L’assalt de la Guàrdia Civil al setmanari El Vallenc i l’augment de les agressions verbals de l’estat espanyol contra les autoritats catalanes comencen a rebre significatives crítiques internacionals. Ahir, s’hi van referir dos clars representants de l’esquerra europea, que van condemnar l’actitud de l’estat espanyol: l’editor de Wikileaks, Julian Assange, i l’ex-ministre grec de finances Ianis Varufakis.

Assange va fer una sèrie de piulets al llarg del dia, fins i tot un en català, en què condemnava l’assalt al Vallenc. El més significatiu, en anglès i català, presentava la famosa foto del manifestant que prova d’aturar un tanc a Pequín durant la revolta de Tiananmen.

En un altre piulet, Assange recomanava la lectura d’un editorial del director de VilaWeb, Vicent Partal, publicat en anglès al diari nord-americà CounterPunch.

Per una altra banda, Ianis Varufakis, en una entrevista a la versió en espanyol de The Huffington Post, s’expressava amb una enorme contundència en contra de l’autoritarisme de Rajoy i a favor del dret d’autodeterminació dels catalans.

Quan li pregunten si el Brexit i la independència de Catalunya són el mateix fenomen, Varufakis respon que no: ‘El Brexit va ser el resultat d’un provincialisme militant de tints xenòfobs, impulsat sobretot per gent marginada per l’establishment i en contra de la Unió Europea. Els catalans no són així. Primer, no són racistes ni xenòfobs. I en segon lloc, volen ser part de la Unió Europea. Simplement, no volen ser part d’Espanya. No és la mateixa cosa. La comparació adequada és entre Catalunya i Escòcia. Són nacionalistes i volen separar-se del país que no consideren seu, però són europeistes. Són partidaris d’acollir refugiats, no volen noves fronteres… No prenc partit sobre si Catalunya ha de ser independent o si ho ha de ser Escòcia o no’.

Aleshores, l’entrevistador li pregunta si els catalans tenen dret a l’autodeterminació i ell respon que sí: ‘En tot cas, suposi que la gent de Rodes a Grècia –és un exemple fictici– volgués separar-se de Grècia: la resta de grecs tindríem dret a dir que no? No ho crec. No vull que la gent estigui vinculada a mi, si no ho vol. Si la meva dona es vol separar de mi, estaria devastat, però no crec que tingués dret de frenar-la.’

Varufakis continua defensant el dret d’autodeterminació dels catalans, mentre l’entrevistador va exposant-li totes les crítiques. En un moment parlen de les finances europees. L’entrevistador li demana si no li preocupa què podria succeir als bancs a Catalunya si perdessin accés, de la nit al dia, a la protecció del Banc Central Europeu (BCE) i Varufakis respon de manera clar: ‘No perdrien la protecció del BCE. EL BCE sap perfectament quina és la fragilitat del sistema bancari a Europa i trobarien una fórmula de manera fàcil per estendre l’assistència de sistemes de liquiditat. Des del 2008, el BCE ha fet coses extraordinàries per a mantenir els bancs a la superfície, retorçant les normes gairebé diàriament. Farien igual.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb