Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Himne de la Pau de Casals

L'himne

De l'ONU a Barcelona

Conferències i documental


divendres, 16 de setembre de 2011
El Palau de la Música catalana va ser escenari, el 14 de setembre, d'un concert d'homenatge a Pau Casals (el Vendrell, 1876 - San Juan de Puerto Rico, 1973), en ocasió del quarantè aniversari de l'Himne a les Nacions Unides (vídeo), que el mestre va estrenar a Nova York el 1971, quan li fou lliurada la Medalla de la Pau de l'ONU, i del cinquantè aniversari del concert que va oferir a la Casa Blanca davant J. F. Kennedy.

El concert, presidit per la vídua del violoncel·lista, Marta Casals (vídeo), va anar a càrrec de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, dirigida per Salvador Brotons, i del Cor Jove i el Cor de Noies de l'Orfeó Català, juntament amb el violoncel·lista Miklós Perényi (deixeble de Casals), el pianista Andràs Schiff i la violinista Yuuko Shiokawa. L'homenatge, preparat per la Fundació Pau Casals, reproduïa el concert que el músic va interpretar fa cinquanta anys a la Casa Blanca.

L'himne


El 1971, en escaure’s el vint-i-cinquè aniversari de la fundació de l'ONU, l’aleshores secretari general U Thant va encomanar al violoncel·lista Pau Casals una composició commemorativa. La lletra de l’himne (traducció al català), per la seva banda, es va encomanar al poeta britànic W. H. Auden, que la va escriure en pocs dies. La composició es va interpretar finalment el 24 d’octubre de 1971, a la seu de les Nacions Unides de Nova York, amb una orquestra dirigida pel mestre Casals. Malgrat això, l’himne no va ser adoptat com a oficial per la institució internacional, i amb el temps va caure en l’oblit.

De l'ONU a Barcelona


Des del 2008 l'associació Fòrum Musicae de Mallorca (després s'hi van afegir l'Orfeó Català i algunes entitats més) maldava per fer un concert commemoratiu a la seu de l'ONU de Nova York i perquè aquest organisme fes seu 'L'himne de la pau' que Casals va estrenar a l'ONU el 1971. L'Institut Ramon Llull va assumir la proposta, que s'havia de vehicular a través de la Fundació Ramon Llull, presidida pel govern d'Andorra, un estat membre de l'ONU, però canvis posteriors en la direcció d'algunes d'aquestes institucions va fer desestimar la proposta. Ara, la idea de fer un homenatge a Pau Casals en ocasió d'aquests aniversaris es va mantenir. Durant l'acte de Barcelona, que es va acabar amb el 'Cant dels ocells', es van tornar a sentir les paraules de Pau Casals a l'ONU (vídeo), sobre Catalunya, proferides aquell 1971.

Conferències i documental


Passat el concert del 14 de setembre, entre l'octubre i el novembre es farà un cicle de conferències a Barcelona i el Vendrell, i abans de final d'any TV3 emetrà un documental sobre la vida i l'obra de Pau Casals, amb la participació de la seva vídua, Marta Casals, i un altre documental dedicat a la composició de 'El pessebre', que l'any passat va fer cinquanta anys. També entre el novembre i el desembre s'editaran les partitures d'aquesta composició.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Entrevista amb Marta Casals, vídua de Pau Casals, sobre el concert de fa 40 anys a l'ONU.
De festivals amb el nom de Pau Casals, se'n fan al Vendrell, Prada i San Juan de Puerto Rico.
Traducció al català de l'himne.
Web oficial de les Nacions Unides.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua