Reunió de col·lectius feministes a València per a preparar la vaga del 8-M

  • Les línies d'actuació seran cures, consum, feina, educació, violències i antiracisme

VilaWeb
Redacció
27.01.2019 - 19:38
Actualització: 27.01.2019 - 21:11

Més de cinc-centes dones s’han reunit aquest cap de setmana a València per organitzar una vaga feminista el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, que reivindiqui la superació del treball laboral i productiu i que compti amb una ‘transversalizació de la perspectiva antiracista i anticolonial’ en cadascun dels seus eixos. Han acordat de treballar per continuar més enllà d’aquest dia i també han preparat accions per abans i després de la vaga.

Ho ha explicat en conferència de premsa una de les portaveus de l’Assemblea Feminista 8-M de València, María Cabeza; acompanyada d’una de les representants de Vaga Feminista de Catalunya, Dol Polit; i de la Comissió 8-M de Madrid, Rafaela Pimenter.

https://twitter.com/Laura_Rodr_/status/1089481157744443393

Segons que han explicat, la jornada d’ahir, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, va ser intensa. Diferents grups de treball van abordar les línies d’actuació del 8 de març, que seran: cures, consum, treball, educació, violències i antiracisme. Així doncs, han destacat la ‘dimensió internacional’ de la jornada i la presència de dones de més països, com ara Turquia, Alemanya, Nicaragua, Àustria i l’Argentina. ‘Sortim reforçades d’aquesta reunió, que ha desbordat totes les nostres previsions, i amb més entusiasme amb vista al 8-M’, ha expressat María Cabeza. En aquesta línia, ha remarcat que l’interès per a aquest esdeveniment ‘ha estat enorme’, perquè després del termini d’inscripció ‘van continuar rebent moltíssimes sol·lcituds’.

Pimenter ha assenyalat que l’any passat ja ‘es va resignificar el concepte de vaga’. Ha afegit que ‘no es pot tornar a parlar d’una vaga general que no n’inclogui una de cures, consum i d’educativa. ‘Convoquem una vaga feminista de 24 hores, una vaga antipatriarcal, anticolonialista, el subjecte polític de la qual són les dones’, ha continuat. ‘Una de les exigències que surten d’aquesta trobada és el tancament dels CIES i la derogació de la Llei d’Estrangeria’, ha manifestat.

El consum i les cures seran els eixos centrals de la vaga, segons que ha explicat la representant de Vaga Feminista a Catalunya. Ha destacat el ‘ampli consens en la creació de xarxes de suport feminista a diferent escala tant per a defensar-se de les agressions masclistes i feixistes com per a fomentar el cooperativisme i ajudar-se i cuidar-se les unes de les altres’.

Respecte del segon eix principal, el consum, han assenyalat l’ecofeminisme com una de les claus de la lluita anticapitalista. ‘Treballarem per elaborar protocols que abordin les violències masclistes en àmbits diferents: laboral, educatiu, oci, judicial i sanitari’.

En l’eix educatiu han destacat propostes com la d’aplicar educació afectivo-sexual ‘completa, feminista i diversa’ a les escoles. ‘També han sorgit exigències de caràcter urgent com la despatologizació de les persones trans en el sistema sanitari’, ha explicat.

Segons que han fet notar a la xarxa algunes assistents, la reunió ha estat marcada per la polèmica sobre la regulació o abolició de la prostitució, una qüestió que ja en va generar a l’assemblea de Barcelona la setmana passada.

https://twitter.com/Rad_Femmes/status/1089493744699826177

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any