La pregunta és què caram hi fa, Vox, allí

  • «Com és possible d'acceptar, com si no passàs res i fos normal, que un partit polític d'extrema dreta –a més, en plena campanya electoral– puga exercir d'acusació particular contra un govern democràtic»

VilaWeb

Ahir Antonio Baños i Eulàlia Reguant van refusar de respondre a les preguntes de l’anomenada acusació popular del judici, que com tothom sap és el partit d’extrema dreta Vox. Baños i Reguant varen invocar la dignitat democràtica i antifeixista per negar-se a respondre les qüestions d’aquesta gent.

Arran d’això el jutge Marchena, visiblement perplex i irritat, va amenaçar Baños i Reguant amb les conseqüències penals que se’n deriven i que poden anar des d’una multa fins a l’ingrés a la presó. N’hi ha un precedent en el judici de l’11-M que es va tancar sense causar cap problema major al testimoni i ara tots hauríem d’esperar que també passàs això. Però aquest judici no es pot equiparar a cap altre. Per tant, és evident que Antonio Baños i Eulàlia Reguant han assumit un risc, per la qual cosa no puc sinó agrair-los la valentia i la dignitat.

No perdré el temps discutint la formalitat segons la qual els testimonis tenen l’obligació de respondre a totes les preguntes i a dir la veritat. Molt bé. Ni perdré el temps tampoc discutint la major: la formalitat jurídica segons la qual aquest tribunal està capacitat i és legítim per a jutjar la presidenta del parlament, el govern de Catalunya i els dirigents d’Òmnium i l’ANC. Jo no el considere legítim, però si els presos n’accepten la legitimitat hi ha poc marge de maniobra, a partir d’això.

I és precisament per aquest motiu que el gest de Baños i Reguant és tan important. Perquè, des de dins, el deslegitima. Els presos hi han volgut anar i és evident que en general fan una bona defensa, una defensa que causa molts problemes a l’estat espanyol. Que pot ser útil. Ara, la seua decisió no neteja la monstruositat d’aquest procés, ni en si mateix ni en els detalls.

I, entre aquests detalls, el més sòrdid de tots és precisament com és possible d’acceptar, com si no passàs res i fos normal, que un partit polític d’extrema dreta –a més, en plena campanya electoral– puga exercir d’acusació particular contra un govern democràtic. La pregunta és què hi fa, Vox, allí. L’explicació tècnica, la formalitat, l’artefacte jurídic pot ser el que siga. Però això és una vergonya. És, si m’ho permeteu, vomitiu. I algú havia de ser prou valent per a posar-ho en relleu i que no en restàs cap dubte. Baños i Reguant.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Serramià
Jordi Serramià
27.02.2019  ·  22:18

Insisteixo, cal llençar l’estat espanyol a l’abisme del caos polític i la ruïna del deute impagable i obligar la troika a actuar. És l’única manera de desempallegar-nos d’ells pacíficament.

Jordi T.
Jordi T.
27.02.2019  ·  22:37

Hagués estat bé que Mas i Tarda haguessin tingut la mateixa actitud. Els posarien els 4 a la presó?

Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.02.2019  ·  23:18

El mossos d’esquadra també han pegat els ciutadans antifeixistes que es manifestaven contra jusapol i contra altres provocacions d’extrema dreta. Amb el vist i plau del govern de la Generalitat. No és exactament el mateix, però va en la mateixa línia d’encobriment del que realment són i de respectar-los uns drets i actuació democratica que ells no respecten.
En aquest tema crec que els grups antifeixistes, dels que m’imagino que la CUP en són propers, tenen les idees més clares i n’hauríem d’apendre.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
27.02.2019  ·  23:30

Diguem NO, nosaltres no sóm d’eixe món.

Molt agraït per lo que han fet aquesta dona i aquest home davant el feixisme ejpañol.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
27.02.2019  ·  23:32

Vox és pur franquisme, el què s’hauran de preguntar els espanyols és perquè li estan fent la campanya? Tanta promoció és sospitosa. Hi han interès en veure vox al congrés, pot ser perquè seria l’encarregat de fer la feina bruta? Amb ppc’s i l’acomplexat psoe aprovarien lleis que fregarien una dictadura. El règim del 78 està ferit en el seu orgull, se sent humiliat i la venjança no acabarà amb el judici. Nosaltres hem de seguir, pressionant els polítics com vam fer per l’1 O i això és fa a l’hora de votar el programa. Som-hi!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
27.02.2019  ·  23:40

Fan propaganda electoral i, malgré lui, posar el règim epígon davant l’espill. Baños i Reguant han fet un Rosa Parks a eixe mateix règim encara tan amerat de franquisme que ho permet. La llei de memòria històrica, a més de treure símbols materials, hauria de lliurar l’estat que pretenen democràtic de fundacions feixistes i jutges com el que ha desautoritzat l’ajuntament d’El Escorial i els que accepten VOX acusant demòcrates als tribunals.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
27.02.2019  ·  23:53

La actitud e Baños i Raguan va ser la més potent del dia però de la Tardà demanant de declarar en català i la de Roger Torrent anunciant que no hi aniria perquè tenia ple també varen jugar bé. La actitud de les defenses que varen transformar els testimonis en acusats va ser un altre element.

Personalment trobo a faltar encara més i més potents jugades d’aquestes. No es pot consentir que aquesta pallassada tingui aparences de judici. Això és una pallassada i m’agradaria molt que els actors fessin el que calgui perfer-ho ben palès.

jaume vall
jaume vall
27.02.2019  ·  23:57

Es molt important.
Fins ara podíem acusar les CUP de nedar i guardar la roba. De criticar i assenyalar, però no arriscar massa. Ara, si més no, els dos exdirigents, arrisquen, i a la manera de Junqueras i Cuixart, parlen pensant més en el futur comú que en el seu present particular.
No cal afegir massa cosa. Els honora.
Esperem que aviat podem veure la cara desencaixada del jutge del suprem, a la manera florentiniana, quan en una setmana perd la possibilitat de guanyar els títols. (Sabent que tot està viciat, però, faríem bé de no dir blat fins que sigui ben lligat, lligat del tot, -perquè al sac ja hi és- definitivament.)

Victòria Peris
Victòria Peris
27.02.2019  ·  23:58

Completament d’acord Vicent. Aquesta és l’actitud que cal tenir en front aquest tribunal i per suposat en front Vox.

Victor Serra
Victor Serra
28.02.2019  ·  00:07

Un acte valent, coherent i que posa en evidència la farsa que és, no sols aquest tribunal, sino tot l’Estat espanyol. Felicitats a Baños i Reguant.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
28.02.2019  ·  00:41

Molt bo lo dels testimonis de la CUP. Son els únics que ho han fet

BLANCA SERRA
BLANCA SERRA
28.02.2019  ·  00:42

Baños i Reguant , gràcies per la vostra actitud i dignitat, que hauria de ser general `per fer-nos encara més ingovernables i fer-los aprofundir encara més la seva crisi d’estat.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
28.02.2019  ·  07:36

Una actitut valenta sempre sorpren els cobards.
Com m’hagués agradat veure en directe les expresions del president i dels membres del tribunal. Per no dir la dels 2 voxeros.
Genial. Barça 2- Madrid 0

Josep Usó
Josep Usó
28.02.2019  ·  07:36

El gest de Baños i Reguant deixa d’estat a la seua veritable alçada. El més pur Franquisme jutjant la Democràcia. Allà, en aquell “judici2, VOX fa el paper que li pertoca. El de l’essència pàtria més rància. I, de passada, fer tremolar la UE, que va descobrint la mida del gripau que es va empassar quan va permetre entrar un soci com aquell.

