Una victòria, ahir, que hem d’entendre bé

  • Ahir vam assistir a l’intent de Rajoy d’obtenir el control dels Mossos sense passar pel congrés espanyol i sense derogar l’estatut, en una mostra més de la seua feblesa política

Vicent Partal
23.09.2017 - 22:00
Actualització: 24.09.2017 - 01:50
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dissabte ha estat un dels dies més complicats de la campanya electoral. Durant moltes hores l’estat espanyol va intentar imposar un relat truculent, consistent a dir que ells passaven a controlar els Mossos, relat que tenia la intenció de generar desànim i reaccions descontrolades. No ho van aconseguir. Amb una gran mostra de rigor i serenitat, tots plegats vam ser capaços d’avançar el calendari vint-i-quatre hores més, i deixar-lo ja només a una setmana justa. De tots els fets que van passar, però, se n’extreuen unes lliçons molt importants.

Assistim a una confrontació del segle XXI, en què la informació és gairebé tan important com els fets, en què una informació convenientment manipulada pot provocar fets. Ahir de bon matí, el govern espanyol va filtrar a diversos diaris i periodistes que prendria el control dels Mossos. No era una notícia. Era un desig. Però aquests mitjans ho van vendre, ho van vendre als seus lectors, com si fos una realitat. Des del punt de vista periodístic, el comportament d’aquests mitjans ha estat simplement indignant: afirmaven, com si fossen certes, coses que es parlaven en una reunió extraordinàriament difícil i dins la qual ells no eren pas. Per això VilaWeb callava. Callàvem, vam callar, esperant els fets. I callàvem, vam callar, per responsabilitat professional, però evidentment també per responsabilitat cap a la nostra societat en un moment especialment complicat.

Perquè mentre alguns mitjans feien circular la informació falsa, grups de provocadors perfectament organitzats feien córrer consignes per les xarxes socials reclamant una resposta ‘ferma al carrer’. Tan greu va ser la situació que les associacions sobiranistes es van veure obligades a migdia a fer un avís contundent i recordar a la gent que no hi havia cap concentració convocada, els demanaven que no fessen cas dels provocadors i que s’evitara cap escena de violència, aquelles que l’estat espera amb ànsia per poder-nos tirar a sobre, de manera impune, la Brigada Piolín.

El més greu de tot és que la maniobra partia d’una ordre del fiscal clarament il·legal, d’una aberració jurídica que els experts ja han denunciat i desmuntat. Però si els carrers s’hagueren encès per culpa de les notícies falses i les consignes dels provocadors, tingueu-ho ben clar, que l’ordre fos il·legal i no es pogués complir ja no hauria importat ningú.

Novament, però, els serens van fer la feina. El govern, amb una altra decisió d’una enorme valentia política, va dir que no a una actuació impossible d’acceptar perquè legalment no tenia cap sentit i no es podia portar a terme, tret que el mateix govern de Catalunya l’acceptés dòcilment. La prova que això és així és que no ha passat res després d’haver dit que no.

Ahir vam assistir a l’intent de Rajoy d’obtenir el control dels Mossos sense passar pel congrés espanyol i sense derogar l’estatut, en una mostra més de la seua feblesa política –no s’atreveix que ho voten–. Però no us enganyeu ni per un moment: aquesta mateixa feblesa li podria haver servit si el govern de Catalunya no hagués reaccionat plantant-se o si el país hagués reaccionat perdent el control dels carrers. Aquesta és la lliçó d’ahir, i és això que hem de tenir ben en compte els set dies que queden.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.09.2017  ·  22:26

El temps s’esgota. I ells estan completament desesperats. Per això ho intenten tot. Afortunadament, el control dels carrers, de la informació i la pròpia confiança de la gent en ella mateixa i en els seus dirigents, han aconseguit passar un altre dia. Ells, cada dia la fan més grossa. I, de moment, cada dia els ix igual de malament. Cal el cap fred, especialment ara. Comença la darrera setmana del setge. I el temps juga a favor de Catalunya. La prosa poc treballada del fiscal general se li acabarà girant en contra. Però ens hem de mantindre alerta. I malfiar-se’n dels provocadors i també dels mitjans de propaganda que encara volen aparentar que ho són d’informació. Per la nostra part, cap mena d’actitud violenta. hem de recordar que la revolució dels somriures ja era, ahir, portada a tot arreu. Cada dia hi ha més gent mirant-la. Anem bé. Per al final de setembre, només resten sis dies. Avui és el darrer diumenge de setembre. Continuem el compte enrere. Sis.

