com la turística i el cànon de l’aigua; hi haurà una retallada en les empreses públiques o participades per la Generalitat, la fixació d’un límit de despesa no financera i la reordenació de partides pressupostàries, que poden afectar, per exemple, la subvenció al Memorial Democràtic. Us enumerem els diferents punts de l’acord entre CiU i el PP:

– La taxa turística no s’aplicarà fins a la tardor, s’augmentarà a 16 anys l’edat d’exempció en el pagament i s’ha reduït l’impacte recaptatori i l’impacte en el sector.

– De l’euro per recepta, en quedarà exempt qui tingui una pensió no contributiva o sigui beneficiari de la Renda Mínima d’Inserció (RMI). No s’aplicarà als medicaments que costin menys d’1,67 euros, i no es cobrarà partir de la 62ena recepta, per evitar de perjudicar els malalts crònics.

– Hi haurà exempcions i bonificacions en la taxa de l’administració de justícia.

– El cànon de l’aigua pujarà un 3% sobre el consum bàsic, que afecta el 70% de la població, segons el govern, i un 12% per al consum excessiu..

– Es recuper la reducció del 56% en la taxa d’escorxadors.

– El govern es compromet a presentar una llei de suport a l’emprenedor al llarg del 2012, que incorpori l’estatut bàsic de l’emprenedor per establir mesures de cerca de més recursos i per la reducció de tràmits burocràtics.

– La introducció a tot l’ensenyament reglat dels continguts lectius sobre l’emprenedoria, ‘perquè els infants a l’escola els expliquin què és un emprenedor’, ha explicat Camacho.

– Un augment de 23 milions a 55 del capital de l’Institut Català de Finances destinat a pimes. Inclou també bonificacions en el préstec per als emprenedors que accedeixin a crèdit de l’ICF.

– Que l’oficina pressupostària tingui capacitat activa real, ‘perquè s’avaluïn els i s’analitzin els pressupostos, els ingressos i les despeses, i tenir més coneixement de la situació de la tresoreria’.

– Aprovació d’una llei de transparència de les entitats participades amb fons públics. ‘Totes les emprses públiques i les participades amb fons públics han de dir què cobren els seus directius i què es paga als proveïdors’, ha explicat Camacho.

– Fixació d’un límit de la despesa no financera prèvia a la presentació de la llei de pressupost de la Generalitat. ‘Així es limitarà la despesa pública de la que pot disposar el govern’.

– Reducció del 25% de les entitats públiques, en una segona fase d’aprimament del sector que ja va començar l’any passat. Es reduiran les aportacions pressupostàries a entitats públiques, algunes de les quals es privatitzaran o se n’externalitzaran els serveis.

– Un acord per a la millora de la dotació pressupostària del fons de cooperació local. Serà de més de 200.000 euros, que hauran d’anar adreçats al pagament de deutes de la Generalitat amb els ajuntaments, amb el compromís d’anar-ne augmentant la dotació.

– Compromís de construcció i millora d’equipaments educatius i sanitaris.

– Un augment del pagament d’una part del sou base dels treballadors discapacitats, del 50% al 75%, en centres de treball

– Atenció ‘singularitzada’ a les víctimes del terrorisme a Catalunya. ‘Que hi hagi un increment del suport econòmic i un major reconeixement per les víctimes’, ha explicat Camacho.

– Es continuarà la supressió de la funció de representació política que havien tingut fins ara les delegacions a l’exterior.

– Una millora de la dotació i els recursos al cos dels mossos d’esquadra durant el primer trimestre de l’any.

– Una clàusula final que preveu una comissió de seguiment de l’acord, que estableix els principis d’acció política i parlamentària que caldrà dur a terme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any