Xiulats

  • Que les esquerres catalanes s'hagen tornat tan, tan, tan de dretes és una cosa a què no em sé acostumar...

VilaWeb

Els xiulets i increpacions que alguns polítics catalans van haver de sentir durant la Diada sembla que els han molestat molt. Per prosseguir amb els seus jocs partidistes i demostrar-nos, si calia, que no han tret cap lliçó positiva de l’Onze de Setembre, ahir van mirar de traure’n suc, fent veure que es xiulaven els uns als altres o que allò era una cosa organitzada per a fer mal a l’altre, i que tomba i que gira. Però més aviat allò que s’hi va veure, allò que vaig veure jo en persona, allò que van veure els periodistes de VilaWeb i l’altra gent amb qui he parlat, van ser manifestacions espontànies d’enuig. Xiulava gent que simplement es trobava de cara amb algú que opina que no ho fa bé i que li ho recrimina així. A crits, sí. I amb insults, si ho considerava convenient. La gent, en definitiva, està molt enfadada amb la classe política i per això expressa la decepció o la ràbia també encarant-se als qui en són més representatius. No crec que siga tan difícil d’entendre. Si se’n vol fer un problema, d’aquests crits i xiulets, és per a tapar el problema veritable: que ells, els polítics, no han dut a terme la part que els corresponia.

Tradicionalment, els polítics sabien, eren conscients, que els xiulets anaven amb el càrrec –aquesta era la cantarella que tothom repetia amb resignació. I s’ho prenien sempre amb una certa calma, tot plegat. Amb respostes brillants i tot, de vegades. És famosa aquella escena en què De Gaulle, sense immutar-se ni deixar de caminar, va respondre “Buf! Quina feinada que em doneu!” a un senyor que l’increpava violentament pels Camps Elisis tot cridant: “Eliminem els imbècils!” O aquella ocasió en què Jordi Pujol, al començament de la seua presidència, va rebre un colp de pedra al cotxe oficial en què anava i, sense pensar-s’ho dues vegades, va baixar a dialogar amb els qui l’havien llançada –i també a renyar-los.

Tanmateix, ara sembla que els polítics siguen intocables i hom ja no els puga ni xiular. O que xiular-los, si t’abelleix i creus que és raonable de fer-ho, et converteix en una espècie d’element asocial perillós, que cal desqualificar i aïllar, digne de ser arraconat. De manera que es menysté, o s’amaga, que la protesta és el so de la democràcia i que només faltaria que la gent no pogués protestar sempre que volgués davant qui volgués i de la manera que consideràs més convenient.

La cosa em resulta encara més sorprenent quan constate que la desqualificació dels xiulets prové, molt especialment, de partits i persones que es reclamen, diuen que són, d’esquerres. I dic això perquè des de l’esquerra de veritat, la que pensa i no es deixa arrossegar, el filòsof francoalgerià Jacques Rancière ha explicat d’una manera insuperable com les actuals institucions polítiques, inclosos els partits, han assaltat la política, amb la intenció expressa de limitar a la població el camp, l’abast, d’allò que es considera polític. Per a restringir la lliure opinió dels ciutadans, tot controlant la protesta. Rancière ha deixat clar que és precisament amb la intenció explícita de limitar el nostre dret de fer política quotidianament, en els gests petits del dia a dia, que els polítics s’han atorgat drets abans impensables. Com ara el de definir segons la seua voluntat quina forma de protesta és legítima i quina ha de ser criticada –xiular, en aquest cas. O com ara dir-nos si una cosa és constitucional o legal, prescindint de què diga la constitució o la legalitat. O com ara apropiar-se el dret de definir què és violent i què no ho és –que això ja ho han deixat convertit, no en un fet objectiu i objectivable, com havia estat sempre, sinó en una pura conveniència instrumental.

És cert que, ara com ara, ells encara no diuen que xiular siga un exercici violent, però que les esquerres catalanes s’hagen tornat tan, tan, tan de dretes és una cosa a què no em sé acostumar…

PS. Val a dir que Rancière, com Wollin, és molt interessant de llegir a la llum del Primer d’Octubre. És ben coneguda aquella tesi seua que diu que la democràcia sols existeix de veritat en els moments en què l’ordre establert és reimaginat “de manera caòtica” per un esdeveniment únic i inesperat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
jaume vall
jaume vall
13.09.2021  ·  22:21

Avui un editorial amb el que em sento plenament identificat.
Aquests activistes abrandats que quan desenvolupen un càrrec tenen la pell tan fina!!!! Buf, “com va dir aquell, quina feinada treure’ns de sobre els progressites nominals”

Ahir ho deia i avui ho repeteixo.
Amb tot el respecte personal pels anys de presó, per la feina feta, i el sacrifici individual.
A nivell polític, els generals que s’han deixar capturar per l’enemic no tenen cap autorital moral davant els ciutadans per continuar desenvolupant càrrecs oficials.

