CiU i PP tanquen de matinada l’acord sobre el pressupost

  • Aproximen diferències sobre l'aplicació d'algunes taxes, després d'una reunió que s'ha allargat tota la nit

VilaWeb
Redacció
14.02.2012 - 09:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i el PP han tancat aquesta matinada passada l’acord per aprovar el pressupost 2012 de la Generalitat. Totes dues formacions, que tenien diferències sobre l’aplicació d’algunes taxes, posen punt i final a una llarga negociació el dia abans de la votació decisiva al parlament sobre els comptes. Els detalls de l’acord encara no se saben; es preveu que els expliquin al llarg del dia d’avui tant el Partit Popular, primer, com el govern, després.

Els darrers serrells que s’estaven negociant han trobat un punt de consens dels dos grups i, tot i que l’acord encara no estarà signat per escrit fins aquest matí, el pacte verbal existeix i les dues formacions donen per tancada la negociació de forma definitiva. L’acord compromet als populars catalans a fer un vot d’abstenció tant en la llei de pressupostos com en la d’acompanyament, que es debatran al Ple del Parlament que comença aquest dimecres.

Les últimes diferències

Les diferències que mantenien CiU i PP eren relatives sobretot a la taxa sobre les empreses subministradores d’aigua i a algunes subvencions, com les del Memorial Democràtic. El PP tampoc veia bé l’aplicació d’unes altres taxes, com la turística i la que gravava amb un euro els medicaments receptats, però la setmana passada ja van pactar tant una rebaixa com un ajornament en l’aplicació d’aquestes taxes.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha afirmat avui  que hi ha un ‘acord sòlid’ amb el PP per apujar la taxa a les empreses subministradores d’aigua i aconseguir ‘que s’estrenyin el cinturó’ sense repercutir-ho en els usuaris. La proposta inclosa en els pressupostos preveu un increment de l’IPC per a la majoria dels usuaris -el 65% – i, a partir d’aquí, s’estableixen increments del 10%. En paral·lel, els mantenen els descomptes per jubilats i famílies en situació d’atur. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

‘La cosa important és que hi hagi pressupost perquè, si no, el país s’aturaria i la Generalitat tindria unes dificultats enormes per a funcionar’, havia dit Mas poques hores abans del tancament de l’acord.

El PP havia pressionat el govern fins a última hora perquè caiguessin del pressupost les subvencions que el PP considerava ‘innecessàries i supèrflues en temps de crisi’. ‘Tot allò que no vagi a l’àmbit social o a la millora de l’economia, ha de passar a un segon pla’, exigeix.

La llei d’acompanyament, pendent de SI

Els tres diputats de Solidaritat es reuniran avui per decidir si firmen la petició de portar la llei d’acompanyament dels pressupostos, que inclou les diverses taxes, al Consell de Garanties Estatutàries. En cas que SI s’hi sumi la llei no es podria votar en el Ple del Parlament d’aquest dimecres tal com estava previst i quedaria aturada durant un mes fins que el Consell donés a conèixer el dictamen. Com que els 10 diputats d’ICV i els 3 de C’s ja han anunciat que hi donen suport només es necessita un diputat més per forçar que la llei se sotmeti a debat en l’òrgan estatutari. La norma inclou, entre d’altres, les polèmiques taxes com la turística i l’euro per recepta.

El termini per presentar la petició per portar la llei de mesures fiscals i financeres, més coneguda com a llei d’acompanyament, al Consell de Garanties Estatutàries acaba demà a dos quarts de deu del matí. Només unes hores abans que el Ple del Parlament, tal com està previst a l’ordre del dia, debati i sotmeti a votació aquesta llei que inclou les noves taxes que proposa el govern per incrementar els ingressos de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any