VilaWeb mantindrà els accents diacrítics

  • No aplicarà els retocs de la normativa proposats recentment

VilaWeb
Redacció
06.11.2016 - 01:20
Actualització: 06.11.2016 - 13:01

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha fet oficials uns retocs de les normes ortogràfiques de la llengua catalana. N’és la modificació més destacada la reducció dràstica dels accents diacrítics.

VilaWeb reconeix l’Institut d’Estudis Catalans com l’organisme responsable de l’establiment de la normativa lingüística arreu dels Països Catalans. Tanmateix, en aquesta ocasió hi ha una discrepància de fons que fa impossible per a VilaWeb d’aplicar els retocs proposats.

No és feina dels mitjans de crear ni de proposar una normativa lingüística. Però alhora és evident que a tot arreu del món els mitjans de comunicació són conscients de la responsabilitat especial que tenen sobre l’ús de la llengua. Per això, en les reformes d’unes altres normatives lingüístiques, com ha estat el cas de les del portuguès i de l’alemany, els mitjans s’han sentit sempre obligats a interrogar-se sobre si els canvis mantenien, milloraven o empitjoraven la capacitat de relació amb els lectors. I de vegades han decidit de no aplicar-les.

El Llibre d’estil de VilaWeb, aprovat en la primera versió l’any 2005, defineix les característiques de la llengua que ha d’emprar aquest diari: diu que ha de ser ‘clara, feta de precisió i concisió, i genuïna’.

El Llibre d’estil assenyala específicament que ’un terme ambigu, vague o massa genèric perjudica la precisió i, de retop, la claredat d’un text’, al mateix temps que aconsella l’ús, ‘sense apocament, dels recursos propis, sintàctics i lèxics’.

És a partir d’aquestes consideracions que VilaWeb ha decidit de no fer seus els retocs a la normativa aprovats fa poc. Entenem que el sistema de diacrítics proposat per Pompeu Fabra i en vigor fins ara és molt més adient per a evitar ambigüitats que no pas la nova proposta, un avantatge molt important en un mitjà de comunicació escrit.

Per tot això, i en vista que la nova Ortografia aprovada pel IEC autoritza explícitament un ús discrecional de l’accent diacrític en aquells casos ‘en què és possible més d’una interpretació del mot homògraf i pot produir-se, doncs, una ambigüitat indesitjada que no resol el context comunicatiu’, VilaWeb continuarà aplicant el seu model de llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any