Joan Rocamora
Joan Rocamora
23.09.2017  ·  23:00

La feina silent de molta gent és la que compta. Sempre ha estat així.
Els més baladrers, a l’hora de la veritat, ja sabem què passa.
Un 10 per la fermesa i la feina discreta de tant i tanta gent.

Pere Hernàndez
Pere Hernàndez
23.09.2017  ·  23:18

Gràcies Vilaweb. No entenc com altres mitjans s’han deixat enredar tant fàcilment publicant noticies falses i sense contrastar. A més petita escala, jo intento apagar els rumors que m’arriben per Watsapp i que es veu d’un quart d’hora lluny que son falsos. Missatges sense font fiable i que intenten fer por, son tots falsos. Cal molta calma i intel·ligència a les xarxes i al carrer. Creativitat aquests dies en veiem molta.

P.D. Visca l’Efecte Streisand (wiki).

Enric Emo
Enric Emo
24.09.2017  ·  00:02

Crec que hi ha encara un fet més rellevant: que els Mossos no ha acceptat la coordinació fraudulenta. L’estat no pot confiar en ells. El aque facin els mossos pot ser determinant. Si es posesin de part del sobiranisme l’estat ja no tindria forá per imposar res.

Antoni Burés
Antoni Burés
24.09.2017  ·  00:32

Es cert. Es penós i es el “parte de guerra del dia” del poder vers nosaltres. Però es el de la trinxera. Ara mireu qui hi ha al turó dirigint l’acció. Us ho posaré fàcil: Si teniu 40 min, mireu el video
“Interès d’Estat, en ruta”
https://www.youtube.com/watch?v=YYp3x_3Ffw8

Publicat el 22 sept. 2017
Un documental on es destapen les vergonyes del funcionament de l’Estat espanyol. Per què es construeixen autopistes que no van enlloc? Perquè el corredor mediterrani passarà per Madrid? Qui comanda en realitat a Espanya? Com funcionen els poders de l’Estat? Quin paper té Catalunya? I el País Valencià i les Illes?

Josep Maria Armengou
Josep Maria Armengou
24.09.2017  ·  01:44

He assistit a la tarda a un acte multitudinari a L’Auditori amb juristes experts, entre els quals ha faltat Pérez Royo.
La coincidència de tots/es plegats en la perversitat de les accions governamentals espanyoles ara mateix és bo que l’analitzeu i l’expliqueu a tothom amb profunditat.
També, que s’expliqui Pérez Royo, pel mitjà que sigui. Ens ho deu.
La por és l’aliat natural d’una gentussa sense escrúpols que governa Espanya i la seva magistratura.
No ens deixem arrabassar la felicitat.

Jordi Balbastre
Jordi Balbastre
24.09.2017  ·  01:45

l’audàcia i la serenitat ens faran guanyar la llibertat. Anem amb compte amb els intoxicadors siguem critics, si la informació no prové d’una institució o un mitjà fiable com aquest, fem una pausa. Hi ha persones que pensen molt i porten el vaixell amb ma ferma. Ara jo tampoc tinc por, tot i que vaig patir la dictadura perquè veig que lrs meves joves filles no tenen por. Endavant els joves! Endavant inteligencia!

Víctor Feliu
Víctor Feliu
24.09.2017  ·  01:46

A l’editorial escrita avui hi voldria afegir un fet que no esmentes i que és cabdal. La fidelitat que han mostrat els Mossos al país i a la Generalitat en el seu conjunt: des dels alts comandaments fins als policies de base, representat pel comunicat per un dels sindicats majoritaris dels Mossos, el SAP. Si fins ara podíem tenir algun dubte d’ells, a partir d’avui sabem amb molta certesa que el cos permetrà que l’1-O es voti.

Li Fontrodona
Li Fontrodona
24.09.2017  ·  01:47

Sort n’hi ha que alguns teniu els nervis d’acer quirúrgic (amb crom i vanadi)…, perquè altres, amb més altes responsabilitats dins aquesta lluita, els tenen de mantega estovada i – a banda de fer-nos mal a molts – fan el préssec cridant “Vivas!” a Espanya i mostrant empatia, i fins amor, a la policia militar franquista (brigada piolín) que ens ha envaït. Quina pena i vergonya no he sentit avui amb aquesta proclama humiliant! … Tota la història d’aquest pobre país nostre se m’ha representat al cap amb la llum ben viva i ben actual d’unes poques frases lamentables de tot un vicepresident.
Jo personalment no tinc pas nervis d’acer, però em sentiria més confiat si entre els meus governants no hi hagués nens de parvulari, quan ens calen homes i dones fet(e)s i dret(e)s. Em pensava que tots els qui van seguir al govern per a donar el colp de falç i/o entomar la nova desfeta eren valents de debò.

