La Universitat d’Alacant (UA) participa en un projecte de l’Agència Espacial Europea (ESA) i la NASA per determinar si la tecnologia actual seria capaç de desviar un asteroide amb possibilitat de xocar contra la Terra.

El grup de Ciències Planetàries, que forma part del grup de recerca en Astronomia i Astrofísica de la UA, és un dels implicats en el projecte Hera de l’Agència Espacial Europea (ESA). Hera s’enquadra en l’àmbit de la col·laboració AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment) amb la NASA i té com a objectiu l’estudi d’un peculiar sistema doble d’asteroides, 65803 Didymos, i, a més, comprendre els efectes que tindrà la col·lisió de la sonda DART (NASA) sobre el més petit dels dos asteroides, ha informat la UA.

Es tracta d’una missió de demostració, en què a més de comprovar la tecnologia capaç de desviar un asteroide, determinarà com d’eficient és el resultat, és a dir, si les coses que passaran en l’asteroide són les previstes.

El repte d’Hera serà mesurar la massa, cohesió interna i òrbita desviada. Les seves dades permetran validar o perfeccionar els models numèrics, deixant a punt la tècnica per si mai fos necessària.

Hi milions d’asteroides volant per l’espai i la comunitat científica ha aconseguit catalogar prop de 680.000 de diferents mides. N’hi ha de centímetres, de metres i fins a quilòmetres, i més o menys perillosos.

D’aquesta llista de gairebé 680.000 asteroides, uns 21.500 estan catalogats com NEOs -objectes propers a la Terra-, el que implica que les seves òrbites passen a prop, en termes astronòmics, de l’òrbita terrestre.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.