Les 24 tortugues nascudes a la platja de la Mar Bella de Barcelona l’agost del 2020 s’han alliberat avui al matí al mateix lloc on van néixer. En ser localitzat, el niu va ser custodiat per més de mig miler de voluntaris. Dels 77 ous que va pondre la tortuga en van néixer 72 tortugues, de les quals 42 van anar al mar el primer dia i 24 més s’hi ha afegit aquest dimarts després d’estar en captivitat a la Fundació CRAM amb l’objectiu de millorar-ne la supervivència. En total, doncs, més del 90% de les tortuguetes nascudes han pogut anar al mar, la qual cosa es considera un gran èxit. Tot i que la temporada de cria de tortugues està a la meitat, aquest any 2021 ja s’han detectat 5 nius a les platges de Catalunya, un nou rècord.

Enguany s’han detectat nius a Calafell, Tarragona, Sant Jaume d’Enveja (2) i Arenys de Mar. Tres d’aquests nius es van fer en tres nits consecutives, per la qual cosa se sap que són tres animals diferents com a mínim i, per distribució, podria ser que almenys dos dels animals haguessin fet una segona posta.

El primer niu documentat de Barcelona va ser descobert el juliol de l’any passat per un grup de joves que es trobaven a la platja al vespre en una zona d’obres. Van sentir sorolls i en acostar-s’hi van veure una tortuga de grans dimensions movent i espolsant sorra de manera molt vistosa. Van avisar els experts que van identificar el niu a pocs metres de l’aigua i en una zona amb risc de desmuntar-se.

La documentació d’un niu de tortuga a Barcelona és un fet insòlit per la gran metròpoli que s’alça darrere la platja i el trànsit d’embarcacions que hi ha. En una part important dels casos no s’atreveixen a pujar fins a la part alta de la platja i acaben fent el niu a la vora de l’aigua, on s’inunda i no és viable. Només en els casos en què la tortuga no és vista per ningú, aquesta arriba a una zona seca i fa els nius que no es detecten fins que en surten les cries uns dos mesos després.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.