Octavi Monsonís
Octavi Monsonís
24.09.2017  ·  01:48

Confesse que ahir vaig témer que el govern català perdia el control dels mossos, una catàstrofe monumental en vistes al Referèndum. No ha estat així per la valentia del conseller Forn i del Major senyor Trapero, als qual els dirigesc el meu respecte i la meua consideració. Són d’aquella mena de persones que assumeixen el rol històric que els toca jugar i es converteixen en imprescindibles per assolir els objectius, les persones sense les quals la independència no es fa realitat. I sortosament ja en tenim un munt d’aquests.
En aquests moments, a una setmana del dia D, hem de creure més encara que hi arribarem, sense alé, amb l’esperit malferit, amb les forces totalment exhaurides, però hi arribarem, les urnes seran als col·legis electorals, la gent votarà massivament, els mossos vigilaran que tot marxe com cal i multituds defensaran amb la seua presència pacífica i ferma que ningú furte les urnes o impedisca votar.
Ara ja no són hores de defallences, ni de desànims, ni d’especulacions sobre si es podrà votar o no (malgrat que els dubtes són més que raonables), sinó d’eufòria per saber que tenim la independència a tocar de la mà i que mai de la vida la deixarem escapar. Mai.

Josep Ramon Collado
Josep Ramon Collado
24.09.2017  ·  02:50

Per resistir la propera setmana és molt important que ens deixem de dubtes: tinguem-ho clar d’una vegada NO HI HA VOLTA ENRERA. L’ú d’octubre votarem i espero que guanyarem.
Hem de partir tots d’aquesta certesa. No s’hi val ni qüestionar-la. Votarem!
Però per fer-ho possible cada un de nosaltres hem d’assumir activament el nostre paper.
– El govern ha de fer la seva feina. Confiem. Deixem que faci, recolzem i seguim les seves instruccions.
– ELs Mossos han de fer la seva feina. Confiem-hi. Donem-los-hi tot el nostre suport i recolzament i seguim demanant que estiguin al costat del poble, les institucions de Catalunya i del marc jurídic aprovat pel parlament.
– I nosaltres? quin paper ens toca a tu i a mi? doncs si ets democrata, tant si ets independentista com si no, tens feina. Has de sortir al carrer PACIFICAMENT, reclamar el respecte a tots els drets fonamentals especialment aques dies la llibertat de pensament, la llibertat d’expressió, de reunió, etc. i has de votar el dia 1. Si vols que neixi una nova república vota SÍ, si vols que tot segueixi com fins ara amb el règim del 78, vota NO. En un referèndum no hi ha cap més opció vàlida.
Podriem discutir mil anys sobre lleis i procediments i no avançariem gaire. La realitat és que el referèndum és aqui i tu has de prendre partit. Si no ho fas, si no participes, després no et queixis, estaràs atorgant el teu consentiment al que decideixi la majoria.
– FInalment, si tots els implicats hem fet cadascú la nostra feina i el resultat de SÍ és majoritàri el parlament farà la seva! i proclamarà la independència!. Si el NO és majoria el President convocarà eleccions autonòmiques.
En qualsevol cas serà la voluntat dels electors que han participat, i això és el que està en joc!. No volen que puguem decidir. Els fa por la democràcia i intenten fer-nos por amb tot el poders de l’estat per no perdre part del seu poder! i ho fan de forma barruera i fent saltar pels aires tant drets fonamentals com lleis i procediments. Excercim el dret de vot, mostrem el poder dels ciutadans i serem ciutadans lliures i no subdits d’un estat corromput.

Em considero activista per les llibertats i estic orgullós de ser sediciós segons l’estat espanyol .

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
24.09.2017  ·  03:13

Vicent tant lúcid com sempre felicitats per aquest raonament, jo esperant IMPACIENT, I ADMIRAT per a que al Sr. Usó se li esgotin els dies de resta.
VOTAREM!!!!

Jordi Espinet
Jordi Espinet
24.09.2017  ·  03:57

Quan vaig veure que VilaWeb, a diferència, d’altres diaris, no parlava de la pretesa intervenció dels Mossos, vaig pensar: “Això és que volen veure com acaba”. En realitat és que era mentida, un globus sonda llançat per l’Estat per desmoralitzar. Felicitats per saber destriar la notícia del rumor. Mantingueu-vos així. Felicitats a tota la redacció i al director Partal per veure-hi clar!