Josep Almar
Josep Almar
13.09.2021  ·  22:26

Vaig coincidir amb Rull, Puigneró i Canadell, només vaig veure entusiasme, somriures i disposició a fer-se fotos amb tothom. Us esperem l’ú d’octubre !

Anna Arqués
Anna Arqués
13.09.2021  ·  22:27

Gràcies Vicent, és un plaer llegir cada dia els teus editorials, tan precisos i brillants

Carles Serra
Carles Serra
13.09.2021  ·  22:27

Gràcies Vicent per la magnífica editorial; dius com l’esquerra catalana s’ha tornat tant tant i tant de dretes, però també s’ha tornat tant tant i tant faxenda i franquista que defensa i apanlanca tot el sistema i corrupte espaÑol.
Et recordo lo que ja fa molts anys va dir en Pla, no cal recórrer a filòsofs i estadistes, LO MÉS SEMBLANT A LA DRETA ESPAÑOLA ÉS L’ESQUERRA ESPAÑOLA

Enric Emo
Enric Emo
13.09.2021  ·  22:32

Els polítics que s’exclamen dels xiulets encara no s’han adonat que van fer molt de mal a moltíssims catalans, als que varen defensar les urnes a,b el seu cos, que per descomptat tingueren por però la superaren i derrotaren la violència de l’estat I a totes aquestes persones ens van abandonar i es van rendir sense lluitar. Tenin un poble disposat a guantar la independència i no saberen llegir la reacció espanyola -era de pàrvuls saber que Espanya reaccionaria com ho va fer- ni sabien com funcionen els estats en els reconeixements internacionals -cal controlar el territori i no pas ser bo, que no es reconeix als Talibans de l’Afganistan?- ni veièren la força que terniem i la derrota que havien inflingit a la violència espanyola. I asobre els polítics, el cap de setmana qiue va seguir a la indpendència, de festa major i Omnium enviant un email que encara em crema: “aquest cap de setmana aneu al cinema i relaxeu-vos que la setmana entrant passaran coses”. Coses que mai van convocar perquè l¡objectiu real era enganyar-nos per demobilitzarnos. Aquestes elits polítiques que no sabien ni saben d’estrategia ni de realitat política, encara volen donar-nos lliçons?

Joan Sánchez
Joan Sánchez
13.09.2021  ·  22:33

Jo mateix vaig tenir l’oportunitat de escridassar a la “càpsula” on anaven els dirigents d’ERC amb en Junqueras. Entre d’altres coses els vaig dir traïdors. Segurament ni em van sentir perquè al seu voltant tenien la seva claca. Tot plegat molt penós. Quan els polítics s’han d’envoltar dels “seus” vol dir que no estan amb qui diuen representar.
Ho repeteixo: ERC TRAIDORS!!!
La immensa majoria dels estàvem a la manifestació volem una sola cosa: INDEPENDÈNCIA ja!! I estem disposats a lluitar per aconseguir-ho.
El tal Toni va imprimir els cartell amb els quals ens identificàrem sense cap dubte: HEM GUANYAT! EXIGIM LA INDEPENDÈNCIA. (Per cert, moltes gràcies Toni).
PRESIDENT, GOVERN, PARLAMENT: Feu la independència, feu la republicà catalana!! I deixeu-vos de submissió a l’estat espanyol.

Núria Coma
Núria Coma
13.09.2021  ·  22:38

Però què hem de fer amb aquests polítics que no entenen res, que es fan el sord i que no miren als ulls de la gent?
I és clar que els podem xiular, és més els hem de xiular i sembla ser que més fort.
Com pot dir el què ha dit avui en Tardà? Com pot argumentar l’estimada i respectada Presidenta Forcadell, que el fet d’haver estat a la presó els converteix en intocables? Com pot amenaçar el pocapena de l’Oriol amb la seva disposició a tornar-hi a entrar?
I com s’amaga el President Aragonès de la gent, del seu poble?
Els vam aplaudir, defensar, vam plorar amb ells, ens vam indignar, manifestar, barallar per ells. Els hem donat diners, els vam dir bona nit cada dia, els vam seguir i ajudar, els vam saturar a cartes, ens van detenir, pegar i mai vam defellir. No poden tenir ni una queixa del seu poble, ho vam donat tot fins i tot quan no enteníem res del què feien i ens sentíem tristos i perduts.
No els vam fallar.
Ara, quan ens han fallat ells, quan de la nostra victòria en fan rendició, quan han trencat la seva paraula i el seu compromís, quan ens tracten d’imbècils, quan hem hagut d’escoltar algunes declaracions que ens provocaven un nus a la gola, ara no podem expressar-nos?
Ara ens poden dir mala gent, perquè seguim dempeus quan són ells els que s’han agenollat?
A pastar fang senyorets. Nosaltres seguim convençuts, toçudament convençuts que la independència pot ser i serà nostra i que no ho serà de franc, així que si hi ha por, cap a casa.
Espero amb delit l’1-O. Per a tornar-los-hi a explicar i el 3 i totes les vegades que calgui.
Independència !!*!!

