“Una manera de dir que ens estimem”: el Tempir lliura a Elx els seus premis anuals

  • Els guardonats són el CEIP Blasco Ibáñez d'Elx i les mestres Marién Anton, Marisol Quesada, Vicenta Macià i Pepa Fos; el professor de la Universitat d'Alacant, Vicent Brotons, i el director de VilaWeb, Vicent Partal

VilaWeb
Redacció
11.11.2022 - 21:40
Actualització: 12.11.2022 - 22:26

Aquest ja és el desè any dels premis del Tempir d’Elx, que guardonen personalitats que treballen pel país, la llengua i la cultura. “L’objectiu dels premis és fer un relat del país diferent del que es fa normalment des de València, per exemple. Volem posar en relleu que al sud tenim gent que treballa i es mereix ser reconeguda i valorada, i la seua tasca en favor de la llengua i la cultura, difosa”, diu a VilaWeb Josep Enric Escribano, president de l’associació.

“Ser valencià al sud és difícil i ser valencià del sud també ho és. La llengua, per a nosaltres, és el tret de valencianitat més important que tenim, i al sud, la situació de la llengua és molt delicada, molt diversa i molt complexa”, diu Escribano abans d’afegir que l’ús social de la llengua no ha progressat com tots esperaven.

Els guardons es divideixen en tres àmbits territorials: Elx, Sud i País Valencià.

Les pioneres de la immersió lingüística

En la categoria Elx, enguany es reconeix la tasca de l’escola pública Blasco Ibáñez i de quatre mestres i educadores pioneres en la incorporació del català a l’ensenyament durant els primers anys de la democràcia. L’any 1978, Josep Lluís Barceló, elxà, va ser conseller preautonòmic d’Educació i va impulsar el Pla Experimental d’Ensenyament en Valencià. Això va fer possible la introducció de la llengua catalana a desenes de centres educatius valencians. Elx es va convertir en capdavantera en la immersió lingüística.

El CEIP Blasco Ibáñez va ser una escola pionera amb programes d’immersió lingüística en un barri castellanoparlant com el Carrús. I amb el centre, també es premien les mestres i educadores Marién Anton, Marisol Quesada, Vicenta Macià i Pepa Fos.

Vicent Brotons

En la categoria Sud, el guanyador d’enguany és el professor de la Universitat d’Alacant Vicent Brotons. El Tempir li reconeix la tasca com a assessor lingüístic del Centre de Professors d’Elda i del Servei de Llengües de la Conselleria d’Educació. Brotons va defensar fermament els programes d’immersió lingüística en les zones més castellanitzades, i s’ha convertit en una de les veus més necessàries quant a qüestions d’immersió al País Valencià.

Vicent Partal

En la categoria de país, el Tempir reconeix la trajectòria professional del director de VilaWeb, Vicent Partal. En destaca “tota una vida dedicada a entendre el periodisme com un combat social i a exercir-lo de manera rigorosa, seriosa i professional, fet en llengua catalana, cosa que l’ha convertit en un referent destacat, essencial i ineludible”.

Una manera d’estimar

Per a Josep Enric Escribano, els premiats d’enguany són persones que inspiren i que seran ambaixadores de l’activitat de l’associació. “Són els receptors dels premis, que ens honoren a nosaltres”. Els premis també, en certa manera, una mena de declaració d’amor. “De tant en tant, cal dir-nos que ens estimem, que estem junts en el camí, perquè a vegades uns piquen pedra per una banda, i uns altres per una altra banda. Hem de tenir una visió de conjunt. Els premis miren d’escampar una sensació de germanor i de teixir complicitats.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any