[VÍDEO] El coet Ariane 6 s’enlaira amb èxit amb el nanosatèl·lit 3Cat-4 de la UPC a bord

  • L'aparell observarà la Terra, estudiarà fenòmens climàtics i monitorarà vaixells per evitar accidents

VilaWeb
ACN
09.07.2024 - 22:07
Actualització: 10.07.2024 - 07:37

El coet Ariane 6 s’ha enlairat a les 21.00, tal com era previst, del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa. La nau porta a bord set carregaments, entre els quals el nanosatèl·lit 3Cat-4, el cinquè creat pel NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). Desenvolupat per estudiants, és l’únic instrument català que transporta el coet. Una vegada en òrbita se centrarà a observar la Terra, estudiar fenòmens meteorològics i climàtics a l’espai i localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents. Al llançament hi ha hagut presents dos membres de l’equip que han desenvolupat l’aparell.

El 3Cat-4 és un CubeSat d’1 unitat (1 U) i ha estat un dels seleccionats per anar a bord del coet, juntament amb un satèl·lit gallec i més càrregues útils procedents d’Alemanya, Eslovàquia, França i Portugal. Aquesta selecció es va dur a terme arran d’una convocatòria feta per l’ESA, que va oferir un llançament en òrbita terrestre baixa per a experiments fins a una massa total de vuitanta quilos i l’alliberament de càrregues útils amb una massa combinada fins a vuit-cents quilos.

L’objectiu del nanosatèl·lit construït a la UPC és mesurar mitjançant un reflectòmetre de senyals de navegació GPS i Galileo (GNSS-R) i un radiòmetre de microones desenvolupats pels estudiants, diversos fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, i observar la Terra per monitorar el gel i la humitat del sòl. També pretén localitzar i monitorar vaixells per evitar accidents i estudiar les interferències en la banda de la freqüència que s’utilitzarà. L’aparell incorpora un component nou, una antena desplegable que, un cop en òrbita, ajudarà a obtenir una part de les dades que es mesuren, tant les de radiometria com les que es volen detectar per mitigar les interferències de radiofreqüència mitjançant l’instrument GNSS-R.

Set anys de feina de més de noranta estudiants

El projecte va ser seleccionat fa set anys pel programa “Fly Your Satellite!” de l’Agència Espacial Europea, que ofereix als estudiants universitaris l’oportunitat de dissenyar, construir i posar en òrbita els seus satèl·lits. D’aleshores ençà, el desenvolupament del disseny, la construcció i el test del 3Cat-4 han implicat més de noranta estudiants de grau, màster i doctorat de diverses titulacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor