Una gran lliçó de lògica colonialista: si és Vox qui salva el PSOE, no hi ha ni escarafalls ni escàndol

"No em podeu negar que la cosa és grossa. Imagineu-vos per un moment que el govern independentista català, en una votació important al parlament, fos salvat per Vox"

Vicent Partal
29.01.2021 - 04:09
Actualització: 29.01.2021 - 05:09
VilaWeb
El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, intervenint ahir al congrés espanyol.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Edward Said, en el seu llibre Culture and Imperialism, explica: “Vivim en un món no solament de mercaderies sinó també de representacions, i les representacions –la producció, circulació, història i interpretació d’aquestes representacions– són l’element mateix de la cultura.” L’intel·lectual palestí que ens va descobrir la noció de “orientalisme” constata que el tràfic i la manipulació d’aquestes representacions, de les imatges discursives que el poder crea sobre el poble colonitzat, són una arma política de primera magnitud. Especialment vàlida per a dibuixar-lo com una mena de “desviat de la normalitat” a qui es pot criticar per tot, fins i tot per allò que, en canvi, es practica amb tota normalitat en la societat colonial.

Avui cal recórrer a aquest discurs per entendre aquesta cosa tan grossa que va passar ahir, quan Vox va salvar el PSOE al congrés espanyol, abstenint-se en la votació sobre els fons europeus; i el PSOE, públicament, va agrair el gest de l’extrema dreta espanyola.

Esquerra Republicana, enfadada pel xou del candidat Illa i per la decisió de mantenir les eleccions el 14 de febrer, havia decidit per primera vegada en mesos separar-se del PSOE i fer-li pagar la seua intransigència. Semblava, per tant, que el decret no passaria i que el govern PSOE-Podem n’eixiria derrotat. Però de sobte va aparèixer el recanvi: Vox, ni més ni menys. Un recanvi al qual el PSOE, en compte de sentir-s’hi molest o incòmode, no va tenir cap inconvenient a donar-li les gràcies en públic.

L’episodi és brutal. Especialment si observem el silenci que hi ha mantingut una certa esquerra, obsessionada darrerament a l’hora d’organitzar actes de fe contra qualsevol independentista que puga dir qualsevol cosa remotament identificable com a ultra. Apliquem Said: anatematitzat el catalanisme com a “desviat de la normalitat”, la mateixa gent és capaç, sense que li caiga la cara de vergonya, d’armar uns enormes escàndols, per exemple, per una extrema dreta catalanista gairebé inexistent o a compte d’un trumpisme independentista mediàticament inventat i ridícul, mentre encaixa les mans i agraeix en públic el suport de l’extrema dreta espanyola, aquesta sí, ben real i perillosa.

Confesse que la possibilitat de col·laboració parlamentària entre el PSOE i Vox jo ni tan sols l’havia prevista –i ho dic perquè s’entenga fins a quin punt és gros això que ha passat. És cert que tots dos estan d’acord en el model de gestió extractiu i clientelista dels fons europeus que Pedro Sánchez intenta de consolidar però no em podeu negar que així i tot la cosa és grossa. Imagineu-vos per un moment que el govern independentista català, en una votació important al parlament, fos salvat per Vox. Afigureu-vos aleshores els crits i els xiscles i les declaracions solemnes i les campanyes i els assenyalaments i el linxament i les apel·lacions a no pactar-hi mai i a desmarcar-se’n. I després escolteu el silenci que ha acompanyat això que ha passat a Madrid.

Per entendre com és possible tenir tantes penques, deixeu-me afegir-hi Jamila Lyiscott, una professora i pedagoga que aquests darrers mesos ha tingut molta presència als mitjans dels Estats Units perquè ha aplicat les idees del moviment Black Lives Matter a l’àmbit escolar. Parlant de l’impacte que té l’estereotip creat sobre els afroamericans, Lyiscott recorda una obvietat que nosaltres també hem d’entendre: “La lògica del supremacisme blanc i la lògica colonial són l’aigua en què nadem i cal ser conscients que és molt difícil de veure l’aigua en què nades perquè és la norma que ens sustenta i posa color a les nostres perspectives.”

