Una majoria de catalans votaria a favor de la independència, segons el baròmetre del CEO

  • El 43% hi votaria a favor; el 28%, contra, i el 23% s'abstindria · S'exposen majoritàriament arguments econòmics

VilaWeb
Redacció
29.06.2011 - 11:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si avui es fes un referèndum sobre la independència de Catalunya, un 42,9% dels electors hi votaria a favor; un 28,2%, contra, i un 23,3% s’abstindria. Són les dades de l’últim baròmetre d’opinió política (pdf) del Centre d’Estudis d’Opinió, fet que s’ha fet públic avui. Els arguments que expressen els favorables a la independència són, per aquest ordre: la gestió dels recursos propis, el sentiment d’incomprensió, perquè Catalunya milloraria i tindria més llibertat i per un sentiment identitari.

Els que han respost en l’enquesta que votarien contra la independència de Catalunya exposen com a argument majoritari la voluntat de preservar la unitat d’Espanya, seguit del sentiment identitari (manifestant-se tant o més espanyols que catalans) i de l’argument de la inviabilitat de la independència.

El CEO indica que un 33% dels enquestats vol que Catalunya sigui un estat dins d’una Espanya federal i un 31,8 aposta per continuar com fins ara, sent una comunitat autònoma. L’estat independent tindria el suport del 25,5% dels catalans. El director de l’organisme, Jordi Argelaguet, explica que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Ha constatat, doncs, que hi ha una majoria a favor de l’estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència. ‘Hi ha un perfil de persona que no gosa dir que no i manifesta que no votaria, però per les raons per les quals s’abstindria, coincideix amb les que voten ‘no'”, ha explicat. En canvi, en l’apartat del vot a favor, hi ha tots els que efectivament són favorables a la independència.

CiU s’imposaria al PSC en les eleccions espanyoles

El mateix sondatge mostra moltes altres opinions polítiques dels enquestats, com ara la intenció de vot amb vista a les pròximes eleccions espanyoles. En aquest sentit CiU s’imposaria per primera vegada a la història al PSC, amb una intenció de vot del 23%, seguit dels socialistes (18,2%); l’estudi especifica que només la meitat dels que van votar el PSC el 2008 ho tornarien a fer en els pròxims comicis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any