Josep Usó
Josep Usó
13.09.2021  ·  22:39

Els molesten els xiulets perquè ho han venut tot a canvi de res. I ara, quan es pensaven que la gent es creia aquells mitjans de comunicació caducs que ells monopolitzen, descobreixen que no. Que quan tenen ocasió, se’ls apropen i els xiulen. I els criden i els insulten. I ells no tenen prou valor per a mirar a la cara de la gent. Després de venut tot, descobreixen que no són gran cosa. Quasi res, de fet. I no els agrada. De ser d’esquerres no en dic res, que a l’editorial ja es fa referència a grans especialistes.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
13.09.2021  ·  22:40

Negociar amb els qui no volen investigar això, és traició i complicitat en assassinat.
https://www.publico.es/politica/exclusiva-iman-ripoll-pp-psoe-cs-vetaron-congreso-comision-investigacion-cni-iman-ripoll.html

Ramon Perera
Ramon Perera
13.09.2021  ·  22:47

Estic d’acord amb l’editorial i no cal que digui res més. Només voldria afegir un enllaç sobre Jacques Rancière millor que el que ha donat en Vicent:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Jacques_Ranci%C3%A8re

Per si pot ser útil, n’afegeixo un altre sobre Wolin:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sheldon_Wolin

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
13.09.2021  ·  22:53

El dia a dia crema carreres polítiques. A Catalunya, encara de forma més ràpida.
Els “cremats” no han de convertir-se en obstacles en el camí de la independència. Haurien de saber apartar-se.
El camí està traçat. Només ens calen alguns amb projecció i capacitat que es posin caminar sense pors. El poble hi és i els seguirà.

Joan Benet
Joan Benet
13.09.2021  ·  22:57

Jo no sóc cap spin doctor i no sé què s’ha de fer per guanyar eleccions. Però una mica de sentit comú si que tinc. Una mica. I la imatge dels polítics envoltats de policies al mig de la gent que abans els idolatrava (penso sobretot en Jonqueres) és significativa. Perquè la policia no els protegia d’espanyolistes o fatxes torrats. Els separava de la gent que ens hauríem deixat apallissar el 3 d’octubre per evitar que fossin detinguts. Que hem deixat part del sou a la Caixa de Resistència cada cop que ha fet falta. O que ens hem enfangat als camps dels voltants de Lledoners per donar-los suports. Si ells volen pensar que som unes altres persones o que ens begut l’enteniment, ja s’ho faran. Però ja els dic jo que som els mateixos. I la popularitat pot pujar i baixar, però el desprestigi, un cop adquirit, normalment és queda. Jonqueres no es refarà d’aquesta. I ERC ja veurem.
Crec que tothom estarà d’acord en que si demà hi hagués una contesa electoral entre Jonqueres i Puigdemont com a caps de cartell, el KO que s’enduria el d’ERC seria històric. ERC s’està cremant a marxes forçades. Ha volgut anar a terra de ningú a veure si arrabassava vots d’aquí i allà i s’ha quedat al No Man’s Land on res no hi sobreviu.

Antonia Codina
Antonia Codina
13.09.2021  ·  23:25

Com cada dia posa el dit en la nafra. Jo el que mai puc acostumar-me és que els que es diuen periodistes siguin tan partidistes, en les seves editorials. Per aplaudir-los els polítics ja tenen la seva cort. Per això és un plaer pertànyer a la família VilaWeb.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
13.09.2021  ·  23:49

I això que no són els els dirigents de la república i només de l’autonomia. Si haguéssim arribat a la independència l’1 d’octubre, mare meva quina república fatxenda catalana ens haurien instaurat!

joan rovira
joan rovira
14.09.2021  ·  00:10

Qui substitueix l’antagonisme castellà-català per l’espanyol-català, són els més proclius a l’enuig.

Qui conscientment substitueix la pluralitat de les nacions oprimides per la nació espanyola, encara més.

Qui conscientment desenvolupa l’antagonisme espanyol-català li calen excuses de tota mena per a justificar la mentalitat retributiva.

Res a veure amb qui ha entès l’antagonisme castellà-català que suposa per a uns i altres, sense renunciar a la mentalitat pròpia, respectar la de l’altre.

PS. La bifurcació mental entre espanyola-catalana i castellana-catalana; porta als primers, a lliurar-se amb els seus advocats a la Meseta. Qüestió que no fan els segons ni el seu advocat que practiquen l’antagonisme castellà-català, en igualtat, a Europa.

josep soler
josep soler
14.09.2021  ·  00:12

No hi res més semblant a un botifler de dretes que un botifler d’esquerres.

La segona temporada del franquisme es diferencia de la primera perquè és transversal, tant en els franquistes espanyols com en els seus col·laboradors catalans. Avui Converegència és ERC.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.09.2021  ·  00:31

Seré breu: l’esquerra/ les esquerres nostrades no és que s’hagen fet de dretes, és que en assumir parcialment “molles” de poder de l’estat ocupant se’ns han espanyolitzat.

Per tant, si en algun moment s’assigna la component progressista (front a l’estastís) a “l’esquerra” durant la penúltima dictadura espanyola -l’anterior a l’actual- i el tros de període constituent del R79, això ha deixat d’ésser vàlid.

Na Merkel ha passat per “l’esquerra” per dir-ho en termes del Jurament de Le Jeu de Paume a la majoria de les “esquerres” alemanyes….com en Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig, Quim Torra, Laura Borràs, etc estan passant per l’esquerra des de PSC a les CUP’s i tot el que cau dintre d’aquesta forquilla. Fins i tot estan posant en la pràctica allò que enunciaven les CUP’s originals abans d’entrar al parlamentarisme i al municipalisme.

Veiem en Nadal Batle, Cristòfol Soler, Francesc de P. Burguera, etc…fa una pila d’anys i ja vèiem el “relat” impostat d’aquell “progressisme banal”.

Veiem el PSOE desmuntant Alts Ports de Sagunt i engegant la “batalla de València” simultàniament, o aprovant la llei de LGTB o la del matrimoni gai i simltàniament portant l’Estatut Valencià al TC per a estavellar-lo, o la llei d’eutanàsia i engegar el 155 contra el Principat i desmuntant la Generalitat d’Amunt.

El progressisme és holístic, i ha de casar molts objectius a assolir. No val donar una de freda i una altra de calenta per a compensar un “relat banal capolat i capat” de cara al votant mitjà de la propera “votada”.

Mentre Merkel atura l’extrema dreta alemany ajudant la immigració i la debacle grega Rajoy i Sánchez es dediquen a aturar els africans que vénen cap a Europa apropiant-se el discurs, les maneres i fets del PP, C’S i VOX.

O no tenen Grande-Marlaska que és un jutge triat pel PP?

Les menjadores i pessebres són variats en l’estat colonial que ens senyoreja i fa extracció de rendes.

Josep Blesa (València)

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
14.09.2021  ·  02:13

Els fa mal veure que la Laura Borràs és estimada
I jo vaig sentir molts crits de Puigdemont President.
I al que no li agradi, que s’hi posi fulles
Hem aprés a reconèixer els manipuladors

Núria Castells
Núria Castells
14.09.2021  ·  03:15

Als mals polítics, el poble els fa nosa. I por.
En això els coneixereu.

Com diuen diversos comentaris, el poble ha fet DE TOT pels polítics presos. Tant, que, durant més de 3 anys, tot l’activisme va quedar supeditat a lluitar per la seva llibertat.
Però vet aquí que, ara, a alguns, la crítica els molesta enormement.
Infantilisme, narcisisme, barra?
Tant li fa. Tenim tot el dret de criticar les accions i les omissions que van contra l’aspiració de fer un bon país!
De fet, com a ciutadans, en tenim el DEURE.
Que s’hi vagin acostumant.

Volem una democràcia, senyors, i una democràcia només es construeix exercint la crítica i passant comptes quan se n’han de passar.
Ningú no ha de ser intocable i a tothom se l’ha de jutjar pels seus fets.
I si els errors són comprensibles, el que no és admissible, mai, és que et vulguin aixecar la camisa.
SEGUIM.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.09.2021  ·  05:10

Que no es facin els sorpresos. Farà quatre anys que el nostre president MHP Puigdemont i part del seu govern són a l´exili. Des d´aquí han anat posant pals continuament. Veien que has d anar a la mani envoltat de 12 guardaespatlles, ja demostres que no ets dels nostres. Democràcia, cal acceptar-ho. El vostre camí neoconvergent no és acceptat. Però deixem als venuts i celebrem la gran victòria. Reprenem la lluita als carrers, ara 1-O.

Joan López
Joan López
14.09.2021  ·  05:48

17 dias per el 1 d’octubre,esteu decidits sortir al carrer de nou??? Parlem-ne mès d’aquesta data,es molt important,tenim que encoratjar a la gent i tornem a xiular a tot aquell que s’aprofita de aquet desitg per al seu benestar i no pas per el poble.
I hem de seguir fen cosas de forma particular, ancare tens el serveis contratats amb empresas del ibex-35?

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
14.09.2021  ·  06:56

Sr. Partal no seria hora de redefinir dreta i esquerra?
Amb aquest titol molts ens volen confondre i ens confonem.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
14.09.2021  ·  07:08

“el problema veritable: que ells, els polítics, no han dut a terme la part que els corresponia.”

Ni ERC, ni Junts (ni la CUP ara)

Asun Tejero
Asun Tejero
14.09.2021  ·  07:12

Considerar Esquerra Republicana de esquerres, com que no ho veig, Pere Aragonès, Roger Torrent, d’esquerres???. El control ferri dels mitjans i la regada de subvencions per comprar-los, és d’esquerres???. Possiblement l’ideari fundacional, ho era, actualment és un partit, obsessionat amb prendre el poder a tot el que fa olor o semblança a convergent i això és senzillament: enveja de classe. Feia basarda veure en Junqueras envoltat d’armaris, sense valor per mirar en Xarly, que només li deia: Oriol mira’m a la cara. Demostrat i comprovat, és un covard, i amb aquest poruc i tota la seva colla, volíem fer la independència????.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
14.09.2021  ·  07:39

Molt ben dit, Núria Coma, és exactament així!

Geroni Garcia
Geroni Garcia
14.09.2021  ·  07:46

Si senyor,trobava a faltar aquesta mena de claredat

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.09.2021  ·  07:59

Junqueras ha convertit erc en la seva secta d’adoració d’ELL l’esser superior, cregut, la veritar absoluta, que dicta els seus evangelis i la prole queden extasiats : ampliar la base com primer manament, i els llorets i cacatues vilaltetes repeteixen menjant pipes, etc,, etc. ADORAR AL DEU NOU, es la independencia real i sbsoluta d’erc. Qui xiula al marajà es un heretge i un malvat

Carlos Madurga
Carlos Madurga
14.09.2021  ·  08:13

Molt d’acord. Dono suport a Vilaweb perquè crec que és el periodisme que cal. Moltes gràcies.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
14.09.2021  ·  08:13

Sr. Partal, no puc dir que estigui en desacord amb el seu editorial però arriba tard.

De fa anys que moltes veus, i m’incloc, proven de fer entendre que ER ni és d’esquerres ni és independentista.

Altrament, porto dies que aquest diari només parla d’ER encara que solament sigui per criticar-la, prenent un protagonisme que no mereix (cf. Odei A-Etxearte i Ot Bou Costa) . També aquest diari prova de posar en el mateix sac tot l’independentisme o bé a totes les esquerres, segons allò que escrigui el periodista, però evita singularitzar.

Els xiulets tothom sap que van ser adreçats a Junqueras Corleone, cada dia més capo i si a la Sra. Carme Forcadell (cada dia més patètica, dit de pas), li van fer mal que rumiï la causa.

Avís els dogmàtics d’ER, no sóc de Junts, solament sóc de Catalunya.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
14.09.2021  ·  08:21

Suposo Sr. Partal que ha vist això :
https://www.youtube.com/watch?v=Z4kc1QYO6DM

Victor Serra
Victor Serra
14.09.2021  ·  08:28

Els xiulets i les protestes ( pacífiques) contra els polítics va amb el sou. Completament d’acord. Qualsevol que tingui la més mínima intenció de limitar el dret de protesta de la gent, hauria de ser apartat de la política. Sigui Colau, sigui Junqueras o qui sigui.
Dit això, si algú creu que xiular-nos entre independentistes ens acosta un milimetre més a la independència, que s’ho tregui del cap. Més aviat passa al contrari. Com més barallats estiguem entre nosaltres , més fàcil per l’Estat espanyol.
A mi em molesta que xiulin a Forcadell, o a Junqueras encara que no estigui d’acord amb moltes coses que ha fet aquest últim i els seus comissaris d’ERC. Prefereixo criticar-lo amb arguments i tot seguit veure com ho podem fer per enfrontar-nos junts a l’Estat espanyol.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
14.09.2021  ·  08:34

Em faria molta ràbia que la implementació de la Independència/República vingués pregonada per aquesta trepa mal nomenada esquerra. Cal fer-los fóra com més aviat millor!!!! President Puigdemont això et toca a tu. És acabar la feina. Bon dia i bona hora .☮️

Adrià Arboix
Adrià Arboix
14.09.2021  ·  08:37

Gran editorial i molt bon raonament de Nuria Coma (13.09.2021 | 22:38)

Pep Agulló
Pep Agulló
14.09.2021  ·  08:41

PELS TOGATS PRESÓ PER L”ESQUERRA” IRRITACIÓ

Cada dia la realitat desmenteix el contingut tradicional de les “esquerres” avui totalment desaparegut. Vicent t’hauràs d’anar acostumant…

És més, la politització desacomplexada dels togats i dels tribunals espanyols, s’infiltra per osmosi a les anomenades “esquerres” que s’han tornat molt sensibles a qualsevol crítica i queixa.

De la perillosa penalització de les idees en el cas de la Tamara, a estar en contra dels xiulets a la Colau… Gran diferència no cal dir, però un fons comú de refús a la protesta… Mala peça.

Un nou concepte a afegir a les “esquerres”.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
14.09.2021  ·  08:44

Molt bé Joan Rovira. En el que escrius es veuen palesament les essències.

Albert Miret
Albert Miret
14.09.2021  ·  08:47

Realment, fot una pena immensa veure aquest comportament per part d’un partidet ERC que en un temps ja llunyà vam votar molts, entre ells jo mateix. Què s’han cregut? Qui es creuen que són i que som nosaltres. Tanta vergonya els fa el que estan fent com per fer-se acompanyar per goril·les que ves a saber de quin gimnàs o club de boxa feixista han tret? Us vau vendre el país a canvi de res, i nosaltres us enviarem a casa per sempre més per botiflers.
M’indigna veure com hi ha diversos programes de TV3, que figurava que era pública que són autèntics pamflets propagandístics d’ERC. Han comprat l’emissora o simplement s’han posat a ajudar al gran destructor Sanchis? El més descarnat, barruer i de pitjor gust és el de “està passant”, que fa autèntics esforços per a explicar el que no està passant, però els agradaria que passes. És la desinformació continuada barrejada amb la mentida, l’estupidesa i el desconeixement de què és l’humor, i això no ho han ni inventat, és la simple còpia de la TVE. Em sembla mentida que una persona com en Jair encara en formi part d’aquesta troupe. A banda, els telenotícies fan pena: dues noticietes, “el caso” i el futbol.

Jordi Torres
Jordi Torres
14.09.2021  ·  09:15

Magnífica editorial, Vicent. El que més sorprèn és veure com l’esquerra (per entendre’ns), que per definició hauria de ser sempre més tolerant amb la crítica, tan aviat com ostenta el poder té la tendència a adoptar el paper de víctima davant de crítiques legítimes, per així transformar-les en un genèric: ‘amenaces i insults’, i atribuir-ho tot a una mena de conxorxa perversa ideada pels seus enemics (que només volen que dividir i enfonsar el nostre projecte etc, etc). Enemic extern. Ni rastre d’autocrítica. Tot molt coherent, si no fos perquè sovint és aquesta mateixa esquerra la que utilitza els mitjans que té al seu abast (que no son pocs i en general bastant més cars i sofisticats que els crits d’una persona a una manifestació) per difondre crítiques i insults dia sí, dia també, cap els seus adversaris. Per a mostra un botó recent:

https://twitter.com/torrents_d/status/1437401097493270539?s=20

Com a representants públics, els polítics han de saber entomar les crítiques i de vegades fins i tot les desqualificacions, amb el límit posat a la violència, òbviament. D’això en dèiem llibertat d’expressió. Que li demanin sinó a l’Artur Mas quantes esbroncades va haver d’aguantar en actes públics abans de ser enviat a la paperera de la història, per posar un exemple paradigmàtic de polític estoic.

Tomàs Moreta
Tomàs Moreta
14.09.2021  ·  09:18

Disputes entre partit?
Només voldria saber dues dades: quants dels que xiulaven
1) tenen carnet d’un partit.
2) els darrers anys han canviat el seu vot.

Pepi Oller
Pepi Oller
14.09.2021  ·  09:32

I no els diguis ‘traïdors’, paraula que al cap i a la fi es pot referir a ‘algú que traeix una causa’. Se senten molt ofesos!

Ed Garrido
Ed Garrido
14.09.2021  ·  09:32

Molt bon article Sr Partal. Guardi’s del Sergi Sol i dels Erkis, darrerament els esta posant al punt de mira i ho saben. Ho controlen tot i no accepten discrepancies, fan molta por.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
14.09.2021  ·  09:34

Des de la caiguda definitiva del Comunisme (1989) a nivell mundial, el Capitalisme s’ha trobat sense rival i aquella beneïda “Societat del Benestar” (que incloïa uns nivells de Democràcia mai vistos) s’ha vist que només era contra-propaganda del bloc occidental envers els avantatges socials de la dictadura del proletariat.

Als darrers 30 anys, i a nivell planetari, el Capitalisme s’ha tret la “careta”, hem pogut tornar a veure la seva autèntica cara (la del Neoliberalisme desbocat i homicida) i com de ràpid els drets socials (guanyats especialment al segle XX) s’anaven esmicolant amb un cicle controlat de crisis (Globalització, Terrorisme planetari, Financeres-Especulatives, Climàtica,…) i amb un tomb cap a l’Ultra Dreta a nivell mundial, arribant a tenir al 2019 tota una colla de líders filo-feixistes o simplement dictadors als països de més influència / més poblats (EEUU, Xina, Rússia, UE, Brasil,…).

Des de 1989 tot l’espectre polític s’ha anat desplaçat cap a la dreta i molt. Les esquerres consolidades de fa 40 anys (Socialisme, Socialdemòcrates, Comunistes “light”) ara son centre-dreta i les dretes… descaradament ultra-dreta. Mirem el cas d’espanya, que és de manual.

Si no posem fi a l’actual Capitalisme assassí (i ho anomeno així perquè mai s’ha accelerat el procés d’extinció de l’esser humà com ara), veurem como les esquerres s’acabaran fusionant en partit únic amb les dretes i, si no ens hem carregat encara el planeta, tindrem l’anhelada Dictadura Global (el desitjat Model Feudal v3.0) que persegueix aquest 1% de la Humanitat que té més que el 90%).

Joan Barrera
Joan Barrera
14.09.2021  ·  09:37

La gent va voler donar un banys de realitat als polítics, però el bany de realitat se la va trobar la mateixa gent amb comprovar la seva reacció, amb la seva indiferència. Ara sí que podem dir que amb aquesta colla Catalunya mai no serà independent. Ara sí que tenim la constatació i els nostres dubtes sí veritablement, fins i tot des de Watrerloo, estan per la feina de continuar tot el procés. Personalment tinc els meus dubtes.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.09.2021  ·  09:45

Vilaweb no sempre parla clar.
A) A molta gent d’esquerres no ens poden dir que som “Tant, tant de dretes”. Ens esteu marginant.
B) ERC no és en absolut d’esquerres.
C) Un partit constitucionalista com el de Junqueras mai podrà ser d’esquerres.
D) Podemos (constitucional) tampoc pot ser d’esquerres.
E) El PSOE és neoliberal. Tampoc és d’esquerres.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
14.09.2021  ·  10:02

Molt d’acord amb Núria Coma. És el que penso.
A presó hi van anar solets, no els hi vam empènyer nosaltres i, per tant, no els confereix cap valor excepcional. Així no es construeix la independència.

Lluís Roca
Lluís Roca
14.09.2021  ·  10:07

L’objectiu és l’hegemonia política, el poder, no importa amb quins mitjans. Des de la superioritat intel·lectual al victimisme, al mateix temps que s’ataca foribundament als adversaris. Encara que això impliqui traïr els propis principis fundacionals.

maria serra
maria serra
14.09.2021  ·  10:09

Avui estic totalment d’acord amb la teva opinió, és una pena que l’esquerra només la facin servir per anar tapant forats , això no pot anar així perquè és un perill si no tenen un bon projecte de país, no val a dir que son d’esquerres.

Roser Caminals
Roser Caminals
14.09.2021  ·  10:18

Xiular en un acte públic és un dels pocs instruments disponibles per al poble, habitualment aïllat dels polítics. Però el més essencial a hores d’ara és trobar una contranarrativa potent que desmunti els mites de l’estat. No tenim imatges aèries de la manifestació perquè un helicòpter estàtic, que tots vam veure, controlava l’espai aeri per damunt de la Via Laietana. Hem d’imposar el nostre relat. La versió oficial ens fa mal internacionalment.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
14.09.2021  ·  10:33

Des de que la classe treballadora fem dos àpats calents al dia i tenim tv perpètua, quina esquerra vols? i més en els països llatins on d’ètica i moralitat anem justos…la socialdemocràcia va morir, és a dir va ser comprada, i ara el comprador va retallant el preu tant com pot.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
14.09.2021  ·  11:20

Les esquerres també poden ser tan o més feixistes que les dretes
El mal dels catalans és que, en general, emocionalment estem molt aferrats a les dites “esquerres” i ens ha costat molt pair que Esquerra treballa per Espanya

Josep Soler
Josep Soler
14.09.2021  ·  12:46

No sé si cal afegir res a la editorial del Vicent i a les opinions expressades.
Només afegir que descobrir això que ara anomenem Junquerisme (amb la dimensió que representa) no es gents original.
Podria demostrar que fa més de tres anys que ho vinc denunciant, però no ho faré, principalment perquè en definitiva, el que queda clar i desitjo, és entrar en el nou paradigme, que ha de proporcionar la colissio amb l’estat, per tal que la independència sigui possible.
De moment, tal com està el pati, una possible crisis de govern, sembla que està en portes.

Albert Bonany
Albert Bonany
14.09.2021  ·  12:56

Quina merda de país som que hem d’anar insultan i bexant els contincants polítics només perquè no són de la nostra corda. No sé com es vol fer res d’aquesta manera. A sobre no et queixis.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
14.09.2021  ·  13:10

Això de xiular és un acte personal i intransferible que potser no mereixeria cap comentari. Quan als polítics algun dia n’hauríem de parlar amb calma per analitzar d’on venen i com pugen l’escaleta del partit fins arribar a obtenir càrrecs cada cop més importants. Segurament cada esglaó que pugen de l’escaleta comporta la renúncia, gran o petita, a alguna cosa en la que creien o haurien de creure respecte del joc net i el servei públic.
Dit això, per canviar la praxi dels polítics els xiulets no serveixen de gaire Cal implicar-se políticament , formar un partit i fer-lo créixer fins a desplaçar els polítics als quals xiules. Sinó tot continuarà igual o pitjor.
Finalment, no crec que les autoanomenades esquerres ho hagin de fer més bé que els autoanomenats transversals. Tots ho haurien de fer bé i ser jutjats de la manera més objectiva possible pels seus actes.
De la mateixa manera que els xiulets, els pamflets partidistes són ben legítims, sobretot si no s’amaguen darrera d’una pretesa imparcialitat. Altra cosa és si ajuden a la causa o si només serveixen per fer-nos passar la mala lluna…que també és una cosa ben humana i ben legítima.
Algun dia, espero, ens adonarem que amb sortir al carrer no n’hi ha prou per transformar la situació.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
14.09.2021  ·  13:50

Sembla ser que alguns polítics, viuen en un altre món. Cridar i dir paraules malsonants, es veu que no els agrada, doncs a aguantar que per això us votem, sinó , no presentar-vos.

Adela Maria Miranda
Adela Maria Miranda
14.09.2021  ·  15:25

Seria bo que tothom veies aquest video que algu penjat mes amunt

https://www.youtube.com/watch?v=Z4kc1QYO6DM

Jordi Joaquim
Jordi Joaquim
14.09.2021  ·  15:25

Moltes coses a dir aquí, la primera referent a l’article, efectivament sembla que les esquerres quan toquen poder deixen de ser d’esquerres, ER s’està convertint en el PSOE Català que també d’esquerres tenen molt poc. Com ja s’ha dit aquí els pot més acabar amb tot el faci olor de Convergència que qualsevol altra cosa sigui social o sigui el país.

M’alegra també veure comentaris clars i catalans de coses que fa molt de temps que penso, i que per fi veig publicades, des de el que el mateix Vicenç Partal va dir durant la glossa de la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya, referint-se a que els polítics: “La classe política ens heu decebut. Heu deixat molta gent a l’estacada”, al que veig escrit en Aquests comentaris d’aquesta decepció i engany.

Com ha dit la Núria Coma, teníem un moment únic amb la gent disposada a tot, amb una Espanya que vam agafar totalment despistada i una Castella que només va saber respondre com a fet sempre, amb la violència, però amb tot el món de testimoni en directe no haguéssin pogut anar més enllà del que ja varen fer al matí d’aquell 1 d’Octubre.

D’acord també s’ha dit aquí era de primer de pàrvuls saber que Espanya reaccionaria com va reaccionar, al 100% i porto desde el 2017 dient-ho. A més hi havien tots els indicadors visibles, amb els piolins al port o la frontera d’Andorra amb unitats d’Intervenció de la Guàrdia Civil armats dia i nit amb fusells d’assalt com dos exemples.

Està clar que no ho teníem tot a punt (vam sobreestimar funcionaris i Mossos, per exemple), però estaven disposats a tot, i a tirar-ho endavant, amb un món expectant en directe de veure néixer un nou país al cor de la Europa Occidental. Només van fallar els polítics, els mateixos que continuem votant avui.

I el reconeixement internacional? Ja s’ha esmentat aquí amb l’exemple dels talibans. A priori ningú recolzarà el aspirant i tothom farà costat al estatus quo, fins que passi, la política dels fets, com el mateix Partal ja va explicar en aquests editorials al llarg del 2017.

Com diu en Francesc Aguilar, única cosa bona que podem treure de tot això és que potser sí que per ser governats per aquesta colla de galifardeus més valia no posar-se amb una cosa tant seria com és tenir un Estat. No estaven preparats per governar un estat, ni ho estan, l’autonomia es el seu sostre de vidre.

Pregunta la Núria Coma que què fem amb aquests polítics?, doncs deixar-los de votar!!, així de fàcil!, se que això que diré és una barrabassada estadística, però la diada aquest any es calculen unes 400.000 persones, que són curiosament 600.000 menys que el milió aprox dels anys anteriors, curiosament la mateixa xifra de gent que vota Esquerra. És una llàstima que el projecte de Primàries per Catalunya no tirés endavant, cal partits nous i maneres noves d’entendre la democràcia. El problema és que estem en aquest món de la immediatesa que si una cosa no funciona a la primera, es deixa córrer, i crear un partit polític no és una cosa només d’unes eleccions s’ha de picar i picar pedra. També per si hi ha algun dogmàtic d’Esquerra, jo he sigut votant i col·laborador l’esquerra durant molts anys i em sento traït i decebut per no dir emprenyat amb el partit que no només he votat sinó que he col·laborat durant tant de temps.

Montserrat Vilarmau
Montserrat Vilarmau
14.09.2021  ·  16:13

Núria Coma, estic amb tu al cent per cent

david graupere
david graupere
14.09.2021  ·  21:31

Agraït Sr Partal

Pere Mestre
Pere Mestre
15.09.2021  ·  00:13

Gràcies per a cridar-ne l’atenció, Sr. Partal, i que no ens hi acostuméssim pas a tot això. Diria que més aviat hem de pensar que tenim un nou i molt lamentable problema i que cal trobar-ne la solució abans que creixi més. Em pregunto: tot, absolutament tot ho hem de fer els ciutadans? Perquè si és així, oi que no anem bé?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any