El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat avui que el govern espanyol de Pedro Sánchez ha activat el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que permet injectar 700 milions d’euros per a pagar més de 50.000 factures a proveïdors valencians.

‘És una bona notícia per a milers de famílies i empreses valencianes’, ha subratllat el president, qui ha explicat que aquesta setmana tant ell mateix com el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, han mantingut diferents converses amb Sánchez i la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero, i ja s’han activat aquests recursos.

El president ha destacat que els pagaments que Tresoreria de la Generalitat podrà anar realitzant a partir de la setmana vinent a empreses, entitats i persones corresponen a més de 50.000 factures, sobretot, de serveis fonamentals, a més de subvencions de dependència, renda d’inclusió, habitatge, col·legis públics i concertats o advocats i procuradors.

Ximo Puig ha subratllat que aquest serà l’any de la legislatura en què més aviat es posaran en marxa aquests fons, gairebé un mes abans que el 2018, quan el FLA es va activar el 7 de maig, mentre el 2017 va ser el 22 de maig, i el 2016, el 6 de juny, ha informat la Generalitat en un comunicat.

El president ha destacat que el que reclamen ‘amb tota rotunditat’ és la reforma del sistema de finançament per a garantir una solució definitiva al problema de la falta de recursos i un tracte just. ‘L’activació del FLA significa que la Generalitat tindrà 700 milions de liquiditat per a poder pagar més de 50.000 factures que tenim pendents i que no havíem pogut encara abonar sobretot perquè hi ha un problema de finançament’, ha assenyalat.

Puig ha recalcat que el FLA ‘no soluciona el problema de finançament; simplement té un efecte pal·liatiu, ja que és un crèdit, però el necessitem per a poder pagar als proveïdors i això proporciona a l’economia un millor funcionament’. ‘Cal pagar dintre del termini i en la forma escaient i aquests 700 milions ajudaran moltes empreses i a molts ciutadans a rebre les seves ajudes o a cobrar pels treballs realitzats’, ha ressaltat.

La Tresoreria de la Generalitat ha procedit a la càrrega de factures al FLA, en un procés que finalitzarà aquest dissabte i, a partir d’aquest moment, tots els proveïdors podran comprovar-lo en la plataforma del Ministeri d’Hisenda espanyol. ‘En els pagaments es prioritzaran aquelles àrees més socials i sensibles i també les empreses que necessiten liquiditat per a continuar generant ocupació i activitat econòmica’, ha explicat el president.

Puig ha apuntat que ‘per al Consell pagar és una prioritat’ i ‘no hi ha millor forma d’ajudar el sosteniment dels serveis socials, al dinamisme de l’economia i a la generació d’ocupació que injectant liquiditat, i des del Consell volem fer-ho pagant amb la màxima celeritat possible’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb