Què proposa el programa electoral de Vox per a les eleccions catalanes?

  • Consulteu ací les propostes de Vox sobre llengua, immigració, drets LGBTI i fiscalitat, entre més qüestions

VilaWeb
Redacció
04.05.2024 - 22:29
Actualització: 05.05.2024 - 12:59

Vox com a partit d’extrema dreta que és proposa al seu programa electoral l’accés prioritari dels ciutadans amb nacionalitat espanyola a les ajudes públiques i l’expulsió dels immigrants en situació administrativa irregular, però també dels “legals que cometin delictes greus”. A més, la formació ultra proposa d’eliminar la immersió lingüística a les escoles, que diuen que fa servir el català “com a llengua d’imposició”. La candidatura d’Ignacio Garriga a les eleccions de Catalunya també vol tancar TV3 i Catalunya Ràdio i eliminar subvencions a associacions de defensa de la llengua catalana, com ara la Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear. A més, proposa d’il·legalitzar els partits independentistes, “que tenen entre les seves finalitats la ruptura d’Espanya”.

El programa de Vox proposa de derogar tota legislació de memòria històrica aprovada d’ençà del 2007 i la llei contra la LGBTI-fòbia del 2010. També s’oposen a tota legislació de benestar animal i volen eliminar qualsevol requisit lingüístic que demani el C1 de català per ser funcionari, amb l’única excepció dels professors de llengua catalana.

Diuen que faran fora els ocupes d’habitatges “immediatament” i que perseguiran “les màfies de l’ocupació”. També diuen que volen promoure una reforma del codi penal espanyol per a elevar les penes pels delictes sexuals i establir la presó permanent per a “violadors i assassins”, tot i que això és una mesura que s’hauria de prendre al congrés espanyol i no pas al parlament.

Diuen que faran una reorganització operativa dels Mossos d’Esquadra “perquè els polítics deixin d’utilitzar comandaments i agents al servei del projecte separatista”. De fet, volen començar el procediment per a tornar a l’estat espanyol les competències d’Interior, Justícia, Sanitat i Educació.

Proposen una rebaixa d’imposts, com ara l’IRPF, el de patrimoni, el de successions i el de donacions. També diuen que volen eliminar “la burocràcia verda i les lleis climàtiques” amb la idea d’atraure empreses a Catalunya.

En l’àmbit social, proposen d’augmentar el parc d’habitatges socials, abaixar els imposts que consideren que encareixen els habitatges i perseguir l’ocupació. A més, diuen que el model turisme no ha de degradar els barris i que estudiaran “una regulació endreçada dels habitatges amb finalitats turístiques”. En educació, voldrien establir una zona única escolar perquè qualsevol família pugui optar a qualsevol centre educatiu i proposen que les famílies hagin de dir si accepten qualsevol contingut afectivo-sexual o que ells consideren “ideològic” que puguin rebre els infants a classe. De fet, volen revisar els llibres de text i el material educatiu per a evitar qualsevol “adoctrinament” que pugui afectar “la innocència del menor”.

Per la sequera, diuen que impulsaran un pla espanyol de l’aigua que inclogui “la interconnexió de totes les conques i permeti una gestió més eficient de l’aigua”.

 

Podeu llegir-ne el programa íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor