Wallbox preveu que hi hagi més ‘unicorns’ a Catalunya: “Ara som una excepció, però no en un futur”

  • L'empresa veu el nou règim tarifari "perfectament dissenyat" i reclama que la planta de bateries se situï "a prop"

VilaWeb
ACN
10.06.2021 - 16:30

El fabricant de carregadors elèctrics Wallbox preveu que hi hagi més empreses emergents que assoleixin com ells la categoria d’unicorn, cosa que implica estar valorats en 1.000 milions de dòlars, l’endemà que s’anunciés el seu debut a la borsa de Nova York. En una entrevista amb l’ACN, el seu cofundador, Eduard Castañeda, creu que la sortida a borsa després de l’acord fusió amb els nord-americans Kensington Capital Acquisition és “una fita més” per l’empresa, fundada fa sis anys. Castañeda creu que el sistema de mobilitat elèctrica s’està desenvolupant de manera “natural” i que el nou règim tarifari està “perfectament dissenyat”. Un dels pols d’aquest ecosistema serà la planta de bateries, que aposten per ubicar a Martorell o a la Zona Franca.

Fundada l’any 2015 i amb seu a Barcelona, Wallbox s’encarrega de dissenyar, fabricar i distribuir solucions de càrrega per a vehicles elèctrics per ús residencial, semipúblic i públic. Amb nou oficines en tres continents, l’empresa ha venut més de 100.000 carregadors a un total de 67 països i preveu tancar l’any facturant 79 milions de dòlars.

El debut a la borsa de Nova York de l’empresa emergent catalana es viu com “una fita” pel que permetrà assolir a llarg termini, segons Castañeda, que remarca que no estan interessats en la rendibilitat a curt termini sinó en consolidar el projecte. L’empresa s’ha convertit en un ‘unicorn’ després d’anunciar l’acord de fusió amb l’inversor nord-americà Kensington Capital Acquisition. La societat –que conservarà el nom de Wallbox– tindrà un valor de 1.500 milions de dòlars (més de 1.200 milions) i cotitzarà sota el símbol ‘WBX.

Castañeda ha valorat positivament el “potencial” empresarial i industrial que hi ha Catalunya, sobretot gràcies a l’entorn d’empreses emergents, scaleups i empreses consolidades tecnològiques que, segons els seus pronòstics, viurà un impuls en els anys vinents. “Potser som una excepció ara (sent un unicorn), però creiem que no ho serem en el futur per l’entorn d’empreses emergents i scaleups de Catalunya”, ha assegurat el també director de producte de l’empresa. Al país, s’han consolidat en “unicorns” empreses com Glovo o Edreams.

Per fer-ho possible, el cofundador de Wallbox reclama més ajuts en l’etapa inicial de creixement dels negocis prometedors. En el seu cas, recorda que Wallbox va començar a córrer amb un capital “molt limitat” i van tirar endavant amb ajuda de l’ICF, però “sobretot del capital privat que va apostar per nosaltres”. “Hem de seguir reforçant que les empreses puguin disposar de més ajudes al principi”, ha demanat.

La planta de bateries, a prop

L’ecosistema de mobilitat elèctrica i energies renovables que s’està desenvolupament de “manera natural i intel·ligent” al territori, segons Wallbox, que és líder en el segment de càrrega domèstica i d’empreses. Com totes les empreses del sector, assenyalen que “els punts de càrrega d’accés públic han de créixer òbviament” perquè “ara el que volem és gaudir del vehicle elèctric en recorreguts llargs”. Per això, serà a partir del 2021 quan “hi començarà a haver grans inversions” en descarbonització i electrificació.

Per exemple, un dels principals clients de la companyia, Iberdrola, recentment va anunciar la compra dels primers mil carregadors ràpids Wallbox Supernova, aptes per al seu ús a l’espai públic. L’operació forma part del pla que té Iberdrola per desplegar més de 150.000 carregadors en habitatges, empreses i la via pública.

Un dels pols d’aquest ecosistema de la mobilitat elèctrica serà la planta de bateries que es vol captar per Catalunya, a través de les convocatòries de fons europeus Next Generation. Per Wallbox, seria “molt interessant” que aquesta macroinstal·lació s’ubiqui “a prop de Martorell o a la Zona Franca”. L’empresa emergent catalana no es beneficiaria directament de les bateries, però veu “ideal” poder “atreure talent” i instal·lar un pol del sector sostenible d’electromobilitat al sud d’Europa.

A favor de les noves tarifes de llum

Un altre element positiu del context actual és el canvi dels règims tarifaris d’electricitats que “ben explicats tenen sentit” i que estan dissenyats “perfectament” perquè els carregadors intel·ligents “en puguin treure profit”, ha dit Castañeda. La nova tarifa elèctrica ha generat molta controvèrsia entre els usuaris per l’encariment de l’energia en hores punta i la definició d’hores vall a la nit. El canvi de règim beneficia l’empresa catalana, que ha dissenyat punts de càrregues com el bidireccional Quasar amb ordinadors que permeten aprofitar l’energia emmagatzemada per l’autoconsum “quan l’energia és més cara” i després tornar a carregar “quan l’energia torna a estar a la zona més econòmica”.

Aposta per Catalunya

Actualment, la fabricació dels productes de Wallbox segueix un “model global” que es concentra a Catalunya i a la Xina, tot i que el grup contempla l’opció d’afegir una tercera planta als Estats Units l’any 2022, “el més aviat millor”. Pel que fa a la planta de la Zona Franca, Castañeda assegura que serà “una fàbrica molt potent per distribuir producte a Europa”, que començarà amb 200 contractacions, però n’hi haurà “moltes més” en el futur.

De moment, la companyia ha anunciat una inversió de 9 milions per construir la nova planta de producció a Barcelona, en una parcel·la de 16.800 metres quadrats i amb una nau d’11.220 metres quadrats.

El paper dels nous inversors

El paper dels nous inversors serà el d’oferir estabilitat financera a llarg termini per assolir els objectius ambiciosos de la companyia, que es planteja vendre més d’un milió de punts de recàrrega el 2025, segons Jordi Lainz, director financer i corporatiu de Wallbox, que puntualitza que aquest pla de creixement “molt significatiu” demanava d’una potència financera que l’omplís de recursos i l’estabilitzés. Malgrat això, Wallbox continuarà sent una companyia controlada per l’equip fundador “com en els darrers sis anys” però amb “un panell d’inversors estables a llarg termini”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any