La tertúlia proscrita

El govern d’unitat de la transició a Tunísia es desfà per la pressió social

  • El president tunisià i el primer ministre abandonen el partit de Ben Alí · Dimiteixen quatre ministres del nou govern tunisià

VilaWeb
Redacció
19.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de transició format tot just fa dos dies a Tunísia es desfà per la pressió social i les protestes que el qualifiquen de farsa i d’insult. Quatre ministres acabats de nomenar van dimitir ahir i el president tunisià i el primer ministre, Fouad Mebazza i Mohamed Ghannouchi, van abandonar el partit governant, la Reagrupació Constitucional Democràtica (RCD). Milers de manifestants es queixen que res no hagi canviat i critiquen que ministres de l’antic executiu hagin conservat el càrrec.

Tres dels ministres que han dimitit són membres de la Unió General dels Treballadors Tunisians, que ha tingut un paper decisiu en les protestes que van fer caure l’ex-president Ben Alí. El primer ministre de Tunísia, Mohammed Ghannouchi, va anunciar dilluns el nou govern d’unitat nacional, format per membres de l’oposició, però també per ministres de Ben Alí, fet que ha exasperat la gent, que continua protestant al carrer.

El quart ministre que va dimitir és Mustafà Ben Jaafar, del Fòrum Democràtic pel Treball i les Llibertats, que ha deixat l’executiu per criticar-ne la composició. Ben Jaafar, fundador d’aquesta formació opositora, havia estat nomenat ministre de Sanitat, però ha renunciat el càrrec en senyal de protesta pel fet que es mantinguin vuit membres de l’equip de l’ex-president Ben Alí.

Més protestes contra la presència de ministres de Ben Alí al govern de transició

Les protestes no s’han acabat pas. Ben altrament, s’han estès per tot el país. Ahir la policia va tornar a dispersar amb gasos lacrimògens centenars de manifestants que s’havien aplegat a Tunis contra el nou govern, que consideren ‘una farsa i un insult a una revolució que ha tingut morts i sang’.

Entre els ministres de Ben Alí que mantenen el càrrec hi ha els de carteres tan importants com les de Defensa, Finances, Interior i Afers Estrangers. I entre els nous membres, hi ha el dirigent del partit Ettajdid, Ahmed Brahim, i el cap del Partit Democràtic Progressista, Nejib Chebbi.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any