Biel Mesquida poetitza VilaWeb

  • Va integrar missatges sonors i 'la paraula viva' a les notícies

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dia 17 de febrer Biel Mesquida va ser el director convidat de VilaWeb. Al matí va reunir la redacció a la cuina per deixar clar el seu propòsit: ‘Vull incitar l’equip de VilaWeb a la poesia, rompre la rutina per viure intensament, poetitzar la pròpia vida.’ Un dels camins per a assolir-ho va ser de modificar l’escriptura periodística, defugint els criteris acadèmics: ‘Escriure amb subjectivitat, fer servir subordinades i girs, donar al lector informació i gust, sense caure en el barroquisme.’

La seva intervenció en el diari ja es va poder copsar a primera hora del matí, en un reportatge centrat en una vintena d’escriptors que reflexionaven sobre la relació entre literatura i ciència i tecnologia, especialment internet. També de bona hora, unes frases sobre fons vermell s’intercalaven entre les plaques de notícies. En Biel Mesquida n’havia preparades moltes, però finalment es van publicar aquestes:

Molts de mals del món vénen perquè la gent es toca poc.

Entre la verga i el cony hi ha tot allò que no se sap.

Tot s’ha tornat tant de dretes que fa pena.

Ser intel·ligent vol dir necessitar cada dia menys coses.

Viu cada dia com si cada dia fos la teva vida sencera.

La poesia és la visió conjunta de totes les coses.

No cal dir països catalans, no! País català i prou!

Llegir fa tornar guapos.

Lletra curtcircuitada que furga en el present.

El sexe, entre la molsa uns llavis, tanta bellesa, tanta.

Aquell amor capaç de fondre tots els ploms.

La carn vol carn.

Feroçment ens amàvem del matí a la nit.

Quan hom clicava una frase d’aquestes sonava l’àudio d’una poesia, una cançó, etc. Mesquida també va treballar la idea de poder escoltar algunes notícies del diari associant-hi la versió en àudio.

Va crear la secció ‘Des de la independència’ per a recollir-hi ‘opinions que pocs gosen dir, escrites des de la independència de l’individu i des de la independència del país’. Es van publicar els set textos següents: ‘Marrameus i piuladisses‘ de Maria Bohigas, ‘Escriptures bífides‘ de Sebastià Perelló, ‘Alliberar-nos de l’androcentrisme‘ de Maria Victòria Secall, ‘Poesia: moratòria i reset, per favor‘ de Nicolau Dols, ‘Editar amb independència‘ d’Arnau Pons, ‘El negoci de na Peixfrit‘ de Nadal Batlle i ‘L’alegria i els Borbons‘ de Ramon Barnils. Mesquida també va proposar de fer l’exercici de pensar i titular les notícies com si fóssim un país independent.

Aquell dia la redacció de VilaWeb va ser un no parar de visites. Mesquida va conversar amb Jone Goirizelaia i alguns representants més de l’esquerra abertzale, que foren entrevistats pel diari; amb el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, vingut també a fer una entrevista; amb l’actriu Pepa López i amb el blocaire Joan Josep Isern. També va ajudar a preparar una entrevista amb Montserrat Tura.

Durant tot el dia Mesquida va voler estar en contacte amb els lectors ‘per terra, mar i Twitter’. Així, va obrir un bloc com a director des d’on anava explicant la seva experiència i es va ‘desvirgar‘ amb el Twitter, alhora que anava responent lectors que li parlaven via xat en directe.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any