01.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 01.03.2025 - 21:47
En una nit en què l’elegància i el glamur són protagonistes, la cerimònia dels premis Oscar ha estat testimoni d’alguns dels moments més desconcertants i inesperats del món de l’entreteniment, en gairebé un segle d’història. Darrere les estàtues daurades i els discursos emotius, hi ha incidents que han deixat bocabadats tant els assistents com els milions d’espectadors que segueixen l’esdeveniment a casa.
D’interrupcions colpidores a comportaments excèntrics, aquestes situacions han transcendit l’àmbit cinematogràfic i han esdevingut fenòmens culturals, com un reflex de les tensions, contradiccions i evolució de la indústria i la societat.
Fem un recorregut pels deu moments més estranys que han escrit, sense voler-ho, alguns dels capítols més memorables en la història de la cerimònia més prestigiosa del cinema.
1. L’‘streaker’ a l’escenari (1974)
En un dels moments més surrealistes de la història dels Oscar, mentre David Niven presentava Elizabeth Taylor, un home completament nu va córrer per l’escenari fent el símbol de la pau. Era Robert Opel, artista i activista, que va saber esquivar la seguretat per fer aquesta protesta en directe.
La reacció impertorbable de Niven va passar a la història: “No és fascinant pensar que probablement l’única rialla que aquest home provocarà en la seva vida serà per a mostrar les seves imperfeccions?”, va dir, amb un enginy britànic que va fer que l’audiència esclatés en riallades.
2. La bufetada de Will Smith a Chris Rock (2022)
El que ha estat probablement el moment més xocant en la història recent dels Oscar va succeir durant la 94a gala. El presentador Chris Rock va fer una broma sobre el cap rapat de Jada Pinkett Smith (que té alopècia), quan el seu marit, Will Smith, va pujar a l’escenari i li clavà una bufetada davant milions d’espectadors.
“Va ser un moment d’absoluta incredulitat. Durant uns segons, tothom pensava que era part d’un gag preparat, fins que es va veure clarament que era real”, recorda Xavier Garcia, periodista especialitzat en Hollywood.
La tensió es va intensificar quan Smith, tornant al seu seient, va cridar a Rock: “Mantingues el nom de la meva dona fora de la teva maleïda boca!” Paradoxalment, minuts després, Smith va guanyar l’Oscar a millor actor per King Richard i va oferir un discurs entre llàgrimes parlant de “protegir” la seva família. De resultes de l’incident, van prohibir a Smith d’assistir als Oscar durant deu anys.
3. L’error de ‘La La Land’ i ‘Moonlight’ (2017)
En un final de cerimònia que semblava escrit per un guionista amant del drama, Warren Beatty i Faye Dunaway van anunciar erròniament La La Land com a guanyadora de l’Oscar a millor film, però en realitat el premi corresponia a Moonlight. Hi hagué un desgavell monumental quan l’equip de La La Land ja era dalt l’escenari fent els discursos d’agraïment.
El productor de La La Land, Jordan Horowitz, en adonar-se de l’error, va agafar el micròfon i va dir: “Hi ha un error. Moonlight, vosaltres heu guanyat el premi a millor film. No és cap broma.”
La causa de l’error fou que els presentadors van rebre el sobre equivocat (el de millor actriu, que havia guanyat Emma Stone per La La Land). Aquest incident sense precedents és recordat com una de les errades més greus en la història de la televisió en directe.
4. Marlon Brando rebutja l’Oscar (1973)
Quan Marlon Brando va guanyar l’Oscar a millor actor per la seva inoblidable interpretació de Vito Corleone a El Padrí, l’actor no va pujar a recollir el premi. Hi va enviar a Sacheen Littlefeather, una activista nadiua americana, que va rebutjar l’estatueta en nom de Brando com a protesta pel tractament dels nadius americans a la indústria cinematogràfica.
“Marlon Brando ha decidit, molt respectuosament, no acceptar aquest premi, a causa del tractament que la indústria del cinema i la televisió dóna avui dia als nadius americans”, va dir Littlefeather, que va ser rebuda amb una barreja d’aplaudiments i esbroncs.
