El cineasta Ventura Pons feia molts anys que volia explicar la vida d’Anna Maria Dalí, la germana del pintor. ‘És una història amagada –diu–. I aquestes sempre són les més interessants.’ El seu nou film, Miss Dalí, arriba al Festival de cinema de Guadalajara, on Pons ha estat homenatjat amb un guardó.

El film fa un repàs de la vida d’Anna Maria Dalí i dels records que té del seu germà. A l’inici, la protagonista és visitada per una amiga i comença a recordar moments de la vida de la família. ‘La gent sap les ximpleries que feia el pintor, però ignora la relació amb la seva família, que és molt interessant –ha afegit Pons–. Tenia unes sortides genials, però no voldria tenir ningú com ell a la família!’

Sobre Salvador Dalí, Pons diu: ‘Dalí va trair tothom. Quan va dir que escopia sobre la tomba de la seva mare, va trair la seva família; després va trair Picasso, Buñuel, Lorca… Ara, era un geni. S’inventava coses molt divertides que a vegades tenien efectes col·laterals.’

Pel que fa a la figura d’Anna Maria Dalí, destaca que tenia un món interior propi molt interessant. Al film, doncs, hi havia moltes coses a explicar: el republicanisme dels anys trenta, el ‘triangle’ amb Lorca, la història amb Buñuel i Gala, la ‘tragèdia grega de dos germans que s’estimaven’… I afegeix: ‘Condensar-ho tot en una pel·lícula de gairebé tres hores no era pas fàcil.’

Pons va conèixer amb profunditat Dalí i Gala. Diu que en té moltes històries personals que no ha pogut posar a la pel·lícula. Considera que, a banda de director, el seu paper al film ha estat de notari: ha llegit una vintena de llibres que hi tenen relació i assegura que al film no hi ha res que no sigui veritat, a banda dos personatges de ficció.

Al film, del qual també s’ha fet una petita sèrie, hi treballen actors catalans, britànics, francesos i espanyols, com ara Siân Philips, Josep Maria Pou, Claire Bloom, Vicky Peña, Joan Carreras, Joan Pera, Eulàlia Ballart, Jose Carmona, Allan Corduner i Minnie Marx.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb