Ximo Puig
Fotografia: EFE/ Manuel Bruque

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que el problema de l’estat espanyol és que el PP ha decidit d’’obrir les portes i fer un passadís a l’extrema dreta’, la qual cosa constitueix , segons ha dit, ‘un perill per a la democràcia’. Puig ho dit en la primera sessió de control a les Corts d’aquest any, on la portaveu del PP, Isabel Bonig, li ha demanat que amb el pressupostos espanyol sigui president dels valencians ‘abans que socialista’.

D’altra banda, davant de la crítica del síndic de Compromís Fran Ferri al pressupost espanyol per ‘especialment insuficients’ a la demarcació d’Alacant, Ximo Puig ha anunciat que demanarà al govern espanyol que convoqui la comissió de negociació política del nou model de finançament autonòmic, i que traslladarà a la ministra d’Economia la necessitat que es compensi el deute històric dels valencians.

Ferri li havia dit que ‘si no són bons per a Alacant, tampoc no són bons per als valencians’ i Ximo Puig ha contestat que ‘fer provincialisme’ no és el que beneficia el País Valencià. A més, ha dit que el govern espanyol té l’’obligació’ de ‘perseguir’ un acord en el Consell de Política Fiscal i Financera i al congrés espanyol per a canviar el model de finançament, que creu ‘inajornable’.

En el torn de repreguntes, la diputada de Compromís Mireia Mollà ha defensat que Alacant ha de rebre el pressupost que li correspon pel seu pes poblacional i ha demanat a Puig que traslladi al govern espanyol que ‘rectifique el pressupost per als alacantins’.

Ximo Puig ha contestat que Compromís no ha de tenir ‘cap dubte’ que defensarà una major capacitat d’inversió a la demarcació d’Alacant i al País Valencià. A més, ha avançat que defensaran ‘totes les esmenes positives’ que els grups parlamentaris presentin ‘per avançar en el pressupost’, el ‘millors dels darrers 15 anys’ per al País Valencià.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.