5. El bes forçat d’Adrien Brody a Halle Berry (2003)
Quan Adrien Brody va pujar a l’escenari per rebre el seu Oscar a millor actor per El pianista, va sorprendre tothom agafant la presentadora Halle Berry i fent-li un petó a la boca sense el seu consentiment. Berry, visiblement sorpresa, va mirar de mantenir-se serena, mentre Brody continuava el seu discurs.
Més endavant, Brody va declarar que havia estat un “moment impulsat per l’adrenalina”, però molts crítics posen aquest episodi d’exemple per constatar com ha canviat socialment el llindar del consentiment aquestes darreres dècades.
6. La ‘selfie’ més repiulada de la història (2014)
Durant la cerimònia dels Oscar del 2014, la presentadora Ellen DeGeneres va orquestrar un dels moments més virals de la història de les xarxes socials: una autofotografia amb algunes de les estrelles més importants de Hollywood, com ara Jennifer Lawrence, Brad Pitt, Meryl Streep, Julia Roberts i Bradley Cooper.
“Si Twitter funciona correctament, podríem batre un rècord”, va dir DeGeneres abans que la fotografia, feta amb un Samsung Galaxy (un dels patrocinadors de la cerimònia), aconseguís més de tres milions de retweets en poques hores, de manera que va col·lapsar temporalment la xarxa social.
Molta gent no sap que la fotografia original havia de ser només de DeGeneres i Meryl Streep, però s’hi anà afegint gent fins a crear aquesta imatge icònica que, segons alguns analistes, va valer milions en publicitat per a Samsung.
7. El vestit de cigne de Björk (2001)
La cantant i compositora islandesa Björk va deixar tothom bocabadat quan va aparèixer a la catifa vermella amb un vestit en forma de cigne blanc, dissenyat per Marjan Pejoski. Durant la cerimònia, Björk fins i tot va simular pondre un ou a la catifa.
Björk era nominada per la seva interpretació a Dancer in the Dark i per la cançó “I’ve Seen It All”. Tot i no guanyar, el seu vestit ha passat a la història com un dels més memorables i transgressors de totes les edicions dels Oscar.
8. Roberto Benigni saltant per les butaques (1999)
Quan Roberto Benigni va guanyar l’Oscar a millor film estranger per La vida és bella, va mostrar la seva alegria d’una manera mai vista: va començar a saltar per sobre de les butaques del Shrine Auditorium, caminant literalment sobre els assistents per arribar a l’escenari.
“Vull submergir-me en aquest oceà d’amor!”, va exclamar Benigni en un dels discursos més entusiastes i carismàtics que es recorden. Més tard, quan va guanyar també l’Oscar a millor actor, va tornar a exhibir un entusiasme desbordant.
9. El lliurament del premi a millor film… sense nominat (1972)
Un dels moments més absurds de la història dels Oscar fou quan Charlie Chaplin va rebre un Oscar honorífic, i el públic el va aclamar durant dotze minuts, l’ovació més llarga en la història dels premis. Curiosament, Chaplin havia estat exiliat dels Estats Units durant l’era McCarthy, acusat de tenir simpaties comunistes.
La cerimònia d’aquell any va tenir un altre moment estrany, quan Sammy Davis Jr. va anunciar els nominats a millor banda sonora, però li van donar el sobre equivocat. “Els nominats per la millor partitura musical són… oh, m’han donat el sobre equivocat!”, va exclamar Davis. I va despertar les rialles del públic. Després va posar-se les ulleres i va dir: “Espera un moment… ara ho entenc.”
10. L’aparició de “Jaws” a la cerimònia (2016)
Per tal de reduir la durada notòriament llarga de la cerimònia, els productors dels Oscar van introduir-hi una estratègia peculiar: quan els discursos d’agraïment s’allargaven massa, començava a sonar la inquietant música de “Jaws”, cosa que forçava els guanyadors a acabar ràpidament.
Aquest recurs, tot i ser efectiu per a mantenir la cerimònia dins el temps previst, va ser criticat per molts professionals de la indústria, que consideraven que trivialitzava el moment més important de les seves carreres. El compositor Michael Giacchino va arribar a qualificar-ho de “falta de respecte envers els guanyadors i la música de cinema”.