Una taula de negociació sense Sánchez?

  • Una negociació sempre pressuposa l'existència d'un conflicte –si no hi ha un conflicte, què caram has de negociar i per què?

Vicent Partal
02.09.2021 - 21:50
Actualització: 03.09.2021 - 13:10
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va llevar importància ahir a la possible absència de Pedro Sánchez en la reunió de l’anomenada taula de diàleg que es farà aquest mes. Fa dies que corre la brama que el president del govern espanyol no en formarà part, que no eixirà en la fotografia. Però sembla que, així i tot, la part catalana diu que cal ser-hi. Segons Junqueras, “ni per a nosaltres ni per a aquesta comunitat internacional que ens mira, la taula no es devalua en cap cas, en cap situació”. Una declaració que costa molt d’entendre.

Perquè és evident que la taula es devalua, i es devalua molt, si Sánchez no hi és present. Una reunió política al màxim nivell es fa amb tots dos presidents. Si el president Aragonès hi va i no l’atén el president Sánchez, sinó un ministre qualsevol, això és una degradació evident de la idea, i de la imatge, d’una relació bilateral. Que segurament és allò que Sánchez cerca i vol. Les negociacions, les negociacions de debò, tenen temps i forma. I ací, al pas que anem, no hi hauria ni l’una cosa ni l’altra.

Ara diré una cosa molt bàsica, però cal recordar que una negociació política sempre parteix de la consideració que conflicte i negociació són mútuament dependents i van necessàriament connectats. Una negociació sempre pressuposa l’existència d’un conflicte –si no hi ha un conflicte, què caram has de negociar i per què? I és exactament per això que el temps i la forma són importants.

El temps més adequat per a negociar és aquell en què el conflicte és més punyent i el poder dels dos negociadors és més equilibrat. Era, per exemple, el moment en què Esquerra i Junts van aportar els seus vots per a fer president Pedro Sánchez. Allà, i immediatament, hi hauria pogut haver una negociació seriosa, amb resultats. Però no hi fou. I s’ha deixat passar el temps i s’ha abaixat, expressament i des de la part catalana, el nivell del conflicte. Cosa que ha erosionat la necessitat i la causa de la taula. La raó de ser.

I amb la forma passa igual. Si una negociació pressuposa l’existència d’un conflicte, això vol dir que, si més no, hi ha dos actors enfrontats. Que per a resoldre les diferències, en compte de fer servir la violència, opten pel mètode negociador. Però això reclama un reconeixement mutu. D’igual a igual. Com a principi bàsic de la negociació, cada part ha de reconèixer l’altra i tractar-la amb respecte, com un igual i no com un subordinat. Ni amb por, tant se val. Altrament, la negociació és inexistent. Amb un subordinat no hi negocies. A un subordinat li dónes ordres.

Per això, en qualsevol negociació digna d’aquest nom, si una de les parts hi duu el president l’altra hi duu el president; si una de les parts hi duu el ministre l’altra hi duu el ministre; si una de les parts hi duu el sots-secretari l’altra hi duu el sots-secretari; si una de les parts hi duu el bidell l’altra hi duu el bidell.

Que Espanya jugue a dissoldre el conflicte ho entenc. És una estratègia perfecta per a ells. Ara, que la part catalana s’hi haja prestat tot aquest temps és incomprensible. I encara més que s’hi preste ara i hi insistesca, fins i tot quan li diuen que no es parlarà d’amnistia ni d’autodeterminació i que no hi anirà el president Sánchez.

I, francament, això d’al·ludir, com a darrer argument, a la voluntat d’una suposada però sempre ben inconcreta i gens comprovable “comunitat internacional que ens mira”, què voleu que us diga? Tanta imprecisió, tan poca concreció, vists els antecedents de tot allò que he comentat abans, a mi em sona més aviat a una darrera excusa on agafar-se per no reconèixer la veritat –que el govern espanyol toreja la Generalitat i fins i tot en fa befa– que no pas a res més.

 

PS1. El conseller Toni Comín ens ha fet arribar aquesta nit un article en que comenta la decisió de la consellera Clara Ponsatí de desvincular-se del govern del Consell per la República. És aquest: Enfortir el Consell, culminar el procés.

PS2. Ahir es va morir Mikis Theodorakis, un gegant de la música, un gran patriota grec, un internacionalista conseqüent, un homenot. El nostre homenatge és aquest nova peça de les Històries de VilaWeb: Mikis Theodorakis, músiques per la llibertat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
02.09.2021  ·  22:11

Moltes gràcies per tot el que ha fet, però millor que plegui Sr Junqueras i doni pas.

Joan Benet
Joan Benet
02.09.2021  ·  22:20

És va presentar a les eleccions per president de la Generalitat un senyor que hauria d’estar a una oficina de la caixa obrin comptes corrents. I nosaltres l’hem elegit. Què podia sortir malament?

Josep Usó
Josep Usó
02.09.2021  ·  22:21

El senyor Junqueras no sé a qui representa. Segurament a ell mateix i prou; però aquesta taula fa temps que no es pot devaluar. Té valor zero. Com la credibilitat d’aquells que la defensen.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
02.09.2021  ·  22:23

En Vicent parla de negociació, però això no existeix. Oficialment és una taula de diàleg. Són coses diferents.

Núria Florensa
Núria Florensa
02.09.2021  ·  22:26

Totalment d’acord Sr. Partal. N’estic tant d’enfadada amb ERC que quan érem 4 gats vaig votar-los i ara m’avergonyeix.
Que de la ditxosa taula només puc dir la dita catalana : ” se’ns pixen i hem de dir que plou” 😡

Oriol Roig
Oriol Roig
02.09.2021  ·  22:33

Aquests polítics mesells… Perden oportunitat rera altra de deixar en evidència que l’altra part no vol negociar, ni dialogar, ni res. Enlloc de presionar, a cada pas es baixen els pantalons i intenten quedar bé no sé exactament amb qui. Els tenen el número pres.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
02.09.2021  ·  22:39

Que ERC expliqui amb pels i senyals qui és la “comunitat internacional”. Una mesa de negociació sense un relator tampoc serveix de res si ningú fa complir el acords, Tot plegat incomprensible.

Joan Vilarnau
Joan Vilarnau
02.09.2021  ·  22:39

Òbviament en Junqueras creu que l’homòleg del Pedro Sánchez no és en Pere Aragonès, sinó… ell mateix. Si ell no hi va, és equitatiu que el president espanyol tampoc no hi vagi. De fet, és millor i tot.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
02.09.2021  ·  22:42

Només puc dir: quin desastre i quina ràbia!

