judici contra el procés

Avui hi ha hagut tres pronunciaments internacionals més que han denunciat el judici contra el procés. S’afegeixen als múltiples pronunciaments que hi ha hagut en contra del judici des que va començar, ara fa dos mesos.

La primera ha estat la Premi Nobel de la Pau Jody Williams en una intervenció al Parlament de Catalunya. Ha qualificat el judici de ‘farsa’ i ha afegit que si Mahatma Gandhi fos aquí seria  jutjat al ‘judici polític’ amb els dotze processats. ‘Si el país permet que s’empresoni persones per expressar lliurement la seva opinió en lloc de buscar una solució política que haurien d’haver buscat fa anys, és un transvestisme de la justícia’, ha afirmat.

La diputada islandesa Rosa Bjork s’ha afegit a la crítica contra el judici al Consell d’Europa. ‘La policia s’ha de fer als parlaments i a les places, no a les presons o als jutjats’, ha dit durant la seva intervenció. Ha afegit que el procés judicial contra els dotze processats era un ‘judici polític’ i ha criticat la presència de Vox al tribunal. També ha explicat que no es posicionava sobre la constitució espanyola ni la independència de Catalunya, però que els presos polítics ho eren per les seves conviccions i creences.

El judici ha estat novament protagonista a Westminster, el parlament britànic. El diputat de l’SNP Gavin Newlands ha qualificat de ‘completa farsa’ el judici contra el procés en seu parlamentària. En una pregunta dirigida a la ministra encarregada de les relacions amb el parlament, Andrea Leadsom, Newlands ha dit que les acusacions eren absurdes i s’ha demanat si Westminster podia fer un debat ‘sobre la importància que els tribunals siguin independents i la doble vara de mesurar d’aquest govern [britànic] per promoure-ho arreu del món mentre alhora fa cas omís de la situació que hi ha a Madrid’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb