CiU i PP pacten una rebaixa de les taxes

  • Hi haurà una rebaixa de la taxa turística, que no s'aplicarà fins a la tardor · Acorden les exempcions en l'euro per medicament receptat.

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.02.2012 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La taxa turística a Catalunya no s’aplicarà fins, com a mínim, l’1 de novembre, quan ja hagi passat la temporada turística, segons que han acordat CiU i PP, que havia criticat amb duresa aquesta mesura. Els populars tampoc veien bé l’anomenat tiquet moderador, que preveia el pagament d’un euro per medicament receptat; ara han acordat que hi hagi algun col·lectiu que en quedi exempt. Tot plegat aplanarà el camí al govern perquè tiri endavant el pressupost al parlament la setmana que ve.

Amb l’acord respecte de la taxa turística es reduirà l’impacte en la recaptació que havia previst el govern amb aquest impost, i que havia anunciat que seria de 100 milions d’euros d’ingrés. El PP fins i tot vol que s’ajorni més l’aplicació, fins al 15 de desembre. També s’ha pactat una reducció de la taxa i una ampliació de les exempcions.

La negociació entre CiU, el PP i el sector turístic continua oberta, però ja hi ha acord per a modificar el plantejament inicial de la taxa. Es reduirà de 3 a 2,5 euros la taxa per passar la nit en hotels de 5 estrelles, gran luxe i creuers; de 2 a 1,25 euros a Barcelona i d’un euro a la resta de Catalunya sobre els hotels de 4 estrelles. Per a la resta d’establiments, es fixarà una taxa de 0,75 euros per nit a Barcelona i de 0,5 euros a la resta de Catalunya, en comptes de l’euro previst de bon començament.

A més, la taxa només afectarà un màxim de dues persones per allotjament. I s’ha augmentar de dotze a setze anys l’edat d’exempció de pagar la taxa.

Exempcions de l’euro per recepta

Segons el PP, també hi ha un pacte amb CiU perquè l’euro per medicament receptat no afecti alguns dels col·lectius que veuen més vulnerables. En quedaria exempt qui tingués una pensió no contributiva o sigui beneficiari de la Renda Mínima d’Inserció (RMI). Els populars també han reclamat que no s’apliqui als medicaments que costin menys d’1,67 euros i que tampoc es cobri l’euro a partir de la 62ena recepta, per evitar de perjudicar els malalts crònics. Aquestes, de fet, són algunes de les esmenes a la Llei d’acompanyament dels pressupostos que el PP ha enregistrat aquest dimarts al matí al Parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any