El president tunisià i el primer ministre abandonen el partit de Ben Alí

  • Dimiteixen quatre ministres del nou govern tunisià · Les protestes s'intensifiquen al carrer davant un nou executiu que qualifiquen de 'farsa' i 'insult'

VilaWeb
Redacció
18.01.2011 - 18:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president tunisià i el primer ministre, Fouad Mebazza i Mohamed Ghannouchi, han abandonat el partit governant, la Reagrupació Constitucional Democràtica (RCD), després de la polèmica per la formació del govern de transició a Tunísia, molt criticat per l’oposició per la major presència de ministres de l’RCD. De fet, poques hores després de constituir-se, quatre ministres del govern d’unitat ja han dimitit.

Tres dels dimitits són membres de la Unió General dels Treballadors Tunisians, que ha tingut un paper clau en les protestes que van derrocar l’ex-president Ben Alí. El primer ministre de Tunísia, Mohammed Ghannouchi, va anunciar ahir el nou govern d’unitat nacional, format per membres de l’oposició, però també per ministres de Ben Alí, fet que ha despertat la indignació entre la gent, que continua protestant al carrer.

El quart ministre que ha dimitit és Mustafà Ben Jaafar, del Fòrum Democràtic pel Treball i les Llibertats, que ha suspès la seva presència a l’executiu per denunciar-ne la composició. Ben Jaafar, fundador d’aquesta formació opositora, havia estat nombrat ministre de Sanitat però ha decidit renunciar al càrrec en senyal de protesta pel manteniment de vuit membres de l’equip de l’ex-president Ben Alí.

Milers de manifestants es queixen que res no ha canviat i critiquen que ministres de l’antic executiu hagin conservat el càrrec. Les protestes, doncs, no s’han acabat pas, ans al contrari. N’han esclatat per tot el país. Avui mateix, la policia ha tornat a dispersar amb gasos lacrimògens centenars de manifestants que s’havien aplegat a Tunis contra el nou govern, que qualifiquen de ‘farsa’ i d”insult a una revolució que ha fet morts i sang’.

Entre els ministres de Ben Alí que continuen en el càrrec, hi ha els de carteres tan importants com són les de Defensa, Finances, Interior i Afers Estrangers. Pel que fa als nous membres, hi ha el dirigent del partit Ettajdid, Ahmed Brahim; i el cap del Partit Democràtic Progressista, Nejib Chebbi. Entre les segones files del govern hi ha també un membre del Partit Pirata, Slim Amamou (Twitter), que ha estat nomenat secretari d’estat de Joventut i Esports. És la primera volta que un membre d’aquest partit entrar al govern.

El primer ministre va anunciar que es redactaria una llei d’amnistia per a alliberar tots els presos polítics i que el nou govern investigaria tot individu sospitós de corrupció o d’haver fet una fortuna durant el govern del president deposat. També va anunciar tres noves comissions: una comissió superior de reforma política, encarregada de revisar la constitució; una comissió nacional sobre malversació i corrupció; i una comissió nacional sobre abusos comesos durant l’últim període de govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any