El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recalcat que és el govern espanyol ‘qui ha de donar la resposta’ als problemes de finançament autonòmics i ha afegit que ‘les bestretes a compte del finançament són una qüestió capital’ que ‘no hauria d’estar vinculada a la decisió política del govern [espanyol]’. Sobre aquest tema, ha apuntat que des del Consell poden ‘aportar idees’ però és el govern espanyol ‘qui té la responsabilitat de donar una solució’. ‘A mi no em correspon especular sobre el mitjà sinó reivindicar la fi’, ha dit, que és que els recursos que corresponen al País Valencià ‘vinguin com més ràpidament millor’.

En aquest sentit, ha mantingut que considera que totes les comunitats, tan les presidides pels socialistes com les que no, estan en aquesta reclamació perquè és una qüestió que ‘va molt més enllà del partidisme’. Per això, ha subratllat que tant el PSPV com el grup parlamentari socialista, com a ‘primer partit’ del País Valencià, assumiran la seva ‘responsabilitat i la reivindicació’. ‘No està renyida responsabilitat i reivindicació perquè si no hi ha responsabilitat, no hi ha reivindicació, hi ha simplement demagògia’, ha dit.

Puig ha dit que el fet de no haver-se aprovat el pressupost espanyol ha afectat el País Valencià, però ha insistit que les retallades al pressupost del Consell ‘no afectaran mai la cosa nuclear d’aquest govern, que és l’estat de benestar’, sinó a aquelles partides de difícil execució i a aquelles que poden demorar la seua execució uns mesos’. En aquest sentit, ha criticat que el PP ‘s’escandalitze ara per aquests ajustos’ quan ells van imposar ‘retallades en medicaments i copagaments socials i farmacèutics’.

D’altra banda, no ha volgut comentar les paraules del conseller d’Educació, Vicent Marzà, que en una entrevista al diari Levante EMV va assenyalar que ‘Sánchez està sent deslleial i que ara ens va pitjor que amb el PP’. Puig ha dit que ‘formen part de l’àmbit partidista i cadascun té la seua opinió’. ‘Però jo sóc el responsable del govern i no participaré en aquesta escalada verbal. Cadascun és responsable de les seues paraules’, ha dit.

Consolidació del canvi

Puig ha recalcat que aquesta legislatura que comença és la de la ‘consolidació del canvi que es va produir en 2015’ i que ‘ara ha d’aprofundir en la reparació, reconstrucció i renaixement tenint en compte uns entorns que no són tan favorables que ens agradaria però amb ambició hem de superar’.

Així, s’ha referit a ‘la inestabilitat política’ d’Espanya, la situació econòmica del món, amb les crisis comercials i la desacceleració d’Europa, i a les ‘dificultats de tresoreria’ i de pressupost de la Generalitat per no comptar amb un pressupost espanyol.

No obstant això, ha recalcat que es veu com el canvi ‘ha valgut la pena’, ja que els nens començaran aquest curs escolar amb 1.200 professors més, 7.500 més en tota la legislatura. ‘No hi ha hagut per tant cap retallada a l’estat del benestar’, ha recalcat.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.