Vil·la Joana obre les portes per retre homenatge a Verdaguer

  • La darrera casa on va viure el poeta inaugura un espai dedicat a la seva memòria i a la literatura

VilaWeb
Redacció
09.06.2016 - 22:00
Actualització: 10.06.2016 - 11:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Vallvidrera, dins el parc natural de Collserola, hi ha la casa on va morir Verdaguer. Avui a les 5 de la tarda, Vil·la Joana obre les portes per retre homenatge al poeta. El Museu d’Història de Barcelona hi ha convidat Roger Mas, que cantarà algunes cançons amb lletra de l’autor, com ara ‘Barretina’ o ‘Navegant’.

A més d’aquest d’avui, s’hi han programat tot un seguit d’actes, entre els quals es destaquen un concert amb la participació de Sílvia Bel i la recitació de Canigó per part de l’actor Lluís Soler.

Un mas antic amb molta història
Vil·la Joana era un mas de la parròquia de Vallvidrera, documentat des del segle XV o XVI, que a final del XIX va ser convertit en casa d’estiueig. Per una altra banda, el 1921 l’Ajuntament de Barcelona hi va instal·lar una escola de cecs, sords i ‘anormals’. Tanmateix, Vil·la Joana és, sobretot, la darrera casa on va viure Jacint Verdaguer fins el 10 de juny del 1902. De llavors ençà, ha esdevingut una mena de ‘casa de la paraula’, la paraula literària, la paraula guaridora. Això és un pretext per a redescobrir el fet literari i l’experiència de la lectura i també per a aproximar-se a Verdaguer, el poeta que va motivar una de les manifestacions més grans que hi ha hagut mai a Barcelona: els seus mons literaris, el seu temps, les edicions, les traduccions, la relació amb el poder, la posteritat i la monumentalització.

Amb la restauració de Vil·la Joana s’hi ha instal·lat un recorregut museogràfic que conté aquestes cinc parts: la casa, les escoles, la literatura, Verdaguer i la Barcelona literària.

El programa d’homenatge a Verdaguer
Tot seguit us detallem els actes que s’han programat a Vil·la Joana per homenatjar Verdaguer:

–14-16 de juny: ‘Weltliteratur i literatura comparada. Perspectiva des d’Europa’.

–21 de juliol: Somniant l’Atlàntida, concert a càrrec de Sílvia Bel, Juan Manuel Galeas i José Santiago.

–6 de setembre: Lluís Soler diu ‘Canigó’.

–17 de setembre: ‘La Formiga. Itinerari Vital de Verdaguer: de Folgueroles a Vallvidrera’, visites a la casa Verdaguer de Folgueroles i de Vil·la Joana i lectura a l’església de Folgueroles.

–18 de setembre: El Canigó, una història gegant, espectacle familiar, a càrrec de la rondallaire Caro von Arend.

–25 de setembre: ‘Verdaguer, literatura i Barcelona’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes