Ted Nelson: ‘No estic segur que internet existeixi d’aquí a vint anys’

  • L'inventor de l'hipertext ha participat a la Setmana Digital de Vic

VilaWeb
Redacció
09.11.2005 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ted Nelson va inventar el terme hipertext l’any 1965, quan tenia vint-i-dos anys. Tot i ser un pioner en el camp de la informació tecnològica, Nelson és un humanista molt crític amb el funcionament actual d’internet. L’inventor dels links ha participat a la Setmana Digital de Vic (a la foto), on ha explicat la seva visió de la xarxa. En una entrevista concedida a VilaWeb, Nelson ha declarat que el futur d’internet és incert.Així, Nelson ha dit: ‘no sé què passarà en un futur, hi ha un 50% de possibilitats que internet, tal com el coneixem ara, no existeixi. Així com el sistema telefònic es va dissenyar per ser una estructura sòlida, en canvi internet no. Avui en dia, qualsevol estudiant des de casa seva pot crear programes, virus, spam, tota una sèrie de problemes que afecten la solidesa de la xarxa. És per això que no sé què pot passar amb internet d’aquí a uns quants anys.’

Nelson, filòsof i escriptor, a més de tècnic informàtic, és molt crític amb l’estructura actual d’internet: ‘el World Wide Web es basa en el navegador, una estructura que van crear dos estudiants d’Illinois. Aquesta estructura es basa en dos pilars, per una banda, assimila l’estructura del paper, i per l’altra, és jeràrquica. Tot plegat va contra la natura de l’electrònica. Trobo extremadament estúpid que l’estructura d’internet es basi actualment en aquests dos principis, s’ha pensat malament’.

Nelson va fundar, el 1960, el projecte Xanadu amb l’objectiu de crear una nova estructura de la informació informàtica. Actualment és professor a l’Institut d’Internet de la Universitat d’Oxford i treballa en el projecte ZigZag, un nou concepte de base de dades.

Enllaços
Article sobre Ted Nelson a la Wikipèdia (en anglès).
Pàgina de Ted Nelson.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any