Aurora Bagué
Aurora Bagué
28.02.2019  ·  07:43

Jordi Serramià , crec amb la teva opinió, sobre tot desprès de aver vist l‘actitut dels dos principals declarants ahir (Rajoy i sss) ells com responsables politics de Ñ son els culpables de aquest crim. Ahir es va veure ben clar, que Cat no pot esperar res de Ñ, ens al contrari,estomacadas i presó

Pep Vinyals
Pep Vinyals
28.02.2019  ·  07:59

Certament, un gest que honora en Baños i la Reguant. Un gest que ningú més no ha fet i, precisament per això, té més significació: la de treure la màscara a tota aquesta farsa i als seus actors. Mentre permeten l’actuació d’un partit polític d’extrema dreta en plena campanya electoral exercint d’acusació particular (són ells mateixos, d’altra banda) , castiguen a qui es nega a respondre’ls-hi per dignitat i decència. No ens enganyem, aquesta és la veritable essència de tot plegat que els de la CUP han posat en evidència.

Albert Miret
Albert Miret
28.02.2019  ·  08:25

Realment l’efecte que va fer en l’adormit banc de jutges prejubilats va ser memorable. Es miraven uns als altres com volent dir “això no ho havíem preparat”. El jutge i antic legionari Marchena proposant la puerilitat de fer de transmissor entre Vox i la CUP que en Baños i la Reguant no van acceptar per maduresa i per pura dignitat fent retirar als jutges a decidir què fer. Tot un recordatori per a un judici il·legítim que va oscil·lant d’entremès a comèdia. Fins i tot el sàdic rialler s’ho mirava amb uns ulls com taronges, sense riure aquesta vegada. I és clar, quina solució hi van trobar? Doncs la més violenta, una multa que duplica un sou, quatre dies de cara a la paret i tornem-hi sota pena de presó si ho tornen a fer. El seu cervell és capaç de tenir un pensament més intel·ligent? NO!
No volen que se’ls vegi que aquest edifici fet de mala llet barrejada amb mentides i perversions pot caure en qualsevol moment i mostrar al món que no tenia ni estructura. Per això és tant d’agrair a la Reguant i al Baños el seu gest tan valent, perquè posa en evidència i a crits que la justícia espanyola permet al neonazisme formar-ne part contra un govern democràtic i protegir-lo amagat entre jutges i fiscals. Val més que els països europeus s’adonin què passa quan tot un país s’amaga darrere de la paraula “democràcia” mentre defensa i promociona el feixisme més criminal.

Alexandre Pineda
Alexandre Pineda
28.02.2019  ·  08:47

HITLER-FRANCO (VOX), AMB LA PRESÈNCIA DEL ANACRONISME PALEOLÍTIC ANTROPÒFOG , EL REINO ROMAN DE SEGLES A LES CLAVEGUERES, AMB UNS INDIVIDUS AMB PISTOLA AL CINYELL, EL MÓN CIVILITZAT ELS HA DIT JA QUE EL PLUMALL, L’ENSENYEN D’ANYS, ARA L’HÀBITAT DE LES RATES SÓN EL SEU SOSTRE S’HAN FOTUT DAVALL D’ELLES EN UNA PROFUNDITAT ,IRRECUPERABLE, CATALANS/ES ASSOLIREM LA DEMOCRÀCIA AMB LA REPÚBLICA AL IGUAL ELS DEMÒCRATES ESPANYOLS PODEN RESPIRAR AIRES DE LLIBERTAT A L’HAVER FORAGITAT UN RÈGIM TIRÀ DES DE LA FUNDACIÓ COM O DEIA MONTESQUIEU, MENTINT PRESENTAT-SE DE DRET I DEMOCRÀCIA, HA ASSOLIT EL CIM DE LES TIRANIES. ,

eva salas
eva salas
28.02.2019  ·  08:51

Molt d’acord amb quasi tothom (no he llegit tots els comentaris encara) però especialment amb sr. Gomà.

Gràcies sr. Partal.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
28.02.2019  ·  09:17

Aquest de Vox no son els que van sortir unes quantes nits al famós faqs de tv3, tenen representació i clau de governabilitat a Andalusia, i sembla que treuran més diputats que la CUP o Comuns a Catalunya… Estan allà perquè els hi han donat ales Sr. Partal, els hi han donat un motiu… L’estaven esperant….

