Escola Valenciana es reuneix amb el conseller d’Educació, al cap de setze anys

  • Exigirà a Císcar un compromís oficial i ferm d’abandonar el decret de Font de Mora

VilaWeb
Redacció
05.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana es reunirà avui amb el conseller d’Educació, José Císcar, per confirmar-li que repudia frontalment el polèmic decret de l’ex-conseller Font de Mora, que volia incorporar l’anglès a l’escola en detriment del català i suprimir les línies en català.

La reunió es farà en un context especial: d’una banda, és la primera vegada en setze anys que un conseller d’educació rep l’entitat (la darrera fou el 1995, quan era conseller Fernando Villalonga); d’una altra, fa pocs dies el president Alberto Fabra va declarar que no pensava pas desenvolupar el decret i que repensaria la manera d’incorporar l’anglès a l’ensenyament.

Escola Valenciana: ‘Frenant el decret contra el valencià no n’hi ha prou’

Escola Valenciana va manifestar, amb molta prudència sobre les paraules de Fabra, que exigiria un compromís ferm i públic a Císcar en la reunió d’avui (comunicat). Perquè frenant el decret no n’hi ha pas prou. Com explicava a VilaWeb el gerent d’Escola Valenciana, Àngel Martí, el govern ha aprovat una sèrie d’ordres i normes noves, fora del decret, que van contra l’ensenyament en català i per això és necessària una negociació clara amb tot el sector educatiu per tal que, a més del decret, també es retirin aquestes normes: ‘Allò que volem és el compromís ferm de repudiar el decret i que el govern no aprofiti les altres ordres per anar anquilosant el sistema.’

Per exemple, no fa gaire s’han agrupat algunes línies de secundària en català amb línies en espanyol, i la preferència s’ha donat a l’espanyol, de manera que han desaparegut moltes de les poques línies en català de secundària existents.

Escola Valenciana també vol exigir al conseller que no hi hagi més obstacles a l’obertura de noves línies en català, atès que hi ha més demanda que no pas oferta –a banda que els entrebancs administratius no deixen créixer l’entitat, malgrat la intensa demanda social i educativa.

Recuperar la interlocució

Una altra cosa que Escola Valenciana vol demanar és de recuperar la interlocució amb el govern, perduda fa setze anys, i de mantenir reunions periòdiques amb el conseller, perquè vol ser tinguda en compte en tot debat educatiu. No debades les línies en català són les que millors resultats ofereixen en català, anglès, castellà i en les altres matèries, de tot el País Valencià. Per això, pensa a sol·licitar al conseller que faci públics els estudis de la Generalitat mateixa, d’aquests últims anys, que ho corroboren.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any