Quaranta anys de ‘I am a Catalan’ de Pau Casals a l’ONU

VilaWeb
Redacció
24.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 24 d’octubre de 1971, avui fa quaranta anys, Pau Casals (1876-1973) va rebre a Nova York la Medalla de la Pau de les Nacions Unides (ONU. Era un reconeixement a la seva trajectòria en favor de la justícia i de la dignitat humanes. En l’avinentesa, el pedagog, director i compositor musical del Vendrell va adreçar als assistents un breu discurs (vídeo), del qual es va fer famosa la frase ‘I am a Catalan‘. Va ser la primera vegada que es feia servir el català a l’assemblea general de l’ONU. Aquell mateix dia, Casals va tornar a agafar el violoncel després de molt de temps per interpretar el ‘Cant dels ocells‘ (vídeo) i estrenar l’Himne a les Nacions Unides, que li havia encarregat el secretari general, U Thant, i que des d’aleshores és l’himne oficiós de l’ONU.

 

El 15 d’octubre proppassat el Palau de la Música Catalana de Barcelona es va omplir per retre homenatge a Pau Casals, en ocasió d’aquest quarantè aniversari de l’Himne a les Nacions Unides (ONU) i del cinquantè aniversari del concert que Casals va oferir a la Casa Blanca, regida llavors per J. F. Kennedy.

Organitzat per la Fundació Pau Casals, el Cor Jove dels Països Catalans, el Cor Jove de l’Orfeó Català, el Cor de Noies de l’Orfeó Català i l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans hi van interpretar l’himne (vídeo de la interpretació) just abans del discurs (vídeo) de la vídua del violoncel·lista, Marta Casals.

La vídua va recordar la trajectòria del marit i la defensa irrenunciable de la catalanitat i de la pau. Al final va llegir la correspondència entre Casals i el president dels EUA J. F. Kennedy, i U Thant, aleshores secretari general de l’ONU. Aquesta última correspondència revela els detalls de la composició de l’Himne a les Nacions Unides, o de la Pau.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any