El gest de Baños i Reguant es pura propaganda CUP (no us votaré per molt teatre antifa que feu, us falta valor, desobeiu no pagant els impostos a spain si tant valents sou, ja que això es el que ena demaneu als demés).. Al feixisme se li planta cara, amb arguments i sobretot amb vots i amb complicitat internacional, aquest parell molt valents per declarar repúbliques fantasma i bla bla bla i ara fugen amb la cua entre cames quan tenen un feixista al davant, nonse’ls podien menjar amb patates? no tenen argumebts aquests nois tant llegits? aquest es l’autèntic nivell intelectual de la CUP, bronca sí, diàleg convenciment i victòria no…

Quin ridícul estem fent en aquest judici mare meva, se’ns riuen a la cara… Han guanyat una altra partida… Stop propaganda…

Agnès Buscart
Agnès Buscart
28.02.2019  ·  09:18

Gràcies a tothom.
HI SEREM TOTS O NO SEREM!
Ahir es va posar de nou en evidència que cadascú té la seva feina a fer en aquest procés menys els que es pensen que han de criticar-ho tot. ACTUEM I FEM FEINA.

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JOSEP GARCIA
JOSEP GARCIA
28.02.2019  ·  09:31

La veritat es que por tu tant desentcant amb aquet muntatge, que a vegadas penso que si no es millor que aquets de Vox treguin molts vots i que reventi tot, perque poder es lo que far falta per dir prou, per qui ya no pasem.

Pilar Pla.angusto
Pilar Pla.angusto
28.02.2019  ·  09:47

Es una vergonya que VOX pugui participar en aquest Judici, es una farsa, I trobo molt be que
s’hagin negat a response a lez seves preguntas.

Pep Agulló
Pep Agulló
28.02.2019  ·  10:05

LA CONTRADICCIÓ D’UN ACTE DE DIGNITAT…

Un acte polític de valentia i dignitat per fer palès la brutalitat d’aquest judici amb l’acusació particular d’un partit feixista, estic d’acord…però

…però, un acte que des del punt de vista processal deixa a la defensa sense les seves aportacions en defensa dels acusats. Li donem a Vox la potestat d’anul·lar els arguments dels companys Baños i Reguant ?. La cara d’en Benet Salellas, en aquest sentit, era un poema.

Perquè no es va negar d’entrada d’anar a Madrid i de participar en el judici farsa ?

De vegades, darrere un acte de dignitat pels principis democràtics, s’amaga una manca d’intel·ligència política… Amb això la CUP sempre és coherent…

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

David Escobedo
David Escobedo
28.02.2019  ·  10:40

No entenc com es pot veure com una mostra de valentia i dignitat no contribuir a la defensa dels teus companys de lluita mentre parles amb ullets de xai ben educat al jutge feixista del Tribunal feixista del Regne opressor i genocida que els condemnarà perquè té la sentència ja escrita (segons el que dieu vosaltres).

Si poden vostés, m´ho expliquen. Molt agraït.

Jo penso que han fugit de la veritable lluita.
Rosa Parks no va fer veure com que no sentia l´home blanc que li exigia aixecar-se. El va mirar als ulls i li va dir que no. Això és dignitat.
La dignitat es mirar als ulls i dir el que s´ha de dir, amb fermesa i claredat, i no deixar que els altres guanyin perquè tu no jugues la partida. Si vols guanyar una batalla l´has de fer.
Voler perdre dignament no val per res!!! S´ha voler guanyar! I per guanyar has d´acceptar el terreny de joc i trepitjar la realitat per modificar-la, o destruir la realitat i crear una altre. No pots limitar-te a dir que la batalla no val, és aquesta una actitut pueril equivalent a quan un animalot en perill fica el cap sota terra per no veure el lleó que ve a menjar-se´l. Quan tanques els ulls la realitat no desapareix. Espera pacientment a que els obris. O et passa per sobre com si res.
És per això mateix que anireu tots a votar a unes noves eleccions autonòmiques, o no? Anireu a votar, no perquè accepteu ser autonomia, sino perquè accepteu la realitat i lluiteu a dins d´aquesta, amb els vostres vots i les vostres accions individuals i col.lectives.
Això és dignitat.

Aquells que pensen que VOX no pot, o no hauria de poder, formar part del joc democràtic fan servir les mateixes raons exactes que VOX fa servir per dir que Bildu, o la CUP, no haurien de formar part del joc democràtic. Personalment penso que totes les opcions són vàlides, i el poble decideix. Fins i tot es poden incloure al programa polític punts que altres partits consideren il.legals o anticonstitucionals, com per exemple la independència de Catalunya. Si això no fos aixì llavors podríem parlar d´una democràcia castrada o d´una falsa democràcia.
Si el poble no és feixiste el feixisme no té res a fer, i si el poble és feixiste el feixisme serà, amb o sense permís.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
28.02.2019  ·  10:52

Han estat conseqüents, i cal agrair-los la valentia. Han iniciat la bola de neu. A les properes eleccions es de preveure un trasvas de vots a favor de la CUP. Endavant República de Catalunya. Independent.

Josep Salart
Josep Salart
28.02.2019  ·  12:28

Espero que els observadors internacionals ho vegin com ho veiem tots, una farsa, una crueltat a unes persones privades de llibertat ( sempre penso que qui em tregui un minut de la meva llibertat, no podría respondre dels meus actes) i només per voler-nos escarmentar, anar a dir al rei si ho han fet be i després a cobrar dels saquejadors.
Si és així, els tribunals internacionals no tardaran gaire a fer la seva feina. Mentre tant, cada dia es més a prop deixar de ser esclaus, més a prop veure els presos a casa i més a prop gaudir de l’espectacle de veure un país veí ensorrat a la misèria. Què voleu que us digui, és un odi sà, em mou tota la seratonina de l’hipotàlam i em manté el tó vital alt, l’equilibri emocional al punt óptim i les ganes de posar el meu grà quan sigui el moment.

jordi Rovira
jordi Rovira
28.02.2019  ·  16:01

La pregunta de què fa VOX allí, s’escampa i es transforma en la pregunta de què fa VOX en la política espanyola. Jo no ho sé pas. En tot cas, és una anomalia que far pensar. Tot plegat pren una direcció que ens deixa sobtats. Com quan les pirotècnies de festes majors de les viles i pobles de casa nostra. Com si el poble del procés, fos l’encarregat que en cada municipi encén o activa els dispositius. I com si els coets que esclaten al cel, fossin una metàfora ben brillant dels gestos de l’estat. Que una cosa no és l’altra ben bé ho saben els pressupostos municipals que fan front a les factures de les festes.
No ho sé pas, però tanta distància és el contrari de qualsevol apropament. Sigui això una tendència dominant, o només un substitutiu; el cas és que el distanciament posa l’enllaç en risc.
No ho sé, però em ve una idea; com si no fóssim els únics que trenquem ous per fer truites.

Roser Caminals
Roser Caminals
28.02.2019  ·  16:25

Espero que altres testimonis segueixin l’exemple de Baños i Reguant. De totes les pústules d’aquesta farsa judicial, el paper de Vox és la que supura més pus.

Jaume Riu
Jaume Riu
28.02.2019  ·  16:48

Reguant i Baños han estat proactius i han pres les relles del judici per canviar el rumb i conduir aquesta farsa cap a una nova dimensió.
Fins aquell moment ens havia arribat la imatge d’un judici normal i algú havia de trencar les tendències.
És cert que ens interessa el judici a l’Estat que s’està fent, però també calen aquestes declaracions d’intenció.
Gràcies Eulàlia Reguant i Antonio Baños.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
28.02.2019  ·  17:35

També m’ha agradat el què han fet en Baños i la Reguant.

Montse Massot
Montse Massot
28.02.2019  ·  18:50

Sense treure cap mérit als de la CUP per la seva acció dir que éstic d’acord amb Pep Agulló,s’ha de reflexionar una mica i no aceptaro tot, és la meva opinió es clar

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any