Així és el vaccí de Janssen que ha de permetre d’impulsar la campanya de vaccinació

El nou vaccí és d'una sola dosi i efectiu contra les variants · Se'n fabricarà una part a Catalunya

VilaWeb
Alexandre Solano
13.04.2021 - 14:37
Actualització: 13.04.2021 - 16:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya contra la covid-19 es reforça aquesta setmana amb el quart vaccí, el de Janssen, l’únic que necessita una dosi i prou per a immunitzar els pacients i que s’afegeix als de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Catalunya, el País Valencià i les Illes destinaran el nou vaccí als qui tinguin entre setanta anys i setanta-nou, una franja d’edat que fins ara havia estat arraconada, perquè les dosis d’AstraZeneca s’havien assignat a persones entre seixanta i seixanta-cinc anys i les Pfizer i Moderna als més grans de vuitanta. A Catalunya Nord, en canvi, de manera més generalitzada, serà administrat als més grans de cinquanta-cinc anys.

El vaccí, desenvolupat per Janssen Pharmaceutica, una divisió belga de Johnson and Johnson destinada a desenvolupar medicaments, es basa en un adenovirus, és a dir, una classe de virus que es manipula perquè inclogui una proteïna de la covid. El sistema immunitari hi respon generant anticossos sense contagi. De l’adenovirus també en fan ús el vaccí Sputnik i el d’AstraZeneca. En canvi, Moderna i Pfizer fan servir un ARN anomenat missatger, un mètode totalment nou per a desenvolupar vaccins.

El de Janssen té característiques que el fan més atractiu. La més innovadora és que és d’una dosi. Això permet de vaccinar el doble de gent amb la mateixa dedicació, tenir-ne una sola vegada els efectes secundaris i escurçar molt el temps d’immunització, tenint en compte que les actuals requereixen dues dosis separades en un període de tres setmanes o més.

La distribució del vaccí també és senzilla. Es pot emmagatzemar tres mesos en refrigeradors normals, a diferència del de Pfizer (-70 °C) o Moderna (-20 °C), que requereixen congeladors ultrafreds. És apte per a qualsevol edat i té un preu més assequible. Les dosis de Moderna costen uns quinze euros i les de Pfizer, dotze. I per immunitzar una persona en calen dues. En canvi, la immunització completa de J&J costa vora set euros. Malgrat tot, el vaccí d’AstraZeneca encara és més econòmic: totes dues dosis plegades costen uns cinc euros.

Finalment, el vaccí de Janssen es basa en el mètode tradicional d’elaboració i això ha permès a l’empresa de teixir aliances amb plantes d’arreu del món que ja fabricaven productes similars. Justament, una part dels vaccins es farà a Catalunya, arran d’un acord amb els laboratoris Reig Jofre. La companyia farmacèutica hi destinarà el 80% de la nova planta de Sant Joan Despí, fet que permetrà de fabricar uns vint-i-cinc milions de dosis mensuals a partir del mes de juny.

Un punt negatiu i un de positiu sobre l’efectivitat

Un dels punts més febles és que els assaigs clínics han revelat que té una efectivitat general del 66%; semblant al d’AstraZeneca, però menor que el de Pfizer, Sputnik i Moderna. Això pot fer que alguns vaccinats s’encomanin i que dificulti l’estroncament de la cadena de transmissió. A més, l’Agència Europea de Medicaments analitza la relació entre el vaccí de Janssen i quatre casos de trombosi.

Tot i això, també té punts forts. El primer és que, malgrat que protegeix menys de la infecció, catorze dies després de la vaccinació ja evitava el 85% de les hospitalitzacions, i el 100% quan feia vint-i-vuit dia. De fet, entre els participants de l’assaig que van rebre el vaccí en lloc d’un placebo no va haver-hi cap mort.

Per tant, si bé amb aquest vaccí hi ha més possibilitats d’agafar la malaltia, té una protecció molt alta sobre qualsevol complicació. Un altre punt fort és l’eficàcia contra les variants que van apareixent. Fa dos mesos, Sud-àfrica va suspendre l’administració de dosis d’AstraZeneca, perquè eren molt poc efectives contra la variant originada en aquell país, i ara ha començat a fer servir les de J&J en la campanya de vaccinació en massa.

Uns terminis que es posen en dubte

La companyia va acordar amb la Unió Europea de lliurar 55 milions de dosis el segon trimestre de l’any. Això vol dir 5,5 milions a l’estat espanyol i 8,25 milions a l’estat francès. No obstant això, abans de rebre l’aval de l’Agència Europea de Medicaments, la companyia ja va avisar de dificultats de subministrament. No descarten de poder lliurar tots els vaccins acordats, però tampoc no ho poden garantir.

Al segon semestre el lliurament a la Unió Europea s’acceleraria i Janssen s’ha compromès a lliurar 200 milions de vaccins en total enguany. Tenint en compte que només cal una dosi i que hi ha 440 milions de ciutadans a la UE, quasi la meitat de la població podria ser vaccinada durant el 2021 amb dosis de J&J. Però això, és clar, si finalment es compleixen els terminis.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes