MINUT A MINUT

El parlament tira endavant la tramitació del pressupost amb el suport dels comuns

  • Seguiu ací el ple del Parlament de Catalunya per la tramitació del pressupost de la Generalitat per al 2022

VilaWeb
Redacció
22.11.2021 - 20:21
Actualització: 22.11.2021 - 22:58

El pressupost de la Generalitat per al 2022 ha superat el debat a la totalitat al parlament. El ple ha donat llum verda a la tramitació dels comptes amb l’abstenció dels comuns, i ha rebutjat les esmenes a la totalitat dels grups del PSC, Vox, CUP, Cs i el PP. Així, el pressupost continuarà tramitant-se a la cambra, després de l’acord amb Catalunya en Comú Podem que aquest matí ha tancat el president del govern, Pere Aragonès. El ple per debatre i votar els comptes és previst per al 23 de desembre, i si –tal com s’espera– la cambra els aprova, podran entrar en vigor el primer de gener de l’any que ve, tal com es va comprometre Aragonès. Els vots d’ERC i Junts en contra de les esmenes a la totalitat, afegits a l’abstenció dels comuns, han estat prou perquè el pressupost superés el debat a la totalitat.

Podeu recuperar el ple del parlament:

19.51h

El parlament refusa les esmenes a la totalitat i tramita el pressupost

El parlament ha refusat les esmenes a la totalitat contra el pressupost gràcies al vot en contra dels partits del govern, ERC i Junts, i l'abstenció de Catalunya en Comú Podem, que aquest matí ha tancat un pacte amb el president Aragonès per a permetre'n la tramitació.

19.40h

Els comuns celebren l'acord pel pressupost

Catalunya en Comú Podem ha dit que el pressupost "segurament no és el millor possible", defensa que hi han introduït elements "que els milloren qualitativament" i han emplaçat altres grups a treballar-los. El diputat Joan Carles Gallego ha explicat que tenen un preacord amb una vintena d'unes 40 propostes ja acordades i que continuaran treballant-les fins a la votació dels comptes, que es preveu el 23 de desembre. "Volem treballar amb més gent també, com més ens trobem, més ben construïts els tindrem i més arran de terra donarem resposta a la gent", ha argumentat. També ha explicat que la negociació, que no es preveia fàcil, es va basar "en objectius concrets, que tinguessin a veure amb la vida de les persones, i no en abstractes".

Gallego ha admès que haver arribat a un preacord amb el govern no vol dir que siguin els millors comptes possibles. "Volíem utilitzar els pressupostos per a canviar les coses. Totes? No. Les possibles? Sí", ha raonat el diputat.

19.33h

Consellers d'ERC marxen durant la intervenció de Canadell

Diversos consellers d'ERC han abandonat l'hemicicle durant la intervenció del diputat de Junts Joan Canadell, que ha estat molt crític amb l'acord d'Aragonès amb els comuns. Canadell ha carregat contra l'estratègia de via ampla que va defensar ERC durant la campanya electoral per incloure els comuns a la seva política d'aliances: "La via àmplia és autonomisme i és el preludi d'un tripartit."

19.20h

ERC agraeix públicament a Maragall el canvi de vot al pressupost de Barcelona

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha garantit que la negativa de la CUP-NCG a facilitar la tramitació del pressupost no ha afectat la confiança entre les formacions, que ha garantit que comparteixen "l'horitzó de futur nacional i social". A més, ha dit que "preservar la majoria del parlament significa saber acatar les discrepàncies polítiques". Salvadó ha aprofitat la seva intervenció al ple per a agrair públicament a la secció d'ERC a Barcelona per haver-se avingut a canviar la seva posició respecte al pressupost de l'Ajuntament de Barcelona, com a condició perquè els comuns retirin la seva esmena a la totalitat i, en particular, ho ha agraït al seu cap de files a la capital, Ernest Maragall: "Moltes gràcies, Ernest. Estic convençut que els pressupostos de Barcelona seran molt millors sense la influència de Valls i que Catalunya estarà millor tenint pressupostos." Inicialment, ERC es va oposar a la tramitació dels comptes locals i el govern d'Ada Colau en va aconseguir la tramitació gràcies als regidors de Barcelona pel Canvi, la formació de Manuel Valls, que ja no és regidor.

"Fem el que fem perquè ens sembla que hem d'estar al costat de la gent, també dels barcelonins, perquè aquests pressupostos que debatem són bons també per a Barcelona", ha afegit. Salvadó ha defensat l'aprovació del pressupost perquè la Generalitat no hagi de treballar amb uns números prorrogats de just a l'inici de la pandèmia: "A diferència d'exercicis anteriors, en què la pròrroga pressupostària no tenia un impacte econòmic tan rellevant, en un moment en què canvia tot la pròrroga deixaria el govern de la Generalitat i el país amb moltes menys eines."

19.09h

Cid (Catalunya en Comú Podem) critica el discurs del diputat de Junts, Joan Canadell

David Cid, diputat de Catalunya en Comú Podem, veu una provocació el discurs de Canadell. "Si Junts pensa que traient a Canadell d'allà on el tenien amagat deixaran Catalunya sense pressupostos, s'equivoquen", ha escrit.

18.52h

Canadell carrega contra ERC pel pacte amb els comuns: "La via àmplia és el preludi d'un tripartit"

Joan Canadell, diputat de Junts, ha carregat amb força contra els comuns i ha criticat el "canvi de cromos" pel qual els comuns permetran de tramitar el pressupost de la Generalitat i ERC votarà a favor del de Barcelona. Canadell ha dit que Junts serà "la garantia que el model d'Ada Colau a Barcelona no es traslladi a Catalunya" i ha tret pit que no hagin aconseguit frenar els projectes que els incomoden. "Benvinguts als pressupostos de convertir el Prat en un 'hub internacional', dels Jocs Olímpics d'Hivern i del Hard Rock", els ha etzibat.

A més de criticar els comuns, també ho ha fet amb ERC: "Si volen girar 180 graus l'autonomia no ens hi trobaran. Som els de la confrontació." Així mateix, ha carregat contra l'estratègia de via ampla que va defensar ERC durant la campanya electoral per incloure els comuns a la seva política d'aliances. "La via àmplia és autonomisme i és el preludi d'un tripartit", ha dit. Mentre feia aquesta intervenció, la retransmissió televisiva ha mostrat com el president Aragonès, visiblement molest, feia un retret al vice-president Puigneró. En aquesta mateixa línia, Canadell ha demanat a Aragonès on queda el pacte d'investidura i si té cap intenció de sotmetre's a una qüestió de confiança a mitjan legislatura, com va pactar amb la CUP.

18.24h

Reguant contesta que les partides per als Jocs Olímpics d'Hivern o el projecte de Hard Rock demostren que la sociovergència continua viva

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha contestat al conseller Giró que la sociovergència sí que existeix, i que es pot veure a les partides del pressupost que fan referència a projectes originalment pactats per CiU i el PSC com el que promou Hard Rock Cafè al Camp de Tarragona, els Jocs Olímpics d'Hivern o el Circuït de Catalunya. És per això que ha acusat a Junts de "defensar i protegir l'establishment".

D'altra banda, ha reconegut que l'esmena a la totalitat va més enllà del contingut dels comptes, i que és també una esmena al rumb del govern. "Dubto de si el seu partit també esmena aquesta legislatura", ha dit en referència a Junts.

18.15h

El PSC demana a ERC i Junts de reproduir les aliances que tenen a altres institucions

En el seu torn de rèplica, la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha lamentat que al parlament no es puguin reproduir les aliances que es donen a altres llocs, fent referència al govern espanyol o la Diputació de Barcelona. "Ens entenem amb vostès, amb Junts i amb ERC a altres institucions. Sembla mentida que aquí no puguem obrir un diàleg sincer. No ens pot demanar adhesions, fem negociacions. No hi ha hagut negociació i, per això, mantenim l'esmena a la totalitat", ha dit.

18.13h

Giró acusa Alejandro Fernández (PP) de difamar contra ell

Finalment, replicant al president del PP, Alejandro Fernández, Giró li ha retret que en l'anterior sessió de control al govern digués que havia demanat a la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) que fes un decret per a poder canviar la seu social de La Caixa durant la tardor de 2017. El conseller ha afirmat que Fernández es va llençar "al pou negre de la difamació". "La insídia, la mentida i la difamació, en aquest Parlament jo no la faré servir mai, ni contra vostè ni contra ningú", ha afegit.

17.48h

Giró contesta a la CUP que "la sociovergència ja no existeix" perquè va implosionar amb el procés

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha contestat a la CUP que "en comptes d'enviar tantes coses a la paperera de la història, haurien de començar a aprofitar-les o millorar-les, que és el que fan tots els polítics que a més de conviccions també tenen responsabilitats". El titular d'Economia ha dit que respecta la decisió de la CUP de refusar la tramitació dels comptes, però els ha dit que "el primer manament de la sostenibilitat és no llençar res que funcioni". Giró ha reconegut que les converses amb els anticapitalistes en el marc de la negociació pels comptes han estat "intenses, agradables i intel·lectualment estimulants i enriquidores", però ha lamentat que considerin, amb l'esmena, que "no s'ha fet prou".

En resposta a un altre retret de la CUP, Giró ha dit que "la sociovergència ja no existeix des de fa molt temps" i que "va implosionar amb el procés". "Tot allò que era i que representava ja no existeix", ha raonat el conseller. També ha assegurat que el govern "no té cap intenció de posar en perill" el model de serveis públics bàsics. D'altra banda, ha afirmat que cap partit pot retreure a ERC ni a JxCat que no siguin prou sobiranistes: "No sé si hi ha cap altre partit en aquest parlament amb tants membres que defensant el dret d'autodeterminació hagin posat en joc i perdut la seva llibertat, patrimoni, domicili i la seva capacitat de representar políticament els ciutadans d'aquest país". Giró també ha expressat que el pressupost no són cap palanca per la revolució, sinó un instrument de millora continuada.

17.43h

El PP acusa Giró de tacticista

El president del PP, Alejandro Fernández, ha acusat el govern d'aplicar una "geometria impossible i absurda" per a tirar endavant el pressupost. "No en tenien prou amb posar el futur polític en mans de l'assemblea de la CUP. Això és esperpèntic. Són irresponsables i profundament frívols", ha afegit. D'altra banda, ha respost al conseller d'Economia, Jaume Giró, que si busca la paraula "tacticisme" al diccionari hi surt la seva pròpia fotografia.

Alejandro ha afirmat que cada pressupost és un "part incansable" i ho ha contextualitzat en la "manca d'estabilitat política". "Si això és nova política, que torni l'antiga", ha dit.

17.19h

Ciutadans critica els comuns per ser "els salvadors del separatisme"

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha criticat que Catalunya estigui "sotmesa al dictat de la CUP" i ha dit que és un pressupost de "pensament màgic" amb l'objectiu acontentar els anticapitalistes. Martín Blanco també ha carregat contra el grup parlamentari dels comuns i n'ha dit que són "els salvadors del separatisme".

Segons que ha dit, En Comú Podem està "sempre amatent" a qualsevol oportunitat per salvar la continuïtat de les "polítiques i-liberals". El diputat de Cs també ha lamentat que Catalunya continuï sent la comunitat autònoma on la ciutadania paga més impostos: "No tenim per què continuar suportant la pressió fiscal més alta d’Espanya", ha afegit.

16.32h

La CUP diu que la relació amb el govern no s'ha trencat

La portaveu parlamentària de la CUP-NCG, Eulàlia Reguant, ha assegurat que continuaran treballant perquè el govern estigui "al servei de la gent" i abandoni el turisme i els "macroprojectes", com la candidatura olímpica dels Pirineus o el complex que Hard Rock vol instal·lar al Camp de Tarragona. D'aquesta manera, ha defensat la voluntat de la CUP de no trencar relacions amb l'executiu, tot i que no donaran suport al pressupost que ha presentat. Tot i això, ha reclamat al govern que posi l'autodeterminació en l'horitzó. "De revolució democràtica no n'hi ha de millor que un referèndum, amb permís o sense, perquè persistint en aquesta via és com arribarem a la independència", ha plantejat.

Reguant ha criticat el "continuisme" dels comptes, als quals veu dèficits en matèria d'habitatge, de salut i de lluita contra la pobresa. Ha dit que el govern els vengui com a expansius és només propaganda, ja que l'augment del pressupost és fruit dels fons europeus per a la recuperació després de la pandèmia de covid-19. A més, ha dit que són "la continuació de les receptes" que han dut Catalunya a la situació actual i ha deplorat que s'hagin convertit en moneda de canvi amb els de l'Ajuntament de Barcelona.

Reguant ha contestat les crítiques de Junts dient que "qui abandona el 52% és qui pacta per la porta del darrere l'ampliació de l'aeroport del Prat" o treballa "pels interessos de les patronals", al·ludint el pacte que el vice-president, Jordi Puigneró, va tancar amb el Ministeri de Transports espanyol. Així mateix, ha recordat als membres del Govern que ocupen el seu càrrec actual gràcies a l'acord d'investidura d'ERC i la CUP, i els ha exigit que "no l'utilitzin per fer-se la traveta com s'han fet tota la vida quan els interessa". "Els seus problemes són els seus problemes. No ens utilitzin a nosaltres", els ha etzibat.

16.20h

El PSC veu improvisat l'acord del govern amb els comuns

La portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, creu que "l'acord improvisat i agònic" entre ERC i comuns per a tramitar el pressupost envia la majoria de la investidura "a la paperera de la història". Ha lamentat el "desgovern, la inestabilitat i el tacticisme polític" del govern d'Aragonès, però ha assegurat que els socialistes mantindran inalterable la seva actitud perquè, segons que ha dit, "el país necessita més que mai una alternativa". D'altra banda, Romero ha constatat que en tots els anys de majories independentistes s'han aprovat més pressupostos amb els comuns que amb la CUP. "Senyora Albiach, era vostè que parlava de sociovergència?", ha preguntat dirigint-se a la líder dels comuns.

"Només han hagut de passar sis mesos per trobar-nos amb un gran entrebanc i semblava que els donaven dos anys de coll. No podem esperar a aquests dos anys per una moció de confiança", ha afegit. En aquest context, la portaveu socialista ha retret al president Aragonès que hagi "improvisat", que no hagi previst altres escenaris i que no hagi volgut parlar amb el primer grup de la cambra, en referència al PSC.

16.01h

Giró, als diputats de la CUP i el PSC

Giró s’ha adreçat als diputats de la CUP i als del PSC: "Els demano que suspenguin per un dia les consideracions tàctiques o els interessos de partit i que votin el que creguin que realment és millor per a la ciutadania de Catalunya". Ha dit que seria "un acte d'irresponsabilitat política" no deixar que els pressupostos continuessin la tramitació per a poder superar la crisi econòmica, sanitària i social que ha suposat la pandèmia. "Si permeten que els pressupostos superin el primer escull, el propòsit del govern és seguir fins a esgotar totes les possibilitats perquè al gener disposem de la llei que ens permeti reactivar i transformar el país", ha dit.

I ha reivindicat que en una Catalunya independent els catalans sortirien guanyant governi qui governi i s'ha queixat que el govern espanyol ha recorregut en diverses ocasions diverses lleis, com ara el d'emergència habitacional o de pobresa energètica. I ha afirmat: "Tinc la convicció que abans de morir veuré la independència de Catalunya, i quan arribi aquest dia, cap dels que estan aquí en aquesta cambra reclamaran al govern de Catalunya que el país torni a la situació prèvia".

14.42h

Giró lamenta que el pressupost es tramiti sense la CUP

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha lamentat que el pressupost no compti "amb la majoria independentista" però ha celebrat que puguin tirar endavant, després que els comuns hagin retirat l'esmena a la totalitat. Giró ha admès que la seva satisfacció "no és completa", però ha advertit: "Que ningú es faci il·lusions ni vegi en això un afebliment de les nostres aspiracions, perquè estic segur que més enllà d'aquest episodi i més aviat que tard serem capaços de tornar a demostrar unitat estratègica independentista". Durant la seva intervenció inicial en el debat a la totalitat, ha defensat que els comptes són "expansius i dissenyats per transformar Catalunya" i ha insistit als grups que no posin impediments en el seu tràmit parlamentari.

14.38h

Aragonès defensa l'acord amb els comuns

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí l'acord amb el grup parlamentari de Catalunya en Comú, que ha defensat dient que permetrà al govern de tenir “les eines per a transformar” Catalunya. “Amb aquest acord hem millorat la proposta inicial del govern”, ha dit el president, tot destacant que el 75% de la inversió dels comptes es destinarà a millorar l’estat del benestar.

Així mateix, ha dit que no dona per trencada la majoria independentista i ha assegurat que parlar amb la CUP per veure com cal adaptar l’acord d’investidura al que resta de legislatura. Tanmateix, el president no ha volgut revelar què passarà amb la qüestió de confiança que van pactar ambdues formacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any