Núria Coma
Núria Coma
02.09.2021  ·  22:46

Fa tanta ràbia, tan fàstic i és tan injust, que la gent que vam admirar, seguir, defensar, estimar…ens maltracti i humilii d’aquesta manera.
Però com gosa obrir la boca el tal Oriol, per dir que no ens cal respecte?
La taula de diàleg és una mentida, i ja sabem que tots ho saben, però a sobre que ens l’hem de menjar amb patates, que facin veure almenys que els queda un bri de dignitat.
Ens ho deuen!

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
02.09.2021  ·  22:47

En Sanchez s’en fot d’en Junqueras,l’Aragones,la Vilalta,la Rovira,i de tots nosaltres.
El proper 11 de Setembre tots al carrer,per fer sentir la nostra veu,en contra d’aquesta colla de botiflers.Els de Junts i CUP els pose al mateix sac.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
02.09.2021  ·  22:50

I què pensa fer, la part negociadora catalana, quan s’asseguin i vegin que en Sánchez no hi és ?

joan rovira
joan rovira
02.09.2021  ·  22:54

La “taula de negociació” o (de diàleg) no hi és al diccionari de la llengua catalana (DIEC) com tampoc la “mesa de negociación” o (de diálogo) al diccionario de la lengua española (RAE).

A no ser que es tracti d’una “mesa” que segons el DIEC pot ser:
1 f. [LC] [RE] Taula de l’altar sobre la qual se celebra l’eucaristia.
2 f. [LC] [JE] En el joc de billar, partida.

Caldrà preguntar-li al polifacètic Sr. Oriol Junqueras. No troben?

Per això, segurament, no vol ser-hi l’Hidalgo Sr. Sánchez, perquè no és de missa o no sap jugar a billar. Vés a saber.

I, mentrestant, nosaltres i tot l’univers internacional preocupats durant dies i dies què faran si una missa o una partida de billar.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
02.09.2021  ·  22:58

Junqueras & cia. Persones mediocres que han perdut el nord i que han de éssers apartats el més aviat possible. Espero que tothom hagi après la lliçó que els ostatges han de ser apartats de la causa des del primer dia que estan en mans de l’enemic.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
02.09.2021  ·  22:59

A qui es refereix en Junqueres quan parla de comunitat internacional? Es refereix a la UE, el ministre d’exteriors de la qual va reconèixer el govern dels talibans – que no sembla que hagi arribat al poder d’una forma dialogada – ,de seguida?
Aquestes suposades veus de la comunitat internacional, com li arriben? El truquen? Es reuneixen?…
Prou d’ensarronades!
L’11 S serem al davant del monument a Casanova per dir-vos-ho en persona

Victor Serra
Victor Serra
02.09.2021  ·  23:14

Totalment d’acord. Ja es veu que el PSOE vol anar diluïnt el problema i que tot acabi amb l’enèssima estafa. Ja sabiem que ho farien, però no els ho posem tant fàcil. De fet el que volen fer és un error garrafal, perquè no només no resol el conflicte sino que certifica que amb Espanya no hi ha res a fer quan governen les dretes, però tampoc quan governen les esquerres, cosa que massa gent dubtava. Ho sabrem aprofitar ? De moment no ho sembla.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.09.2021  ·  23:14

LA TAULA DE LES SESSIONS ESPERITISTES

Sí Vicent, però a tu qui t’ha votat? El junquerisme a tret centenars de milers de vots independentistes. Una munió de “fusters” que volen la famosa taula feta en fusta de la armada invencible. els és igual la presència de més o menys fantasmes perquè mentres se’n va parlant, santifiquen la renúncia insultant la nostra intel.ligència…

Ara seriosament, sembla mentida el nivell polític del nostre país. Polítics i ciutadania. Com fem de la política una falsa realitat que és paròdia infumable…

Sílvia Poll
Sílvia Poll
02.09.2021  ·  23:16

Tot claríssim. Per Espanya els catalans no som iguals, no hi ha res a negociar, com a molt a “dialogar” i per anar a petar la xerrada no cal que hi vagi el president en persona i a més espanya no te cap conflicte amb Catalunya sino que el tenim nosaltres, entre catalans. Tot aclarit i si a sobre el Junqueras diu que ja està bé i el Torrent que es un éxit politic, doncs ja està tot dit.
I jo em pregunto si a aquestes alçades encara algú creu en negociar res amb espanya?

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
02.09.2021  ·  23:18

Potser l’única explicació és que la presó destrueix les persones.

Enric Emo
Enric Emo
02.09.2021  ·  23:20

La política del govern de la Generalitat amb la dita taula de diàleg només tñe una explicació. Els dirigents polítics son covards i inútils.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
02.09.2021  ·  23:24

Tractant d’ésser sincer i pragmàtic alhora, crec que només val la pena anar a la taula de “diàleg” perquè Europa ens mira amb lupa i que no quedi per nosaltres que no volem dialogar.
Ara bé, l’Estat, en aquest cas el “gobierno”, ens prendrà el pel com sempre.
L’única força que tenim és el poble de Catalunya.

Florenci Maymó
Florenci Maymó
02.09.2021  ·  23:37

Seguir fent d’altaveu als senyors que han estat represaliats és un error, Vicent.

Lluis Sitjas
Lluis Sitjas
02.09.2021  ·  23:38

Interessantisima l´editorial. Pero, no us perdeu l´editorial de J.Antich a El Nacional- En la mateixa linia.
https://www.elnacional.cat/ca/editorial/algunes-reflexions-sobre-la-mal-anomenada-taula-de-dialeg_641453_102.html

Sever Salvador
Sever Salvador
02.09.2021  ·  23:40

Certament, per negociar cal tenir abans el conflicte ben activat. Per exemple, el Tsunami Democràtic i altres accions institucionals de confrontació haurien d’estar plenament en actiu fins a data d’avui. A parer meu, la incoherència és voler negociar havent liquidat abans el Tsunami Democràtic, haver desmobilitzat l’independentisme i haver donat suport a la investidura de Pedro Sánchez i facilitar l’aprovació dels pressupostos de l’Estat. Això no quadra, llevat que darrere de tot plegat hi ha la rendició emmascarada de Junqueras i els seus seguidors. Quo vadis ERC? O millor dit, què feu els votants d’ERC?

Jaume Riu
Jaume Riu
02.09.2021  ·  23:46

VIETNAM
Em sorprèn avui la intenció de l’editorial, doncs no trobo que a hores d’ara sigui gaire oportú seguir parlant d’allò que en diuen taula de diàleg o dr negociació, per més Oriol Junqueras faci comentaris provocadors perquè se’n parli.
La guerra de Vietnam es va acabar quan en van deixar de parlar els diaris i, des del mateix punt de vista, la taula de negociació impossible només existirà mentre en parlin els diaris.

Francisca Sol
Francisca Sol
02.09.2021  ·  23:48

Estic d’acord sobre el fet que en P. Sánchez defensa els seus interessos, al mateix temps, però, aquesta actitud arrogant i menyspreadora que adopta em sembla el signe evident d’una por enorme a la propera manifestació de la Diada. Si som pocs, haurà guanyat ell, i fa tot el que pot per desinflar-nos (no presentar-se a la taula de negociació, el fet que el conflicte català hagi desaparegut de la seva agenda, el fet que hagi aparcat la reforma del codi penal…) ho fa per desorientar-nos i desanimar-nos. No ens enganyem, l’objectiu és que la Diada sigui un fracàs, aleshores haurà sotmès el carrer.
Els líders del 2017 han anat a la presó i afronten el tribunal de cuentas, els líders actuals (parlament i govern) tenen por que els hi pugui passar el mateix. El nou repte és desfer la base independentista i és el que intenta.
Hem de ser molts a la Diada. És, de moment, la nostra única arma, el desbordament democràtic. No fem cas de les picabaralles dels partits. Mai hem demanat al veí quin partit votava. Hem de ser molts aquesta Diada!!

Sandra Gómez
Sandra Gómez
02.09.2021  ·  23:51

Junqueres ha perdut el nord. Ja fa mesos que no gira rodó. Aquest home està tocat.
La resta de polítics independentistes prou que fan el ridícul també.
Si tinguessin una mica d’honestedat i capacitat d’autocrítica fa molt temps que haurien plegat perquè d’altres al capdavant culminessin la feina.

Carles Serra
Carles Serra
03.09.2021  ·  00:05

Que vol que et digui Vicent amb aquesta editorial; només recordar abans de les eleccions en el parlament de Catalunya, molts subcriptors ja denunciàvem l’actitud d’ER i lo que significava votar-los, malgrat sortir algun subcriptor defensar-lo’s i també Vicent tu mantenint l’equidistància, doncs com diuen en espaÑol, doncs ara ajo y agua.
Quan lleixes la nostra història veus la realitat del perquè no ens hem lliurat d’aquesta espaÑa franquista, la traïció i interessos partidistes entre partits/catalans és part de la nostra història, com ara podem posar el mateix exemple; deu ser això del seny català

Josep Jallé
Josep Jallé
03.09.2021  ·  00:11

Benvolgudes, benvolguts … quin duo!.
A algú li que algun dubte sobre la Taula de Distracció?.
Anem per feina, directa, al carrer i col·lectiva i oblidem aquesta colla de titelletes que ni entabanar saben. Salut!.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
03.09.2021  ·  00:11

“Els soldats mai han d’obeir o fer cas de les ordres de un general capturat per l’enemic” deia el savi xinés Sen Tzu fa molts segles. El que és evident és que el sìndrome de Estocolm existeix i que el segrestats acaben estimant el segrestador. I que la presó perllongada en uns quants anys acostuma a fer els seus efectes malefics en els empresonats, sobretot si ho són injustament i arbritàriament, ja que aleshores la presó és una verdadera tortura. Junqueras, Forcadell, Romeva, Turull, Rull, etc. segons la ONU van ser segrestats, no ho oblidem, i en general patiran les conseqüències d’això.

Em sap molt greu, però hem de aprendre a no fer gaire cas del que puguin dir i/o pensar els presos independentistes, aplicant el principi del savi xinés i la més elemental lògica. Si a més n’hi ha uns quants que sense haver sigut empresonats i segrestats ja experimenten els mateixos síndromes, hem d’arribar a la conclusió que les bases indepes, la gent del carrer , hem de fabricar el nostre full de ruta i prescindir(amb tot el respecte, això sí) del que diuen els politics afectats per aquestes circumstàncies. I estic segur que en el futur ells seran els primer en agrair-ho.

Albert Poblet
Albert Poblet
03.09.2021  ·  00:38

Heu pensat que l’estratègia d’en Sánchez i d’en Junqueres pot ser que a en Pedro Sánchez el substitueixi la Sánchez, la superministra de Foment, acompanyada de l’Iceta amb altres amb molt poc protagonisme perquè aquesta Mesa de Dialogo es vagi convertint amb el que diu l’Illa una mesa entre catalans? Així quedaria clar que el problema no és entre Catalunya i Espanya sinó entre catalans.

Ed Garrido
Ed Garrido
03.09.2021  ·  01:03

Excel.lent, Sr Partal. La farsa de la taula aquesta ja es veia venir. Elque es curios es com JxC (Batet, J Sanchez) i la CUP s ho hagin cregut. Calen nous partits, aquests ens enganyen i menteixen. No feu cas de Tv3, controlada per Sergi Sol (el que li diu fill de puta al Sr Puigdemont) i per l home del sac Amoros.

Anna Prats
Anna Prats
03.09.2021  ·  01:51

Fa tot l’efecte que tant a l’Estat espanyol com a Europa els va bé que tothom pensi que “el conflicte català” està resolt.
Si, pel motiu que sigui, els nostres representants polítics no compleixen amb l’objectiu pel que els vam votar, la societat civil haurem de sortir al carrer i reivindicar el que volem i vam expressar a les urnes.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.09.2021  ·  02:14

Es que el conflicte no existeix per a l’estat colonial español. Tragueu del cap qualsevulla altra visualització.

Només hi ha un punt del programa: com es pot encaixar catalunya en españa?

I en això estan ambdues parts de la Taula de Neg(a)ció de la part feble. Com una part minoritària de la població española pot desistir a emprenyar la resta.

La “Taula de neg(a)ció” és vàlida quan tu tens trumfosamagats i no vas de catxa.

La “taula de negociació” s’activa quan al psoE comence a perdre votacions al congreso de diputats i vegen llurs menjadores en perill.

Cal ésser astuts, perquè les independències s’assoleixen quan els més bèsties nazionalistes de l’estat ocupant duen les regnes de l’estat invasor.

Per tant, el que (ens) cal és accelerar el “procés español” de pujada dels quadres Pp i de Vox, a l’uníson, a Màdrix.

Per exemple:

Amb Milosèvic a Belgrad (Croàcia, Eslovènia, Montenegro, Kòssove, etc…), amb De Gaulle a París, Algèria i l’eufemístic “Protectorat francès del Marroc”, EUA amb Jordi III de Hannover, Irlanda amb Jordi IV de Hannover, l’Índia amb els Windsor…..etc.

Despresos d’aquella enganyifa chaconiana que feia així: ” si tu no vas, vénen ells”.

El que (cal) cal és que en vinguen ben d’hora.

I això val també per al manoll de partits-moniatos que tenim esparsos per tota la nació, com ara Més Compromís (amb EspaÑa), CUP’s, erc, Juntets, +Mallorca, etc.

Saber que tant s’hi val, Podemos, Más Madrid, PsoE, Pp, o VOX, per a colonitzar-nos et trau de cabòries inútils.

A De Varela, Collins, Ó Collein, Lloyd, etc….tant els feia si des de Londres enviaven la repressió colonial els “tories” o els “labourists”.

O no cregueu que Londres no va intentar disfressar la “guerra de descolonització” com a una “guerra civil”?

Josep Blesa (València)

Enric Maçana
Enric Maçana
03.09.2021  ·  02:27

Jo si que entenc el perqué de la linea d’actuació d’ERC i de JuntsXCat.
Es molt senzill, la majoria dels politics d’ambdos partits, la independència no la volen ni regalada, l’unic que volen es seguir vivint dels seus carrecs sense mes maldecaps que tenir el favor dels que fan les llistes i mirar de guanyar les eleccions quan toca.
Com a molt volen negociar un “Pacte Fiscal” o alguna fotesa semblant.
Agafar les regnes del pais, dirigir-lo, organitzar-lo, enfrontarse amb el colonialisme espanyol, UFFF QUINA POR, QUINA FEINADA!

Lluís Giberga
Lluís Giberga
03.09.2021  ·  02:46

Amb aquest anunci de l’absència de Sánchez a la taula del que sigui, la presència de la Generalitat té més sentit -i oportunitat- que mai: el de, un cop asseguts i constatat el menyspreu, aixecar-se’n tot seguit i explicar-ho en roda de premsa a aquesta comunitat internacional que n’està tan amatent. Em fa l’efecte que altra cosa seria estricta maselleria.

Albert Ventura
Albert Ventura
03.09.2021  ·  04:28

Mes que una taula de negociacio es una bustia de suggerencies.

Jaume Jose
Jaume Jose
03.09.2021  ·  04:32

“Oriol Junqueras, va llevar importància ahir a la possible absència de Pedro Sánchez”…
Evident! Estratègia. Una mica llarg però m’explico:
“Perquè és evident que la taula es devalua, i es devalua molt, si Sánchez no hi és present”.
Pedro Sánchez ha jugat (des de l’inici) a devaluar allò que podia oferir apel·lant a civilitat de l’altra part.
Cal devaluar la civilitat d’ell en aquest mateix nivell. Però sense devaluar-ne l’essència!
Si una part no es comporta de manera cívica, es comporta de manera immadura, la part que es comporta guanya força en la seua posició.
El fet de “llevar importància ahir a la possible absència de Pedro Sánchez” és posar de manifest, de manera molt clara, que: o que no saben comportar-se, o que no cerquen que el conflicte amb Catalunya es resolgui… i cap dels 2 missatges interessen a Pedro Sánchez.
El Pedro Sánchez afirma que l’autodeterminació no entra a la CE78, ignorant (art 96 CE78) el Pacte pels drets civils i polítics de 1966 (BOE abril 1977), intentant negar així allò que ha d’oferir, però això el desarma per resoldre el problema que té a Catalunya.
Sense que ningú pugui certificar que Pedro Sánchez ha complert la seua part del pacte d’investidura, l’altra part té motius de sobres per no votar els PGE ni la reelecció (en cas que el PSOE obtingués prou escons).
Hi perdria gaire la part catalana si sorgís un Gobierno del PP?
Conscient de tot això Pedro Sánchez fa veure que la part catalana sí que hi perdria (avantatges en els PGE i més bel·ligerància del PP).
Però no compta amb que el PP ja ha devaluat la “llúvia de millones” i que ells tampoc poden gastar diners a Catalunya. No els tenen (ni volen tenir-los, seria vist com un acte de rendició en front dels catalans).
Al cap i a la fi, si Pedro Sánchez juga a la ninoiada que potser no hi anirà és perquè ve l’hora de mostrar les cartes i no té res que valgui a la mà.
Per escapar d’aquesta rendició (de trobar diners per Catalunya, cosa que de 1939 ençà no han fet gairebé mai) només hi veig l’alternativa d’acceptar la independència de Catalunya.
Coratge,

Núria Castells
Núria Castells
03.09.2021  ·  05:25

Pretendre que, si Pedro Sánchez no va a la taula, aquesta no es devalua és insostenible.
Per què ho fa, doncs, Junqueras?

El normal seria que digués que això no és acceptable i que, si Sánchez ho fa, donarà una mostra clara de no voler resoldre el conflicte. És a dir, expressarà clarament, davant la “comunitat internacional que ens mira” que no té res a oferir o no vol oferir-ho.

Enfocar-ho així – sortir a declarar-ho així als mitjans- seria el que faria un líder intel·ligent. I ho faria ràpidament, per deixar Sánchez en evidència des del primer moment. I pressionar.
Però, si Junqueras declara tot el contrari, jo em pregunto quin és el motiu.
No té la intel·ligència necessària? O, de fet, no vol arribar enlloc?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
03.09.2021  ·  05:30

Tothom sabem que la tauleta és una farsa-ho sabem de fa anys-. El més trist és entendre pq ERC continua amb aquest conte: l´engany del poble català i anar mamant. Cal organitzar un front popular, ja; i la paperera a punt.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
03.09.2021  ·  05:49

Sembla mentida com els polítics actuals ens prenen el pèl a tots nosaltres. Tots sabem quin serà el resultat d’aquesta “taula de diàleg”, una manera com una altra de fer passar el temps sense fer res. Com es pot anar a negociar si no tenim cap força per posar sobre la taula?. El govern espanyol dirà que no a tot i nosaltres no podem contrarrestar amb res. El més fotut de tot és que quasi tots els polítics no s’atreveixen a fer res per sortir de la zona de comfort actual.

Molts tenim clar que hi ha d’haver unitat estratègica, sense deixar de lluitar, políticament, clar. Fins que no es posin d’acord els dos grans partits independentistes en aquest aspecte no avançarem. El partit que està contínuament negant tota estratègia conjunta és ERC i qui dirigeix aquest partit és el senyor Junqueras. Doncs haurem de pressionar perquè plegui.

Joan López
Joan López
03.09.2021  ·  05:57

Aquet 11 de setembre,quin crit,quin nom,qui eslogan farem servir desprès de tot lo que està pasant,no me hi veig cridan a altres catalans ancara que se ho mereixen, com han trait la voluntad i desitg dels que voliam una catalunya independent,però no puc cridar contra ells,això l’agradarìa molt als ñordos. Doncs aqui hi som,que fem,lluitem vers nosaltres o ho fem amb l’enemic. Pedro sanchez es un mentider compulsìu, es mereix que tots els crits o rebi ell.
Bè,que tinguem sort……

Albert Miret
Albert Miret
03.09.2021  ·  06:50

No són només mals polítics. ERC defensarà la taula fins a l’avorriment, perquè és “l’estampilla” que li van canviar per a la traïció. Junts acceptarà jugar a “poli bueno- poli malo” amb el triler, perquè no tenen esperit polític de país sinó de barriada i es conformen amb les molletes de terra a canvi de figurar que són alguna cosa. Allà continuen rient fins a ennuegar-se. I és que no només són mals polítics, sinó més curts que una cua de conill. Estem governats per un Obèlix sense força ni intel·ligència, un Astèrix sense cap idea i l’únic que sabia la recepta de la sopa màgica, és a Waterloo.

Anna María Pérez
Anna María Pérez
03.09.2021  ·  07:13

No entenc res……quan el poble farà un cop de puny ? Quan recuperem els carrers i l’ iniciativa ?.
Ens plantejem per qué es dona veu als indultats , o no es necessari?.
Realment per Espanya…..no hi ha conflicte , i la taula de sords…..ho demostrarà!!!

Imma Presseguer
Imma Presseguer
03.09.2021  ·  07:39

Junqueras intueix ajudes internacionals per aquesta inexistent taula de diàleg. Junqueras parla i fa parlar els seus deixebles per continuar enganyat. ERC no vol de cap manera la independència. Vol substituir l’antiga convergència. Manar i existir a Madrid amb l’objectiu de reformar jo que sé què. Ja n’hi ha prou de mentides. Tot aquest desgavell no va enlloc.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
03.09.2021  ·  08:21

Alfonso Guerra: “Que vengan cada año estos catalanes a por alpiste.”. Us sona?

Ramon Sans
Ramon Sans
03.09.2021  ·  08:24

– No és taula de negociació, sinó de diàleg, no es negocia … es parla i convenç o no a l’contrari.

– Si treus als que parlen (canvi de ministres i interlocutors) el PARLAT, EL PROMÈS l` insinuat se l’emporta el vent, no hi ha temes negociats ni acords que obliguin a l’PSOE i molt menys a l’estat.
En 2 anys canvia el color de govern amb noves eleccions.

– Tota la lluita partidista, el neoautonomismo, la lluita de cadires entre ERC i Convergència (ara els successors polítics) això ho va predir SOLIDARITAT CATALANA PER LA INDEPENDÈNCIA.

JUNQUERES i MAS van promoure campanyes de desprestigi contra els dirigents de SOLIDARITAT CATALANA PER LA INDEPENDÈNCIA.
Ara veiem el desert intel·lectual en què ens trobem, tant de bo aprenguéssim alguna cosa.

Qui vulgui tenir una idea com van els espanyols, pot mirar la història d’Amèrica Llatina o l’última guerra d’independència dels bascos que van perdre (conegut com terorismo d’ETA i ENTORN ) com es va negociar i que els va passar als propis negociadors de PSOE de Guipúscoa … del propi Psoe … i com les paraules se les emporta el vent

Salut, Molta sort i Ànims.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
03.09.2021  ·  08:25

Diuen que Europa mira aquest suposat diàleg, és clar, que de moment, no hi ha cap diàleg i sembla que Espanya li treu importància. Un cop pogam sortir al carrer caldrà pressionar, i finalment quan acabi el no diàleg espero que Europa, si és que ha mirat res, i tots nosaltres siguem conscients de com reaccionar. Desitjaria que la consciència augmentès la cerca de vies per arribar a ser lliures.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
03.09.2021  ·  09:03

Doncs sí, a un subordinat se li donen ordres. Que és el que vol esquerra perquè no té projecte. Nem molt malament!!!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
03.09.2021  ·  09:19

A ERC tan li fa la presencia de Pedro Sánchez a la taula perquè, al capdavall, sap perfectament quin en serà el resultat. Jo no tinc cap dubte que l’Oriol Junqueras, Pere Aragonés i tots els que vulgueu saben que van a fer el paperot. ERC ha muntat un relat molt rodó i coherent amb la taula de diàleg, però en realitat què amaga?. Perquè saben perfectament el final d’aquesta pel·lícula i no l’expliquen. El més dramàtic és que els seus votants -que són molts- tampoc saben ni exigeixen saber aquest final.

Pere Grau
Pere Grau
03.09.2021  ·  09:31

Sempre he dit que creia que els d’ERC s’equivocaven, però que creia que ho feien de bona fe. Ara ja em fan dubtar-ho. Entre el 2030 d’Aragonés i la “taula” per prendre un cafè amb el ministre que aquell dia no tingui altra feina, que Junqueras accepta, només queda una trista alternativa: donar-los-hi un certificat d’ineptitud política. Quin altre remei hi ha si ni s’adonen que així enlloc “eixamplar la base” l’estan fonent com la neu pel juliol?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
03.09.2021  ·  09:32

Taula per ampliar 3 anys el cobrament de nomines pels 10.000 soldats del Junqueras i associats i del psoe. Vergonya i indignitat de politics per la croqueta i inflar d’impostos als rucs catalans. 15 imoostos de raça catalana del govern de quinquis de la Generalitat. Robar es legal Sr,Aragones dels 15 impostos especifics als catalans, impostos racistes?

Ferran Moreno
Ferran Moreno
03.09.2021  ·  09:47

La rendició no és només d’ERC, la rendició ho és també de JUNTS al complet, i de la CUP, per suposat. Uns s’hauran rendit més obertament i uns altres hauran estat més políticament correctes fent-ho, però ara mateix, per cap d’ells hi ha cap acció unilateral a l’horitzó.

Lògicament, no tenint res més a oferir, JUNTS i la CUP estan d’acord, ja els hi va bé (digueu-li com vulgueu) amb fer 2 anys de paperot amb la taula de diàleg. I per la part espanyola el mateix, aquesta comèdia els serveix per ensenyar el seu “talante” al món. Una representació ben calculada per ambdues bandes.

Ja ho diuen, s’ha obert una nova etapa d’enteniment i cooperació. Jocs Olímpics, ampliació de l’Aeroport i els partits independentistes aplaudint amb les orelles. Aquí no ha passat res.

S’han acabat les preses de pel. Ara és l’hora del poble.

Albert Parés
Albert Parés
03.09.2021  ·  09:47

Si el president Sánchez no va la taula de negociació serà la prova del cotó que no té el més mínim interès en resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya i que directament es pixa a sobre del govern català. Si passa això l’important és veure la reacció del govern català. Seguirà entomant els menyspreus del govern espanyol com si no passés res?

PERE SIO
PERE SIO
03.09.2021  ·  09:48

Pedro Sänchez el gran triler polític ara ja se’n riu de Catalunya, sense pudor, a la mateixa cara de Pere Aragonés i del seu soci, ERC. Com ha deixat ben clar no té res a negociar, ni vol fer-ho.
Però ERC, a la deriva i sense rumb, ara reunits d’urgència a Ginebra, segueixen amb la seva taula, amb l’objectiu de fer perdre el temps als catalans i marejar la perdiu durant dos anys.
Cal preguntar-se quan de temps trigaran els votants independentistes d’ERC a veure la gran traició que ha fet aquest partit a Catalunya.
Cada dia és més clar i més evident que Oriol Junqueras s’ha venut Catalunya, a canvi de tenir poder per mantenir i enfortir el seu partit, ERC.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
03.09.2021  ·  09:57

Tenim un govern de la Generalitat clarament col·laboracionista i anti-indepe. Tenen molt clar que, amb el tarannà majoritari dels indepes (conservador, prudent, crèdul, tirant a poruc), el que se’ns pixin a la boca ho poden estirar eternament i de franc. ERC i Junts estan al govern per fer el negoci del partit més gran i, per tant, l’amo és respectat i obeït.

Prou ja !!! comença a fer molta pena.
Si l’opinió internacional fos conscient (que no ho és ni ho serà mai, no ens enganyem) de lo beneits que arribem a ser, acabarien pensant que no ens mereixem res millor del que tenim. En tot cas la imatge que arriba a nivell internacional està totalment esbiaixada i és descaradament favorable a espanya ara mateix.

Disculpeu la següent referencia comparativa (que només és vàlida en l’enfoc estratègic però mai en el detall formal ni en la magnitud de la tragèdia que va esdevenir), si mirem el procés de repressió / persecució dels jueus pels nazis de 1934 a 1939 (abans de l’Holocaust) veiem com el jueus van anar acomodant-se a les continues i creixents bestialitats que els feien els nazis, és incomprensible (veient-ho des del futur) entendre com és que no es van mobilitzar, reaccionar més adientment,… està clar que no s’ho veien venir en tota la magnitud, està clar que la seva posició econòmica (d’una bona part) i el seu tarannà (conservador, prudent, crèdul, tirant a poruc) no va ajudar, està molt clar que no van ser capaços de tenir uns lideratges propis eficients i està claríssim que l’opinió internacional (i els corresponents governs) van mirar cap a una altra banda (eren temps molt complicats a nivell mundial, es vivia en una llarga crisi, us sona?, i amb constant amenaça d’una nova guerra brutal).

Doncs això, amb el tarannà actual dels indepes i els nostres líders col·laboracionistes i anti-indepe, no tenim bon futur. Acabarem en un autonomisme encara més oprimit per espanya, permanentment acollonida per un sentiment indepe que no podrà ser eliminat i, per tant, permanentment castigant i amenaçant CAT perquè romangui dins de l’estat fallit que és espanya.

Desprès de l’Holocaust, els jueus van desfer-se de l’antic tarannà i van organitzar-se. Van crear l’estat d’Israel (no ho van tenir gens fàcil i van haver de lluitar molt). Van enfortir-se com a estat i poble (guanyant totes les guerres amb els països veïns) i van acabar tenint el respecte com a país, que és, amés, pròsper. És veritat que, en la meva exclusiva opinió, aquest empoderament se’ls hi ha anat de les mans, i de la lluita legítima s’ha passat en les darreres dècades a un “matonisme” i prepotència injustificat (conseqüència d’una mala gestió de la “llei del pèndul” en la que romanen sotmesos el jueus des de 1933).

Aprenguem de la Història.
Aquest 11-Sep i següents mobilitzacions d’Octubre hem de deixar molt clar des del Carrer, amb la base indepe convençuda (sempre serem moltíssims més que els unionistes convençuts, no dubteu de la legitimitat del moviment indepe), que no volem els nostres líders polítics, que volem uns líders que vinguin de organitzacions socials renovades (ANC, Omnium) i de noves (si cal), que volem una organització eficient i eficaç de la mobilització del Carrer (CDR, “Tsunamis-de-debò”,…) i un partit independentista transversal que no pot venir de cap dels actuals, que ha de ser format per “no professionals” de la política.
El futur pot se nostre si ho volem !!! No ho deixem en mans de l’enemic !!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
03.09.2021  ·  10:00

De sentit comú, criteri, mentalitat. Es el resum que faig de l’editorial de huí. Confrontació intel·ligent devaluada del govern de la Generalitat.. Taula de diàleg? Sona tan bé…..! Com posar una espardenya dins la gàbia i esperar a que cante.

maria serra
maria serra
03.09.2021  ·  10:28

Els que van entrar a la presó, tenien diferents maneres de pensar i de com lluitar per aconseguir la independència del nostre país i al sortir es constatant aquestes diferències , per això alguns haurien de fer un pas al costat i continuar en la defensa del seu partit, ara be, de cap manera anar travant i molt hàbilment impedir que anem avançant per aconseguir un país lliure.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
03.09.2021  ·  11:14

“Sembla mentida el nivell polític del nostre país. Polítics i ciutadania. Com fem de la política una falsa realitat que és paròdia infumable…”
(Josep Agulló 23:14h)

“Només hi ha un punt del programa: com es pot encaixar catalunya en españa”
(Josep Blesa 2:14h)

“Fa tanta ràbia, tan fàstic i és tan injust, que la gent que vam admirar, seguir, defensar, estimar…ens maltracti i humilii d’aquesta manera”
(Núria Coma 22:46h)

“Tenim un govern de la Generalitat clarament col·laboracionista i anti-independentista”
(Víctor Torguet 09:57h)

“La rendició no és només d’ERC, la rendició ho és també de JUNTS al complet i de la CUP”
(Ferran Moreno 09:47h)

Podem pensar que ho han preparat tot per fer un referèndum amb resultat de “NO” a la Independència mostrant deliberadament la mediocritat dels polítics constitucionals que vam votar.

I Puigdemont sense denunciar tres-cents set anys de tirania, extracció dels nostres béns ni denuncia el genocidi cultural dels Països Catalans.
Amb bombardejos i morts cada cinquanta anys.

Miquel Àngel Fos
Miquel Àngel Fos
03.09.2021  ·  11:16

Totalment d’acord amb l’editorial. Pel que fa al senyor ja no serveix ni per la dubitativa ERC fins i tot contradiu i desautoritza al seu Aragonès. En definitiva té el síndrome d’Estocom.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
03.09.2021  ·  11:30

Aquesta taula de fum i res més i espanya no vol negociar un conflicte que té davant els seus nassos. Sincerament ens torejan a tort i a dret, ara crec que és inperdonaple que la part catalana acepti aquesta trampa. Sòc partidari de fer la DUI que també és un dret democràtic, ja les altres opcions és un teatre molt dolent

Maria Villarroya
Maria Villarroya
03.09.2021  ·  12:40

El xantatge a què ens sotmeten les esquerres (totes) al poble català és tan bèstia que MAI dels MAIS els podré perdonar
És la NACIÓ i fins que no ho interioritzem mil vegades i realment ens ho creguem MAI serem lliures

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
03.09.2021  ·  12:48

Lo que tenemos que hacer es declarar la independencia o colapsar de coches todas las autovias que vayan hacia el centro… ah, como?, vamos hacia madrid (tralarí) a negociar los traslados (tralará) a 5 km/h. No no mire ustez señor agente es que no podemos avanzar más rápido, el que va delante és el folk horrorable y marca el paso sabustez?

Antoni Morros
Antoni Morros
03.09.2021  ·  13:06

M’ho van dir ja fa molts anys, quan vaig ser regidor del meu Ajuntament. L’únic principi d’ERC és no tenir-ne cap de principi. I els fets no fan més que demostrar aquets informació.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
03.09.2021  ·  13:09

Indignada com tots els altres comentaristes.
Portem aquesta indignació al carrer el pròxim 11 de setembre.
Fem que la manifestació torni a cambiar el rumb com va passar el 2010 i el 2012.
Que tinguin por. Els nostres partits col.laboracionistes i els espanyols, sobretot, també.
Que tremoli l’enemic. Esmolem ben bé les eines.

Nota: Vilaweb podria trobar la manera d’assabentar-se del perqué en Puigdemont no diu i no fa res? I ens en podria fer cinc cèntims?

david graupere
david graupere
03.09.2021  ·  13:23

Quatre anys perduts. Per a no-res. Cal fer eleccions regionals. És el mínim que ha de fer el govern regional de la Generalitat.

Salvador Manich
Salvador Manich
03.09.2021  ·  14:33

En nom de qui parla el Sr. Junqueras? Té potser alguna responsabilitat en el govern?

Marisa Bara
Marisa Bara
03.09.2021  ·  14:42

Si, verdaderamente es gracioso, incluso ridículo, lo de la comunidad internacional que nos mira. Yo no sé a quién, con dos dedos de frente y sin venda en los ojos, quiere engañar este señor. Particularmente, me ofende la falta de dignidad que están demostrando nuestros políticos. Esa sumisión puede ser que sea una actitud perfecta para sus intereses personales y partidistas pero están dejando, ante esa comunidad internacional que tanto nos mira y que tanto les preocupa pero, sobretodo, para muchos catalanes, una Cataluña sin orgullo, sometida y sin empuje. Hace ya mucho tiempo que cambié la admiración por nuestros políticos presos y en destierro por el pragmatismo que, a mi entender, necesita el movimiento independentista y, por supuesto, ni la cárcel ni el destierro significan para mí una patente de corso que justifique todas y cada una de las acciones, discursos y derivas políticas que nos lleven lejos del objetivo del 1-O. En mi opinión, el Sr. Junqueras es un gran activo para el autonomismo (el autonomismo convergente de siempre), pero un político nefasto para el independentismo. Justificar la ausencia de Sánchez en una mesa a la que el mismo Junqueras ha dado tanta preponderancia, hace pensar que, en realidad, el fin de esas reuniones está muy lejos de autodeterminación y la amnistía.

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
03.09.2021  ·  14:45

Una taula de negociació sense negociació i sense taula, com un joc de màgia

Josep Soler
Josep Soler
03.09.2021  ·  15:10

Sobre la famosa “taula de diàleg”.
Si dius mil vegades que això és perdre el temps. Si demostres mil vegades que això és perdre el temps. Si hi ha un consens generalitzat afirmant que això és perdre el temps, perquè s’insisteix a tirar-ho endavant?
Efectivament estem devant d’uns política de l’absurd inevitable?
Caldria aclarir quina és la força superior que fa que això sigui possible.
En el meu cas estic molt preocupat perquè darrerament passin tantes coses com aquesta.

Salvador Molins
Salvador Molins
03.09.2021  ·  15:31

Sense respectar la legítima Independència de Catalunya aquesta Taula de Diàleg de sords no val per a res!

1. No hi ha cap raó objectiva per a esperar en el procés de concretar allò que la ciutadania va votar el primer d’octubre de 2017 en un referèndum convocat pel govern de la Generalitat d’acord amb les lleis aprovades legítimament pel Parlament de Catalunya.

2. El futur de la nació catalana és una qüestió que pertany exclusivament a la sobirania del poble català. La causa justa de la seva llibertat és la mateixa que ha portat els darrers segles a la majoria d’independències que avui el món reconeix.

3. El diàleg i la negociació s’han de produir per a garantir la minimització de danys en el procés de creació de l’estat independent i de separació de l’estat espanyol. Avui no hi ha les condicions per cap taula de diàleg, que ens afebleix i distorsiona el missatge d’una Catalunya constituent. Ni el dret d’autodeterminació ni la legitimitat del Primer d’Octubre no poden ser negociats amb cap govern aliè.

4. La força democràtica del poble català s’ha demostrat al llarg dels anys amb les més grans mobilitzacions de la història europea i amb la defensa obstinada i valenta de les urnes contra la violència d’estat en el referèndum d’octubre del 2017.

5. La repressió cerca d’afeblir les files de l’independentisme, les conviccions pròpies i instal·lar una por més o menys conscient entre els defensors de la democràcia. Per tant, l’única resposta que fa inútil la repressió és continuar avançant sobiranament per crear l’estat independent per a Catalunya.

6. No es pot esperar un any i mig més a tenir un programa d’acció que expliqui als catalans, als espanyols i a la comunitat internacional la causa justa de la independència de Catalunya, com també l’estratègia, basada en la voluntat democràtica i legalitat catalanes, per a fer-la efectiva. El precedent de la sentència del Tribunal Internacional de la Haia sobre el referèndum de Kossove és la via a seguir. No podem perdre més temps en un estat repressor, incomplidor, antidemocràtic i que perverteix el sentit de la justícia recaragolant les lleis amb motivació ideològica. Catalunya perd oportunitats i s’empobreix cada dia i cada hora que passa al regne d’Espanya.

