vaga feminista 8 març 2019

Després de la històrica vaga del passat 8 de març, enguany els col·lectius feministes dels Països Catalans tornen a preparar una jornada de vaga i mobilització massiva per a reivindicar el treball femení i lluitar, entre més, contra l’escletxa salarial, que avui dia encara és del 23%. Al gener, entitats feministes d’arreu del país i de l’estat espanyol es van reunir a València per acordar les reivindicacions principals, entre les quals destaca la perspectiva antiracista i anticolonial.

Què denuncia la vaga?

A banda de l’escletxa salarial existent entre homes i dones, la vaga també vol denunciar la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –entre la feina fora de casa i la de casa– que moltes es troben obligades a fer. Més enllà de les reivindicacions laborals, enguany la vaga també servirà d’espai de denúncia de les violències masclistes, i més després que el moviment feminista s’hagi organitzat per a combatre els intents de derogar la llei de violència de gènere.

Quines són les línies d’actuació?

Els eixos principals de la vaga són les cures, el consum, el treball, l’educació, les violències i l’antiracisme. Els col·lectius feministes consideren que no es pot parlar d’una vaga general si aquesta no inclou també –i com va fer l’any passat– una vaga de cures, de consum i educativa.

El de les cures és un dels punts principals perquè la càrrega de les feines domèstiques i de cura de familiars encara recau en gran mesura en les dones. Els col·lectius feministes volen donar visibilitat a una tasca poc reconeguda com aquesta, que a més dificulta, en molts casos, la vida laboral i la independència econòmica.

Pot semblar que el consum no té cap relació amb la discriminació de les dones, però va estretament vinculat amb les feines de casa, i per això és un dels àmbits que es tindran en compte el 8 de març. Les dones són les responsables majoritàries del consum quotidià: de comprar el menjar i els productes de neteja. Es calcula que el 61,47% dels desplaçaments per a acomplir aquestes tasques els fan elles.

És per això que es vol reivindicar un consum combatiu, respectuós, sostenible, sense costos per al medi ambient i amb uns models de producció que respectin drets i condicions laborals.

Pel que fa a l’educació, es reivindica la necessitat de tenir una educació pública, gratuïta, laica, feminista, lliure de lgtbfòbia, que eduqui en corresponsabilitat i amb llenguatge inclusiu i inclogui l’educació afectivo-sexual completa i diversa al currículum. També es vol eliminar el biaix de gènere en les carreres i les sortides professionals i implantar protocols d’actuació efectius en els casos d’assetjament sexual.

Enguany, a més, la mobilització vol reforçar la seva perspectiva antiracista i anticolonial, una visió que ha de travessar totes les qüestions de la vaga. Així doncs, s’inclou dins de les reivindicacions la repulsa als CIEs i a la llei d’estrangeria, així com a la xenofòbia, la islamofòbia i la discriminació ètnica.

Un dia complet de vaga o només dues hores?

L’any passat, UGT i CCOO no van convocar vaga, però sí aturades parcials de dues hores per torn, que equivalen al temps que les dones treballen cada dia gratuïtament si es té en compte la diferència salarial mitjana respecte dels homes. Enguany, CCOO ha decidit de repetir el format, però UGT ha registrat una convocatòria de vaga de 24 hores, contemplant l’aturada mínima de dues hores. Aquesta vegada, però, és ampliable a 24 hores en aquells sectors en què la força sindical així ho determini. Han convocat vaga general de vint-i-quatre hores sindicats com ara CNT, IAC, CGT, SEPC, USTEC i COS.

L’empresa pot prendre mesures contra les treballadores que facin vaga?

Com que la vaga és convocada pels sindicats, és completament legal i registrada, com qualsevol altra. Tindrà repercussions en el sou segons les hores de vaga que es facin, però les empreses no poden acomiadar ni aplicar cap mesura disciplinària a les treballadores pel fet de participar-hi ni poden exigir-los que avisin amb antelació.

Per què una vaga d’estudiants?

Sindicats del món de l’ensenyament, com SEPC o USTEC, també s’han adherit a la convocatòria. Pot sorprendre la decisió, tenint en compte la dimensió laboral de la vaga i de la celebració del 8 de març, però es considera que l’escola, pel poder transformador que té, és on la lluita per la igualtat hauria d’adquirir més força. La transmissió de valors per part del professorat i l’esforç per fer visibles les aportacions de les dones al coneixement són dos factors clau per a impulsar el feminisme des dels centres educatius. Ensenyar a les nenes que poden tenir les mateixes oportunitats laborals que els nens i que no hi ha cap ofici a què no puguin aspirar és un altre objectiu de l’ensenyament.

Però aquestes fites encara no s’han complert o s’han complert parcialment. Malgrat la introducció de la dona en el món universitari i laboral aquestes darreres dècades, moltes carreres continuen masculinitzades i la presència de les dones en els llibres de text és minúscula: tan sols el 7,5% dels referents científics i culturals d’aquests llibres són dones. La vaga femenina d’estudiants pretén posar sobre la taula aquestes mancances.

Pot tenir conseqüències acadèmiques?

En cap cas no assistir a classe el 8 de març hauria de tenir conseqüències a les qualificacions dels estudiants (ni a l’ensenyament secundari ni en l’àmbit universitari). Si hi ha un examen previst aquell dia, cal canviar-lo o donar l’opció de fer-lo un altre dia, segons que detallen els sindicats.

I si sóc home, què?

Tot i ser una vaga de dones que serveix per a reivindicar els seus drets i per fer palesa la seva feina, els homes també poden donar-hi suport. Tenint en compte que és previst que les dones facin una aturada, els homes que vulguin defensar la vaga poden cobrir les seves companyes en l’entorn laboral i estudiantil, tenir cura dels familiars i assistir a les mobilitzacions.

Legalment, els homes poden fer vaga. Tanmateix, els col·lectius feministes alerten que si els homes també la fan perd tot el sentit, que és de comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb