Àngel Martí: ‘Frenant el decret contra el valencià no n’hi ha prou’

  • El gerent d'Escola Valenciana es declara prudent i detalla la petició que faran dilluns al conseller i que va més enllà de blocar el decret

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Escola Valenciana som prudents. I ho som per un doble motiu: Primer, el govern no ens ha comunicat formalment res en relació amb les seues intencions sobre el decret de Font de Mora; segon, perquè frenant el decret no n’hi ha prou, perquè hi ha una sèrie  de normes i mesures de rang menor, que no formen part del decret, i que també afecten directament les línies en valencià.

Allò que volem és un compromís ferm de repudiar el decret i que el govern tampoc no aprofitarà les altres ordres per anar anquilosant el sistema. Per exemple, ja s’han agrupat algunes línies de secundària en valencià amb línies en castellà, i la preferència s’ha donat al castellà. Amb aquesta mesura, que ja s’ha començat a aplicar, s’han perdut moltes línies en valencià de les poques que hi havia a secundària. Cal que es negociï, en conjunt, tot allò que tinga efectes en les línies en valencià. El decret, de fet, no s’ha aprovat, i en canvi sí que s’han aprovat algunes normes molt lesives per al sistema i han acabant retallant línies.

També volem que el conseller Císcar ens diga en quin moment s’avaluarà tot el sistema educatiu. Perquè no hem d’oblidar que hi ha unes eleccions espanyoles a la vista i no sabem quins efectes podria tenir una hipotètica majoria absoluta del PP a l’estat. Volem un compromís ferm i públic de mantenir les línies en valencià i de deixar-les créixer d’una manera natural. Perquè ara no poden créixer. Hi ha molta més demanda que oferta i aquests últims anys ens han posat molts obstacles per a obrir-ne de noves. I, a més, aquest darrer any ha estat el primer en què el govern no ha fet campanya de matriculació de les línies en valencià.

Tot això, ho traslladarem dilluns al conseller Císcar. No oblidem que és la primera volta en setze anys que ens rep un conseller d’Educació. L’última reunió que Escola Valenciana va tenir amb un conseller d’Educació va ser amb Vilallonga. I va ser efímera. Per això també demanarem a Císcar una cosa lògica: una interlocució bàsica a partir d’ara. Perquè les línies en valencià són favorables al plurilingüisme i són, incontestablement, les que ofereixen millors resultats en eixe àmbit. I li demanarem, també, sobre aquest punt, que publique els estudis de la Generalitat mateixa, fets aquests últims anys, que són encara en els calaixos, però que demostren clarament que les línies en valencià són les que millors competències ofereixen als xiquets en valencià, castellà i anglès i en les altres matèries.  Passe què passe, anirem molt alerta i continuarem defensant l’ensenyament de qualitat.

 

Àngel Martí, gerent d’Escola Valenciana

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any