Blanca Anguera
Blanca Anguera
24.09.2017  ·  07:48

Avancem cada dia i amb la mirada més clara. Han caigut moltes màscares i ahir un pas endavant fonamental: ni el govern ni els Mossos van acceptar l’engany. Tampoc els que treballeu a VilaWeb. Gràcies! Entre tots plegats ho aconseguirem.

Antoni Oller
Antoni Oller
24.09.2017  ·  08:01

Igual com l’Octavi Monsonís, jo també vaig patir ahir, però vaig poder anar a dormir reconfortat amb l’editorial d’en Partal, moltes gràcies!; vaig fer copy-paste i ho vaig transmetre a tots els meus grups de whapp, citant-ne la procedència!, eren les 22:08. Ara, a més del text de l’editorial, llegeixo tots els vostres comentaris (Li Fontrodona: visca l’acer al Cr-Vn), i se’m carreguen les piles per un dia més, en queden 7. A les 11 a la plaça! I a continuar tot el dia, com diu el Pere Hernàndez, intentant, a més petita escala, apagar els rumors que arriben per Whatsapp i “que es veu d’un quart d’hora lluny que son falsos”; beneïda vista de linx, Pere, a mi sovint em costa molt més de detectar. No puc evitar fer-me meves les paraules del Jordi Espinet: “Felicitats a tota la redacció i al director Partal per veure-hi clar!”

pep gaya
pep gaya
24.09.2017  ·  08:20

Avui estic esperant anar al davant de l’lajuntament de Barcelona amb el mateix esperit d’alegria de les succesives manis, están intentant que caiguem en el parany de convertir la nostra alegria en una confusió creixent, però jo no hi contribuiré. Estic convençut de que votarem i guanyarem, oimés si mantenim el nostre tarannà de sempre, de fet ja hem guanyat a bastament. Que la caverna cridi desaforadament és perquè en el fons pensen com jo, que vinguin amb tots els canons del règim és perquè volen demostrar als seus desiformats súbdits que ells ho han fet tot per dissauadir-nos, amics fins aquí hem arribat, per sort votem els catalans i en general estem informats, llavors que no ens distreguin més, poden tancar totes les finestres al sentit comú però a nosaltres ja només ens queda celebrar la victòria, el diumenge sortim a votar encara que ens barrin el pas, que no será així, i preparem el cava. Jo també parlo des del sentit comú i de que res ni ningú pot impedir el meu gaudi, que he esperat tota la vida.

Albert Miret
Albert Miret
24.09.2017  ·  08:33

T’equivoques Li Fontrodona. El vicepresident no va dir en cap moment Viva España! si no una cosa ben diferent. Deus saber que darrerament al Rajoy li estan naixent com bolets grups d’espanyols demòcrates que reconeixen la validesa del nostre referèndum per tota la geografia nacional, cosa que esta perjudicant greument la imatge dels neo-franquistes que proclamen a tots els vents el seu miratge d’una España unida i indivisible. A aquests és a qui es referia el nostre Vice-president amb el seu “Viva la España democrática” dit amb la doble intenció d’agrair-los la seva valentia, però també d’airejar al món que aquest país amb aquest gobierno tan ferotge, s’està desfent.
Et recordo que segons el senyor Cotarelo, coneixedor d’espanya com el que més, allà hi ha instal·lat un règim de terror, i si tu et mostres en desacord amb el “gobierno de españa”, l’endemà és molt probable que no tinguis feina.
No et preocupis Li. Tenim un govern de persones molt intel·ligents i valentes. Estem en les millors mans.

Antoni Morell
Antoni Morell
24.09.2017  ·  08:47

En 50 anys hem passat de, CÓRRER per ESCAPAR dels GRISOS, a mantenir DEMPEUS els nostres DRETS ENFRONT la GUÀRDIA CIVIL Una llarga i pacífica transició envers la LLIBERTAT.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.09.2017  ·  08:51

Quan m’he plantejat una “defensa” contra la violació del secret de les meves comunicacions (fa anys en l’àmbit professional com a directiu d’una entitat privada, i ara com a ciutadà que opina) vaig decidir, i mantinc, que no vull prendre CAP mesura defensiva. Només evito fer comunicacions que no siguin certes, i si el contrincant les intercepta, millor, perquè així està “informat”.

Joan M Relats
Joan M Relats
24.09.2017  ·  09:02

100% d’acord amb tu, Albert Miret.
Gràcies Vicenç Parlal, gràcies VilaWeb

Josep Maria Morera
Josep Maria Morera
24.09.2017  ·  09:26

Com sempre Sr.Partal gràcies per ajudar’ me ha esperar un dia més amb il·lusió el dia 1-o,sols en falten 7

ALBERT MAS
ALBERT MAS
24.09.2017  ·  09:46

Felicitats Vicens. Tant brillant com sempre. La teva guia es molt important per molts de nosaltres per segui el camí adequat en cada moment i en cada circumstancia. No es fàcil saber com actuar a cada moment i tu ens ho expliques amb una clarividencia digna d’admirar.

JOSEP SÀNCHEZ
JOSEP SÀNCHEZ
24.09.2017  ·  10:17

CONFIO EN AQUEST GOVERN. Abans amb matisos, però ara plenament, perquè ja fa temps que demostren que saben fer les coses bé, que van a totes i que no defalleixen.

Per descomptat, des del començament SEGUEIXO ÒMNIUM I L’ANC. Crec que no cal explicar per què.

NO CONFIO EN GUASAPS NI EN COSES SEMBLANTS. La meva font d’informació és Vilaweb. I res més. Merci un cop més a tot l’equip d’aquest diari.

SOM-HI!

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
24.09.2017  ·  10:41

Ja fa dies que des de les xarxes socials i des dels mitjans independentistes es va dient i repetint que no es faci cas dels rumors no contrarestats. Això vol dir que no podem fer cas de propostes que no provinguin de l’ANC, Òmnium, el govern català o els partits sobiranistes. La resta d’informacions són clarament manipuladores de la realitat i no són fiables en absolut i el millor que es pot fer quan hom rep alguna proposta així és veure d’on prové i si no és de cap de les fonts esmentades esborrar-lo i no compartir-lo, a banda de dir qui te l’ha enviat que faci el mateix.
Pel que fa a l’intent de control del mossos a través d’una llei de 1986, quan aquest cos era gairebé residual, és una altra mostra de l’ingent esforç de l’estat espanyol per controlar-nos el nostre autogovern per la porta del darrera i sense passar pel Congrés dels Diputats i no hi hagués la possibilitat de debatre-ho i que fos declarat nul. I dir-li al Millo, novament, que pari de mentir, perquè als mossos els mana la Generalitat o l’estat i és aquesta la clau pen entendre el que volia que passés i que afortunadament no ha passat per la valentia de la Conselleria de la Governació i del Govern.
Per això cal entendre bé la victòria d’ahir.

Josep Salart
Josep Salart
24.09.2017  ·  12:00

Nois, gràcies a tots, Vicent i tots els comentaris. Jo, que em costa entendre les coses i les ganes que tinc d’anar a votar, tot junt fa que passi d’esverar-me i autofrenar-me a esperençar-me i enfortir-me pensant que queda poc i anem pel bon camí. Mare meva quina lliço els nostres governants i quina lliço tots plegats. Estic content.

Ferran Galí
Ferran Galí
24.09.2017  ·  17:03

Extraordinari Vicent! Cal ser extremadament prudents, comptar fins a deu com deia crec Thomas Jefferson, verificar i pensar intelligentment abans d’actuar. Bravo també pel govern, la ANC i els Mossos.

Gerard AGUSTÍN
Gerard AGUSTÍN
24.09.2017  ·  22:17

Benvolgut Vicent,

Gràcies per les teves paraules. Són un element de reflexió que m’agrada tenir cada dia.

Voldria proposar-te un tema: per què no es planteja una manifestació de les que fem on el lema sigui només “On és Europa?”. O què diu França (o Alemanya) del que ens està passant?

No vull desmerèixer les adhesions que hem tingut, que agraeixo i recordaré, però crec que cal enviar un missatge a aquesta Europa que no parla com hauria de parlar.

Suposo que la “no resposta” que els governs (no tots, però sí la majoria) han tingut amb el conflicte dels nostres germans i germanes refugiats o amb el que està passant a Turquia, no em fa ser gens optimista.

Suposo que, com tantes vegades a la història, només ens tenim a nosaltres mateixos.

Podem fer que el seu silenci sigui més visible i més vergonyós?

M’agradaria que ens poguessis fer un comentari sobre aquest tema que, ben segur, tenim tots al nostre cap (i al nostre cor) aquests dies.

Gràcies, de nou, i endavant!

Il·lusió, seny i mobilització!

Una abraçada a tu i a tots els que formeu el bon equip de Vilaweb.

Em sento molt orgullós de la vostra feina.

Gràcies per ser-hi!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes