Zelenski condecora Emma Igual, la cooperant catalana assassinada per un míssil rus a Ucraïna

  • Igual era directora de l'ONG Road to Relief i va morir quan es dirigia a Bakhmut

VilaWeb
Emma Igual ajudant en les tasques d'evacuació de civils a la localitat de Siversk, el passat 9 de maig del 2022.

EFE / Redacció

27.05.2024 - 17:03
Actualització: 27.05.2024 - 17:50

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha lliurat la condecoració del Cor d’Or, una de les més destacades del seu país, a la família de la cooperant catalana Emma Igual, assassinada per un projectil rus al setembre quan ajudava a evacuar ferits del front de la guerra. Igual era la directora de l’ONG Road to Relief.

Zelenski ha comunicat la concessió en el seu discurs en el dinar ofert pels reis espanyols al Palau Reial de Madrid amb motiu de la primera visita bilateral a l’estat espanyol. En l’acte, hi han assistit una quarantena de convidats, entre els quals el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Zelenski: “El seu cor serà un llaç que sempre unirà els nostres pobles”

“És una insígnia especial: el Cor d’Or. Per a un cor que va bategar amb Ucraïna i que quedarà a la nostra memòria per sempre […]. El seu cor serà un llaç que sempre unirà els nostres pobles, com a milions d’altres cors ardents, lluminosos, purs, cors d’or”, ha dit el mandatari ucraïnès.

Després d’haver recordat que la cooperant barcelonina va arribar a Ucraïna al començament de la invasió russa per ajudar a salvar vides, ha remarcat la seva estima i agraïment a la tasca que va fer, “així com la confiança en l’ésser humà”.

Llarga trajectòria en l’ajuda humanitària

Igual fou assassinada a Ucraïna quan es dirigia a Bakhmut per avaluar les necessitats dels civils atrapats. “Al vehicle hi havia el voluntari mèdic alemany Ruben Mawick, el voluntari suec Johan Mathias Thyr, el voluntari canadenc Anthony Ihnat, ‘Tonko’, i la directora de Road to Relief, Emma Igual”, va explicar l’ONG en un comunicat.

Igual tenia una llarga trajectòria en l’àmbit de l’ajuda humanitària. Havia treballat en camps de refugiats i en assentaments informals. Era especialitzada en protecció infantil en emergències (CPiE), ajuda els refugiats i els desplaçaments interns, i va col·laborar en ONG de Grècia, Myanmar, Kènia i el Marroc, entre més llocs.

Va treballar d’investigadora en unes quantes universitats i agències de les Nacions Unides (ONU) durant més de cinc anys. Igual va desplaçar-se a la guerra, juntament amb el seu company, per pocs dies per a veure si podien ajudar d’alguna manera. “No hi havia informació concreta sobre què era necessari. Vam travessar la frontera sense saber què trobaríem”, va dir en una entrevista al programa Tot es mou de TV3. Diu que van decidir de romandre-hi quan van veure que hi havia necessitat d’ajut diàriament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem