22.06.2022 - 16:17
|
Actualització: 23.06.2022 - 16:15
La periodista d’investigació del Guardian, Stephanie Kirchgaessner, va intervenir ahir en la comissió sobre Pegasus del Parlament Europeu, on va mencionar diversos casos d’espionatge i d’abusos cibernètics com ara el Catalangate, que va afectar els presidents Pere Aragonès, Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas. “Pensava que s’hauria tractat com un terratrèmol, però la història no es va prendre seriosament”, va declarar.
“El que va passar a Catalunya va ser un cas evident d’espionatge local”, va continuar Kirchgaessner, que és experta en tecnologia, abans de lamentar la poca atenció que han rebut la seixantena llarga de víctimes de la trama. “Potser despertaven poca simpatia”, va dir, en referència als seus posicionaments independentista.
Per la seva part, el vice-president de NSO Group —empresa propietària del programari—, Chaim Gelfand, va defensar-ne l’ús, tot i que va reconèixer que han detectat algunes irregularitats. En aquest sentit, va informar que en els darrers anys s’han suspès vuit contractes i hi ha vint-i-cinc investigacions obertes per un possible ús fraudulent de Pegasus.
Gelfand va afegir que alguns dels contractes suspesos són amb països de la Unió Europea, però es va negar, tot i la insistència dels eurodiputats, a oferir més concrecions. En una piulada, Kirchgaessner va destacar la frustració entre els càrrecs electes davant de les poques respostes de l’empresari israelià.
There is palpable frustration among MEPs at the Pegasus hearing as question after question about specific clients and allegations of abuse are met with non answers by NSO Group.
— Stephanie Kirchgaessner (@skirchy) June 21, 2022
“No sé com Pegasus pot fer un món més segur”
L’eurodiputat de Junts i membre de la comissió, Carles Puigdemont, va retreure a Gelfand la seva intervenció. “Diuen que el seu programari salva vides, però hauria de ser més creïble; espiar jutges, polítics o activistes no és una manera de salvar vides”, va lamentar. A més, va acusar NSO Group de vulnerar els drets humans. “No sé com Pegasus pot fer el món més segur, però del que estic convençut és que fa el món menys lliure”, va afegir.
Així mateix, Puigdemont va preguntar a Galfend com s’ho fa l’empresa per a rescindir els contractes per un mal ús del programari, tenint en compte que no tenen accés a l’activitat que li donen els estats. “Els estats mateixos ho confessen?”, la pregunta es va quedar sense resposta.
Ahir a la Comissió d'investigació #Pegasus li vaig fer una sèrie de preguntes al representant de NSO. La més important és com s'ho fan per rescindir contractes per mal ús si afirmen que no tenen accés a l'activitat ordinària. Els Estats se'ls hi confessen? https://t.co/BFEpHkUneJ pic.twitter.com/qezKRqODMz
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) June 22, 2022