7. La vida, la salut i el benestar dels catalans són els principals béns a protegir. Per això, cal disposar de tots els recursos que generem i de tota la sobirania que ens pertoca com a nació. Així mateix, hem de preservar el nostre entorn, el medi i el patrimoni natural que volem llegar en més bones condicions a les generacions pròximes.

8. La llengua, la cultura, la riquesa i la diversitat social, el dinamisme econòmic i la vitalitat del poble de Catalunya no mereixen la resignació ni la desídia. Cal fer amb urgència una nova casa democràtica i lliure que les protegeixi.

Joaquim Torra, 131è President de Catalunyas

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
03.09.2021  ·  15:46

El Venerable Junqueras hauria d’estar empadronat a la Conferencia Episcopal Escañola, si està disposat (sembla que no li fa pas fàstic) a complir humilment les exigències de Madrid per a tolerar-lo amistosament en la condició de “humilde servidor” i seguir-li mantenint feliçment el desitjat status de comoditat i viure del xollo (En ER la majoria d’alts càrrecs en son ja mestres).
És trist de veure com els votants irreductibles del seu partit no són capaços d’adonar-se de l’actuació dels dirigents, obsessionats amb la tolerancia borreguil de les plantades, befes i desprecis que ens arriben habitualment desde la “villa i corte”. Els hauria de fer vergonya de continuar recolzant l’opció de mantenir en el poder uns personatges presumptes professionals, com més amunt més acovardits, incapaços i no fiables. La raça dels polítics està caducada. Necessitem gent nova, valenta, capacitada i no viciada.
Em sap greu de manifestar-me tan desencisat, però penso en “lo que nos espera”, si la gent del poble no ens despertem ja de l’ensopiment actual.

Jordi Torres
Jordi Torres
03.09.2021  ·  16:11

L’únic fruit tangible que pot donar aquesta taula de diàleg/tertúlia és temps: Temps per ER, temps per què els càrrecs cobrin les nòmines i per què qui no estigui còmode s’acomodi o marxi; temps perquè l’estat reprimeixi i erosioni l’independentisme de carrer, temps perquè a Junts, el seu rival atàvic, hi aflorin les contradiccions internes i pateixi també el desgast. Temps, en definitiva, per a intentar consolidar-se com el partit català majoritari del model autonòmic.

ER interpreta la realitat pensant en i pel seu partit, els interessos del poble català ja fa temps que han desaparegut de la seva agenda. Només cal fixar-se en les declaracions abrandades que feien tan sols fa un any i mig sobre la primera taula de diàleg (que mai va ser), quan el MHP President Torra encapçalava el Govern i les lllumeneres del think tank d’ER van pensar que els hi afavoriria teatralitzar un posat molt exigent amb el PSOE:

https://www.ccma.cat/324/erc-acusa-el-psoe-dirresponsabilitat-absoluta-per-ajornar-la-taula-de-dialeg/noticia/2986754/

Titllaven al PSOE d’irresponsable per un ajornament. Molt ofesos, clamaven al cel dient que la reunió ‘entre presidents’ era urgent, que no hi havia temps per perdre, que faltaven molts mesos (mesos!) per les eleccions. Ara els hi sembla bé que la reunió no sigui entre presidents, que ningú hagi de retre comtes en dos anys (mínim) i que ja d’entrada es vetin els únics temes que justificarien l’existència d’aquesta taula: l’autodeterminació i l’amnistia als represaliats. Veient aquests sobtats canvis de discurs i de principis un se n’adona que a can ER tot és postureig, tot ho fan pensant en clau de partit.

Carles Viñals
Carles Viñals
03.09.2021  ·  16:53

Que hi ha alguns -percentualment molt pocs-, que ens volen vendre una “taula de diàleg” en la que ells mateixos són els primers en no creure, és una evidència.

L’autèntic problema és que la taula en qüestió és, pel que fa als catalans, una de tantes enganyifes menors, filles de la GRAN ENGANYIFA en la que, a diferència d’aquesta taula, una gran majoría de catalans segueix creient o s’entesta a creure: Una enganyifa que regeix el món sota el nom de DEMOCRÀCIA; l’ídol al qui retem culte cada quatre anys, amb gran satisfacció dels amos de la combina. Un déu fals, suplantador d’un ideal que encara no hem sabut assolir, no només a Catalunya i Espanya, ans tampoc a Europa i al Món.

La lectura de “L’Evangeli segons Jesucrist” de José Saramago em féu parar atenció a aquest escriptor. Una conferència sobre la democràcia del mateix autor, em dugué a llegir el seu llibre “Assaig sobre la lucidesa”. Aquest llibre, complementari probablement d’ “Assaig sobre la ceguesa”, planteja al lector els seriosos maldecaps dels capitostos d’una “democràcia” que, si no és Espanya se li assembla molt, quan el dia de les eleccions (la Festa de la Democràcia), la gent se n’afarta de votar inutilment el PDD (Partit de la Dreta), el PDM (Partit del Mig) i el PDE (Partit de l’Esquerra), i vota amb un 77% de vots en blanc. El govern atribueix aquest resultat esfereïdor a la pluja torrencial del dia de les votacions i repeteix les eleccions el diumenge següent, trobant-se, en aquesta ocasió amb un 83% de vots blancs.No he acabat encara el llibre, però personalment estic convençut que:

1.- Com a català, no tinc avui al Parlament ningú que em representi, i sospito que no sóc pas l’únic.

2.- Crec, com Einstein, que qui vol obtenir resultats diferents ha de fer coses diferents.

Ja sé que és un somni, però pagaría per veure què passaría a Catalunya, Espanya o allà on volgueu, si una gran majoría decidís democràticament, de la nit al dia, engegar a dida la seva molt prescindible classe política. I no m’estranyaría gens que, si aquest fenòment succeís en algun lloc, no importa quin, desfermaría una pandèmia de “votenblancvirus” que riute’n tú del COVID 19.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
03.09.2021  ·  19:11

Sr. Junqueras plegui ja!

Joan Royo
Joan Royo
03.09.2021  ·  19:13

Junqueras és la persona que més mal està fent a l’independentisme. No sé en què fonamenta les seues idees. Podria fer una llista d’insults molt llarga, només diré una, qui ha traït el moviment cap a la llibertat de Catalunya sempre l’hem anomenat així: BOTIFLER.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
03.09.2021  ·  19:32

Algú recorda la famosa “Operación dialogo” del PP, amb la Soraya i Cia? Com va quedar, tot plegat? No fa pas tant

Ramon Simon
Ramon Simon
03.09.2021  ·  19:41

Jo les pròximes eleccions votaré ERC , i no ha un ex president que s’endú la familia al extranger,

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes