[VÍDEO] La Sagrada Família il·lumina per primera vegada les torres dels evangelistes Lluc i Marc

  • Els llums s’encendran cada vespre fins al 8 de gener

VilaWeb
Redacció
16.12.2022 - 21:16
Actualització: 17.12.2022 - 10:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després del tradicional Concert de Nadal a la Basílica, la Sagrada Família ha il·luminat per primera vegada els terminals de les torres dels evangelistes Lluc i Marc, i se n’ha commemorat la culminació. Així, s’han il·luminat per primera vegada l’escultura del bou, sobre la torre de l’evangelista Lluc, i l’escultura del lleó, que representa l’evangelista Marc. Juntament amb la torre de la Mare de Déu, inaugurada el 8 de desembre de 2021, s’han acabat tres de les sis torres centrals. Les torres s’il·luminaran cada vespre fins el 8 de gener, de 18.00 a 22.00. Per una altra banda, fonts de la Sagrada Família han explicat a l’ACN que preveuen d’acabar l’any amb 3,8 milions de visitants.

Durant aquestes dates de Nadal, també s’il·luminaran els grups escultòrics del Naixement, de l’Adoració dels Pastors i de l’Adoració dels Reis d’Orient de la façana del Naixement. “La Sagrada Família actualment fixa els esforços a acabar el nucli de les torres centrals”, ha dit Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família. “A final de l’any 2023 preveiem haver culminat les torres de Mateu i Joan, i inaugurar així tot el conjunt dels Evangelistes”, afegeix.

Com a part del conjunt de torres centrals, les quatre torres dels Evangelistes envolten la torre de Jesús i fan cent trenta-cinc metres d’alçària, i són així les terceres més altes del temple. Per identificar quin evangelista representa cada torre, tal com va projectar Gaudí, acaben amb la figura corresponent del tetramorf, amb el llibre i les ales, figures que la iconografia cristiana, l’art i l’arquitectura han utilitzat de fa segles per representar els evangelistes.

La simbologia del tetramorf

Tal com ha detallat la Sagrada Família, les quatre figures del tetramorf que culminen les torres dels Evangelistes configuraran una aurèola al voltant de la torre de Jesucrist i de la creu. La paraula tetramorf fa referència a una representació iconogràfica d’un conjunt format per quatre elements. Sobre això, segons la iconografia cristiana, les figures del tetramorf representen els quatre Evangelistes: un home o àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àguila en el de Joan.

La torre de l’Evangelista Lluc és culminada amb l’escultura del bou. Segons la tradició, Lluc era metge i va ser convertit al cristianisme per sant Pau. Es va donar al seu servei i el va seguir per tot arreu. Pel seu caràcter servicial i bondadós, li van atribuir el símbol del bou, un animal humil, mans i treballador.

La torre de l’Evangelista Marc és culminada amb la figura del lleó. A l’Evangeli, Marc ens presenta Jesús adult en el moment solemne del baptisme i com viurà al desert entre els animals salvatges. És per aquest motiu que li assignen el símbol del lleó. La tradició sempre ha considerat aquest animal com una representació de força, coratge i reialesa.

Pròximes fites

La Sagrada Família és centrada a acabar les sis torres centrals. La Junta Constructora de la Sagrada Família treballa amb la voluntat de culminar les torres dels Evangelistes Joan i Mateu a final de l’any 2023 i inaugurar així el conjunt dels quatre Evangelistes. De la mateixa manera, la previsió és acabar la torre de Jesucrist l’any 2026,bo i coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí i la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Arquitectura (UIA-UNESCO). La torre de Jesús serà la torre central del temple i la més alta, que arribarà als 172,50 metres, per no superar l’alçària de la muntanya de Montjuïc.

Visitants

Per una altra banda, fonts de la Sagrada Família han explicat que preveuen d’acabar l’any amb 3,8 milions de visitants, un 75% de la xifra de visitants del 2019. El temple augmenta així la seva previsió, atès que al setembre van dir que seria de 3,4 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes