El papa Francesc obre la porta a recuperar el diaconat de les dones

  • El mes de maig el pontífex ja va dir que calia estudiar la qüestió en relació al paper de les dones durant els 'primers temps de l'església'

VilaWeb
Redacció
02.08.2016 - 17:47
Actualització: 03.08.2016 - 01:22

ROMA, 2 (EUROPA PRESS)

El Papa ha creat la comissió d’estudi que tindrà com a finalitat analitzar la possibilitat de reinstaurar a l’Església catòlica la figura de la dona diaconessa, tal com succeïa en el passat. ‘Després d’una intensa oració i una madura reflexió, el Papa ha decidit instituir la Comissió d’Estudi sobre el diaconat de les dones’, segons ha assenyalat l’Oficina de premsa del Vaticà.

La comissió estarà presidida per un jesuïta, el secretari de la Congregació de la Doctrina de la Fe, monsenyor Luis Francisco Ladaria Ferrer, però la meitat dels seus membres seran dones.

Així, a la comissió hi haurà sis dones: la rectora de la Pontifícia Universitat Antonianum, la germana Mary Melone, S.F.A.; la professora de Teologia Espiritual a la Universitat de Viena i membre de la Comissió Teològica Internacional, Marianne Schlosser; la professora de Teologia Fonamental a la Universitat Pontifícia Gregoriana de Roma Michelina Tenace; la professora en la Hofstra University Hempstead (Nova York), Phyllis Zagano; Nuria Calduch-Benages, membre de la Pontifícia Comissió Bíblica; la professora a la Univesidat de La Sapienza i a l’Institut Patrístic Augustinianum de Roma, Francesca Cocchini.

Els altres sis membres seran homes. Formaran part d’aquest òrgan el professor de la Universitat Pontifícia de Comillas, Santiago Madrigal Terrazas, el president de l’Institut Universitari Sophia, monsenyor Piero Coda; el president de l’Institut Patristíc Agugustinianum, Robert Dodaro; el professor emèrit de Teologia de la Universitat de Bonn, Karl-Heinz Menke; el professor d’Eclesiologia de la Universitat Pontifícia Salesiana de Roma, Aimable Musoni; el professor de l’Institut d’Estudis Teològics de Brussel·les Bernard Pottier.

El 12 de maig, en una trobada al Vaticà amb 900 religioses de la Unió Internacional de les Superiores Generals que el van interpel·lar sobre aquesta qüestió, Francesc ja va anunciar la seva intenció de ‘constituir una comissió oficial que pugui estudiar la qüestió’ del Diaconat de les dones, sobretot en relació amb els ‘primers temps de l’Església’.

Un diaca és una figura eclesiàstica a la qual se li confereix el sacerdoci de tercer grau, que és el que ordinàriament s’atorga de manera provisional als seminaristes que van cap al presbiterat o sacerdoci de segon ordre. També es confereix actualment a homes —solters i casats— que exerceixen aquest ministeri durant tota la seva vida: els diaques permanents.

Entre les seves tasques hi figuren la d’impartir els sagraments del baptisme i el matrimoni. En canvi, l’eucaristia, la confessió i de la resta de sagraments són d’exclusiva competència dels capellans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor