La ministra de Salut de Libèria, doctora Wilhelmina Jallah, anuncia mesures per a controlar la pandèmia (fotografia: Ahmed Jallanzo).

Avui arriba a Guinea un primer enviament de dosis del vaccí contra la febre hemorràgica de l’Ebola, enviat d’urgència per intentar combatre el retorn de l’epidèmia. Fa una setmana, l’epidèmia va ressorgir en aquest país de l’Àfrica occidental, ja molt afectat per l’Ebola fa cinc anys. Les autoritats sanitàries han declarat epidèmies d’Ebola a la República Democràtica del Congo el 7 de febrer i a Guinea el 14 de febrer.

El retorn de la malaltia del virus de l’Ebola genera temors en aquests moments en què la covid-19 ha acabat d’arrossegar les estructures sanitàries i el personal d’infermeria al límit de la saturació a la majoria de països africans.

A Guinea, l’epidèmia va començar a Nzérékoré (sud-est) després de la mort d’una infermera que presentava símptomes que suggerien l’Ebola; van morir cinc membres de la seva família i el professional tradicional que va visitar, així com una persona simptomàtica que va consultar alguns establiments sanitaris abans d’anar amb taxi a la capital (Conakry).

Fins ara, s’han identificat 290 contactes i s’ha visitat el 94%, segons que va dir la doctora Matshidiso Moeti, directora regional a l’Àfrica de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A la República Democràtica del Congo, l’anunci oficial del ressorgiment del virus es va fer el 7 de febrer i el dia 15 es va iniciar una campanya de vacunació. Tot i  l’existència d’un vaccí, és difícil, si no impossible, d’eradicar el virus perquè el reservori de la malaltia no és humà, és en animals.

Libèria estudia també un possible cas i ha posat en marxa una campanya de prevenció que inclou posar aigua al carrer a disposició dels ciutadans de la capital per tal que puguin rentar-se les mans.

Una instal·lació d’aigua als carrers de Monròvia perquè els ciutadans puguin rentar-se les mans (fotografia: Ahmed Jallanzo).

L’OMS ha afirmat que reforça el seu suport als esforços de resposta basant-se en les lliçons del passat i reconnectant-se amb les xarxes creades entre el 2014 i el 2016 per respondre a l’Ebola. Són diversos els països de l’Àfrica occidental on s’han creat centres d’operacions d’emergència, equips actius de resposta ràpida i personal sanitari amb experiència en la vacunació, així com teràpies i pràctiques de prevenció i control de la infecció.

En aquesta ocasió la preocupació màxima és la coincidència de les pandèmies de coronavirus i Ebola. La doctora Moeti ha esmentat com a fet positiu l’existència de mesures preventives comunes, com ara el distanciament físic de la covid-19 i els missatges de no tocar res pel virus de l’Ebola, així com la importància de la higiene de les mans per a totes dues pandèmies.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.