Viladona, un festival per a reivindicar el paper de les dones en la cultura

  • El Concert de l'Estelada de Vilanova del Bellpuig es transforma en un festival ideat per a donar veu a propostes culturals encapçalades per dones 

VilaWeb
Txell Partal
24.02.2020 - 21:50

Ja fa setze anys que a Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell) s’organitza el Concert de l’Estelada, per difondre grups de música a favor de l’autodeterminació i amb lletres reivindicatives. Enguany han volgut repensar la proposta després d’uns quants mesos de reflexió. El nou projecte inclourà propostes culturals que van essencialment a càrrec de dones.

Es diu Viladona i neix de l’autocrítica. Fent balanç dels èxits aconseguits amb el Concert de l’Estelada, els organitzadors es van adonar de la mancança de dones dalt de l’escenari. En setze anys, menys d’un 7% de les formacions i espectacles contractats anaven a càrrec de dones. Tot i que eren unes dades molt semblants a la resta de festivals del país, van decidir que no podien restar plegats de braços. I van voler repensar el festival de dalt a baix.

Però la crítica no es va aturar aquí. També van veure que el 94% de persones que havien participat en el Concert de l’Estelada eren blanques. Això també s’havia de canviar.

De manera que van decidir d’organitzar un nou festival que reflectís realment la societat en què vivim. I es van decantar per espectacles de diverses disciplines, integrats per col·lectius encapçalats per dones, incloent-hi propostes de col·lectius racialitzats i de capacitats diverses. D’aquesta manera volen trencar la monotonia d’espectacles culturals que hi ha a les terres de Ponent.

Roba Estesa, Sey Sisters i Tremenda Jauría encapçalen el cartell

La proposta final agafarà forma el 18 d’abril a Vilanova de Bellpuig, durant tot el dia, però tindrà el punt culminant amb el Concert de l’Estelada, que començarà a les 0.30 amb les actuacions de Roba Estesa, Tremenda Jauría i PD Frida al poliesportiu.

I aquestes no seran pas les úniques actuacions musicals del dia. Prèviament, les Sey Sisters tocaran a l’envelat Gestiplac, els Walkin Roots amenitzaran l’hora del vermut i Lali Be Good oferiran un concert pensant en els més petits.

The Sey Sisters

A part les actuacions musicals, hi haurà també tallers diversos. Alguns tindran relació amb projectes artístics, com ara tallers de pintura corporal, amb Zinteta, o bé de twerking; i alguns altres volen ajudar a la reflexió, com ara un taller de noves masculinitats, impulsat per l’agrupació de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals Colors de Ponent. També s’hi podran veure projectes d’arts gràfics, curtmetratges o documentaris.

‘Qui sembra cultura recull igualtat’

Amb el títol ‘Qui sembrà cultura recull igualtat’ hi haurà una taula rodona per a debatre quines eines poden ser efectives o adients per a augmentar aquestes xifres de representació femenina a la programació cultural. Hi intervindran Kelly Arrontes, pintora especialitzada en murals; Júlia Bertran, periodista cultural, il·lustradora i escriptora; Anna Girbet, directora artística de Fira de Tàrrega; i Cristina Madrid, directora del documentari Les Resilients, entre altres.

Un projecte que neix amb la voluntat de desaparèixer

Malgrat que el punt culminant serà el 18 d’abril, el projecte té la vocació de continuïtat, vol mantenir-se viu i créixer. Tanmateix, Viladona és fet i pensat per a acabar desapareixent quan s’assoleixin els resultats esperats.

Amb aquesta finalitat, els organitzadors donaran acreditacions a tots els qui es dediquin a la contractació o programació d’espectacles culturals, i també a institucions públiques. Amb les acreditacions se’ls lliurarà l’explicació del projecte i les fitxes artístiques i dels contractes de tots els participants en el festival.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any