És això. I d’això, d’aquesta estratègia de dominació, d’aquesta aigua en què nadem gairebé sense pensar-hi, se n’aprofita també la presumpta esquerreta revolucionària que pot dormir tranquil·la a la nit, sentint-se pura, coherent i immaculada, gràcies al fet que les seues incoherències les tapa i les protegeix la lògica colonial. Said va demostrar, quan desenvolupà el concepte de “orientalisme”, com de convenient li resulta al poder imperial fabricar una visió de l’altre, en aquest cas de nosaltres, que s’apodera per a ells de les idees de raó, racionalitat, flexibilitat o superioritat. I que pot ser reproduïda constantment en favor dels seus interessos, de manera que manté els dominats en un espai claustrofòbic del qual sembla que no hi ha manera d’eixir.

Que sí que n’hi ha de manera d’eixir. I tant que n’hi ha. Ens ho va ensenyar el Primer d’Octubre i ens ho ensenyen totes les lliçons que van de les revoltes colonials al Black Lives Matter. De la cova se n’ix insistint en la unilateralitat, que diguen què vulguen sobre nosaltres, autoafirmant-nos com a nació, no deixant-nos trepitjar mai per ningú i comprenent, sobretot això, que ells són tot u –són tant els mateixos que PSOE i Vox poden votar de bracet– i que nosaltres ho hem de ser també. Nació contra nació: nadant en una altra aigua, amb una piscina pròpia, immunes al seu discurs.

PS. Comença la campanya de les eleccions. I ahir estrenàrem a VilaWeb una secció, a càrrec d’Odei E. Etxearte, que l’analitzarà cada dia amb perspectiva i intentant d’identificar les claus profundes del procés. El primer capítol de “14-F: diari d’unes eleccions anòmales” el trobareu ací: “El factor que pot descontrolar els partits: la hipersensibilitat ciutadana“. Aquests articles, que es mantindran fins a la formació del govern, si voleu també els podeu rebre en un butlletí al correu electrònic.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Oriol Verdú
Oriol Verdú
28.01.2021  ·  22:27

Tal com va explicar l’altre dia sobre “Junts pel No”, de manera sorprenent avui ha realitzat la seva presentació oficial.

Espero que, amb totes les proves evidents dels interessos comuns que uneixen les forces polítiques de tot l’espectre polític de l’estat espanyol, els nostres representants polítics prenguin les decisions més adequades i incentivin la participació dels ciutadans tenint molt clar el perill evident d’aquesta nova operació d’estat.

I nosaltres, malgrat tots els espectacles poc edificants d’aquests últims anys, anem a votar amb la mateixa determinació que l’1 d’octubre.

Josep Almar
Josep Almar
28.01.2021  ·  22:27

PSOEPODEMOS i Vox? És el poder, estúpids . La capacitat extractiva disposant dels 140 mil millions d’€ dona per repartir, malversar, pagar favors, comprar voluntats, subvencionar mitjans, emplenar les butxaques de tot l’espectre IBEX polític i mediàtic.
I el poble? Ni cas, si ens voten igual pensen tots cofois.

Josep Usó
Josep Usó
28.01.2021  ·  22:29

Més enllà del soroll que és enorme, al regne veí han d’anar mal dades, quan han d’agrair en públic el suport del pitjor feixisme. El poden qualificar de patriotisme, responsabilitat i tot allò que vulguen, però sense els fons que reclamen, col·lapsaran. I nosaltres amb ells, si no ens afanyem a apartar-nos. I només es pot fer d’una manera. Tirant endavant el mandat del 1 s’octubre. Perquè el fet que ningú allà s’escandalitze significa que pràcticament tots pensen igual. Igual com Vox, vull dir.

Josep Salart
Josep Salart
28.01.2021  ·  22:31

ERC em sorprén positivament per veure com aconsegueix superar-se fent el ridícul cada vegada més gran a espanya.

Al tractar-se d’un partit autonomista, pactista, botifler i disfressat de català, es molt normal que ells, originals amb tot, se’n fotin fins a l’extenuació.

Ells són tots lo mateix, que caram es això de classificar-los com esquerres, dretes o extrema dreta? N’hauríem d’aprendre més d’ells, van tots a una.

Això, ho hem de tenir molt present a les properes eleccions, doncs volen formar govern espanyol al Parlament de Catalunya i per nosaltres, sería la mort internacional de les nostres reivindicacions de llibertat. NI UN VOT A ERC ¡¡¡¡ TOTS AMB EL PRESIDENT PUIGDEMONT.

No he entès Vicent Partal, lo del tercer grau precisament ara. Segurament m’he perdut alguna classe.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.01.2021  ·  22:36

No em puc creure que el Director no hagués pensat mai en la possibilitat que Vox ajudés al PSOE. Seria massa ingenuïtat.
I bé que Partal ho mostra després quan ens explica que vivim en un règim colonial.

Però no n’hi ha prou.
Vivim dominats militarment des de segles “por LEGÍTIMO derecho de conquista”.

Però hem comès un pecat massa gros consistent en haver despreciat, desobeït la Constitución borbònica.
I això no ens ho perdonaran mai. Al contrari: cada vegada serem més despreciats i perseguits i triturats.

Tothom savia que el països Bàltics NO EREN RUSSIA. Ningú sap que Catalunya NO és Espanya.
El 1oct no és suficient per avançar mentre hi hagi catalans disposats a salvar la governabilitat de l’imperi.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
28.01.2021  ·  22:38

Brillant l’article d’avui. Gràcies Vicent.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
28.01.2021  ·  22:54

Particularment hi veig normal que el front extractiu colonial es mantiga unit com una roca. Si no, el seu negoci s’acaba. Recordeu quan en un editorial vaig dir que els orígens d’aquell artefacte era una màfia, i que entre 1801-21-23 arriben a consolidar un “estat modern” que els donara cobertura legal?

No sé, ara, de què s’estranyem. Tanmateix en sentir eixe petitet lerrouxet que creu representar el Principat i que li va negar el vot al seu amo, ja li vaig deixar un escrit que reproduïsc.

**************************************************************************************************
Eh Gabriel !

A mi això vostre d’ara, m’ha recordat el conte de l’infant D. Juan Manuel.

El Comte Lucanor.

Mira “rei” Gabriel Rufian, ara no cal que mates ni el cavall, ni el gos ni el gat….perquè el “sopar” te l’has de fer tu.

Només tindràs “sopar” entre els colonitzadors de Màdrix on t’esperen amb els braços oberts de la mateixa manera que reberen a Alejandro Lerroux pels serveis prestats a la corona imperial castellana.

https://ciudadseva.com/texto/conde-lucanor-35/

Acaba així:

“Si desde un principio no muestras quién eres,
nunca podrás después, cuando quisieres.”

I ara, els d’ERC aneu-vos-en a fer la mà !

Ningú vos ha de respectar mai més.

A España us posaran en arribar ara la catifa de vellut vermella, després, en passar el temps ja ens contareu des de l’estranger com us va.

*****************************************************************************************************

Espere que no es vote gaire al bloc colonial, i molt menys aquells, com ERC, són l’esquer necessari per a que españa ens torne a ocupar.

Algú en anterior editorial va fer referència a Beckett (no Macbeth, W. Shakespeare pràcticament ho va explicar tot).

En recorde la pel·lícula quan entren a la ciutat, potser, Londres, a cavall van el rei normand (Peter O’Toole) acompanyat del saxó i col·laboracionista (Richard Burton) i aquest li demana clemència pels saxons, doncs els saxons l’estan vitorejant i posant-se als seus peus, i el rei li contesta:

“ara?, ara és el moment de que es dividesquen i que es corrompen entre ells”

https://www.youtube.com/watch?v=YGN42AaT3MA

Doncs, aquesta és la galdosa situació actual, en què la cúpula col·laboracionista d’ERC amb l’estat español ocupant està ajudant a podrir els principatins i deixar-los podrir i dominar-nos a tots plegats i a mercè del que vulga españa fer contra nosaltres.

Josep Blesa (València)

teresa labourdette
teresa labourdette
28.01.2021  ·  23:07

Vicent, en veiem de tots colors. I com expliques l’abstenció de Bildu? També els sembla bé que els fons vagin a engreixar el club dels florentinos?

enric llopis
enric llopis
28.01.2021  ·  23:22

Perdoni senyor Partal, però a aquestes alçades encara creu que a Espanya hi ha una certa esquerra?

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
28.01.2021  ·  23:25

Molt d’acord amb la brillantor analítica del director, com sempre. Especialment amb les referències de Said i Lyiscott (quina gran metàfora la de la mar, quantes coses explica!), i també amb els comentaris que veuen ERC com el vertader Judes català. Normalment, els insults (155 monedes de plata) retraten qui els diu i no qui els rep.
Molt clares les coses: 1) Espanya donarà el govern a Vox si cal per no amollar Catalunya (no tendrien d’on robar, amb el perill de perdre tots els Països Catalans: recordem que les Illes patim el més gran dels espolis, només que som petites i el total és tan gran), 2) Escòcia ens mostra el camí (entrevista molt bona de Barnils avui mateix) i 3) o es vota massivament Junts o seguiran quatre anys més com els tres darrers que hem patit …o pitjors!

Jose Estela
Jose Estela
28.01.2021  ·  23:55

Al 09.10.2013, estant meditant veié el toro (España) amb actitud amenaçadora al convertir les banyes en unes alicates més grans que el seu cap per torturar Catalunya. Ho veig després que ahir condonessin Alicia Sánchez Navarro. Les tenalles són per a tenallar Catalunya, fen que el PP rebi el poder recolzat pel PSOE, confirmant que tenen la mateixa intenció: Torturar Catalunya. Ara s’han canviat les sigles però la intenció és la mateixa.
José estela.

Anna Linares
Anna Linares
29.01.2021  ·  00:04

Aquí repeteixo unes paraules del article, de les quals em sento tant identificada
-l, de manera que manté els dominats en un espai claustrofòbic del qual sembla que no hi ha manera d’eixir.- Molts sentin aquesta impotència i ràbia de no poder ser capaços de sortir , i han
tingut la sort que aquesta epidèmia, ha aturat les protestes, i fins i tot ara no ens deixen anar a cantar per la llibertat dels presos polítics, em sento engabiada, empresonada, necessito aire fresc, tornar a il·lusionar-me i acabar amb aquesta frustació .

josep soler
josep soler
29.01.2021  ·  00:18

Cap novetat, el PSOE i VOX són tots dos partits franquistes. ERC vol aparentar que ja no és còmplice del PSOE perquè hi ha eleccions i necessita fer veure que no és un partit submís al Règim. Quan passin les eleccions ERC tornarà a pactar. La CIU d’abans ara es diu ERC.

La novetat que agraeixo molt és que és la primera vegada que veig que no se li diu “socialista” al PSOE en tot l’article.

Ho celebro perquè la paraula “socialista” quan un periodista la utilitza per anomenar al PSOE, enjega a pastar fang a una llarga història d’autèntics socialistes. A més a més dir-los socialistes als franquistes del PSOE és participar involuntàriament de l’estratègia de la FAES de fer servir el PSOE com a tap de totes les iniciatives que puguin sortir d’esquerres de veritat. º

Victor Serra
Victor Serra
29.01.2021  ·  00:27

El PSOE accepta i agraeix els vots de VOX perquè Catalunya no pugui decidir res sobre com s’util.litzen els fons europeus. Això és un regal per a la campanya dels partits independentistes i un torpede en la línea de flotació de ” el efecto Illa” . Sempre i quan ERC i JxCat ho sàpiguen aprofitar i no es dediquin a barallar-se entre ells.
Espero que algú en els despatxos de l’èlit nostrada se li obrin els ulls i entengui l’enèssima entabanada que els colen malgrat el seu espanyolisme.
Per altra banda l’emprenyament dels petits i mitjans empresaris i autònoms quan vegin que els diners se’n van un altre cop a Florentino i companyia, serà èpic i aquest cop potser impossible de controlar . Que en prenguin nota tots.

Lluí Mor
Lluí Mor
29.01.2021  ·  00:28

“Confesse que la posibilitat de colaboració parlamentaria entre PSOE i VOX jo ni tan sols l’havia prevista”. Senyor Partal, voste és un deixeble de la política i com a deixeble está bastan ideolotgizat, encarà és creu lo de les esquerres perquè ho duieu interioritzat a la consciencia. I no serà perquè voste no ens parli manta vegades que això és una guerra i a la guerra en pic hi has entrat, no hi ha ideologia.

Hi ha alguns comentaristes que tenen molt clar, com jo, que tot el que està passant a la política espanyola desde fa uns anys, forma part de la guerra Catalaunya-Espanya. I en aquesta guerra és absolutament igual VOX, PP, PSOE, La Corona, L’IBEX, el Poder Judicial, l’exercit, la benemerita, la Carmena, el Felipe, l’Aznar, el Pedro o el Pablo, igual.

Per acabar, he de dirli que només començant a lleguir , quant fa referéncia a “aquesta cosa tan grossa que acaba de passar” , m’he fet una bona rialla. Voste ho sap tan bé com jo el que hi ha, però m’agrada perquè ho sap accentuar, per si hi ha algún despistat. Llastima que la gran majoria encarà no el llegueixin.

PERE SIO
PERE SIO
29.01.2021  ·  01:14

Als que encara avui creguin que el PSOE i Pedro Sánchez són socialistes, progressistes i d’esquerres, els recomano que vagin al metge d’urgències perquè el seu estat mental és greu. La realitat dia a dia s’encarrega de demostrar l’engany d’aquestes etiquetes que ens diuen i ens volen fer creure.
I dels seus il·lustres socis, Podemos, un cop més és demostra com les esquerres quan toquen el poder, els bons sous i les poltrones, a més de quedar muts, també els genera una total amnèsia ideològica.
Mentre la ciutadania, no cobra els ERTO, ni els reconeixen la pensió d’atur, i els autònoms i petites empreses no reben ni un euro de compensació econòmica i veiem com la societat s’empobreix i s’enfonsa en la misèria, els oligarques i el PSOE ja porten dies fent anar la calculadora i preparant el seu particular festival.
Cada dia és més clar que la esperada pluja de milions europeus, 140.000 milions, no arribarà a molts indrets. Pedro Sánchez, l’únic repartidor ja s’encarregarà que els seus amos de l’Íbex-35 no passin penúries i s’enduguin, com fan sempre, el millor tall d’aquest suculent pastís, tal com correspon al Govern del PSOE per ser el més esquerrà i progressista de l’història.
Però si ho mirem fredament l’abstenció de Vox no és cap sorpresa, ja que són moltes les coses i els interessos d’Estat que els uneixen. I com a prova a Catalunya Vox ja va deixar clar i de forma pública el seu suport a Salvador Illa si és necessari per defenestrar i destrossar als independentistes.
Però la gran i sorprenent notícia de la sessió del Congrés ha estat el vot negatiu d’ERC i del seu líder Rufián. Vot que reflecteix el fracás negociador, la nul·la importància que tenen a Madrid, i la incoherència total de la seva política. Però que ningú s’enganyi i pensi que la coherència i el sentit comú ha tornat a ERC. Aquest ha estat un vot, electoralista i transitori, que no impedeix a ERC el 15 de febrer, si els resultats ho permeten, fer el desitjat “tripartit d’esquerres” amb el PSC, i els Comuns, malgrat els discursos mentiders i abrandats que ens facin durant la campanya electoral.

Octavi ENGUITA
Octavi ENGUITA
29.01.2021  ·  05:27

“La pasta es lo primero, con esto no se juega….” si calgues fins i tot el PP s’hauria abstingut…
Aqui s’han plegat tots…el PSOE proposa,, podemos mutis…i com que els ingénus d’ERC no hi son…doncs apareix un altre (Vox) i pam!!!…sorpresa…si…per a la gent…pero no pels “amos” dels 155.000 millions.

Joan López
Joan López
29.01.2021  ·  06:55

Cada vot que no sigui a JUNTS,es un vot co ntra Catalunya.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
29.01.2021  ·  07:29

Sincerament, no m’ha sorprès gens ni mica. El que em sorprèn és que hi hagi votants d’ERC que s’identifiquen com independentistes. Estar clar que el concepte que tenen d’independentista, per no dir català, no té res a veure amb el meu.
Per cert Vicent, seria interessant que expliquessis que està passant amb Omnium i ANC que res tenen a veure amb el que eren abans de l’1O.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
29.01.2021  ·  07:51

Tot es va normalitzant i “l’esquerra”calladeta.
Ahir va ser lo de Vox. L’altra dia va ser lo del Valls i la Colau i en vindràn més.

jaume vall
jaume vall
29.01.2021  ·  08:22

Mireu, ja no faig cap comentari propi. Em permeto reproduir-ne un, que sintetitza el que molts pensem.
Joan López :
“Cada vot que no sigui a JUNTS,es un vot co ntra Catalunya.”

… i després de votar-los, vigilar, fiscalitzar, a veure si fan el que diuen que faran.

Carles Serra
Carles Serra
29.01.2021  ·  08:44

Com ha dit el subscriptor Sr. Josep Maria Martín, com és possible Sr.Vicent que ara descobreixi que el PSO€ es un partit que forma part d’aquest sistema franquista espaÑol.
Encara no té clar que espaÑa es franquista i una part important, com algú va dir, cada espaÑol te un petit Franco dintre.
Com va dir en Josep Pla, que si ha llegit el llibre el fill del taxista, veurà que estava molt vent informat : lo més semblant a la dreta espanyola, és l’esquerra Espanyola

Pep Agulló
Pep Agulló
29.01.2021  ·  08:54

TANQUEN FILES… “I CIERRA ESPAÑA”

No hem dit que ells són tot u? Sorpreses les mínimes.

El supremacisme espanyol fa dels seus valors la normalitat, allò que deia Edward Said: “és molt difícil de veure l’aigua en què nades perquè és la norma que ens sustenta”. Algú el va anomenar “nacionalisme banal”, com si hom ja es naixés amb aquests valors…

Per tant tota minoria nacional que no nedi en aquesta aigua és el fet anormal, desviat, l’esca de totes les desgràcies. El colonitzat.

I com a poble permanentment ocupat i sotmès, és indispensable corrompre’l moralment i mentalment. Amb això el PSOE i VOX també “voten” igual: el discurs de la catalanofòbia…

PS. Cal recordar com a A. Castellà, ERC i els Comuns, se’l van menjar per assistir a una reunió en què hi havia algun ultradretà (?)… Igual que van fer amb la Colau i Valls, no se’n parlarà més…

Blanca Anguera
Blanca Anguera
29.01.2021  ·  08:55

Aquest és el problema que te el marc mental “dretes/esquerres”, o infantilment, “bons/dolents”. Que et quedes dins la caverna.

Albert Miret
Albert Miret
29.01.2021  ·  09:28

Ni esquerres ni de dretes, ni del PP ni del PSOE, ni dels comuns, ni esquerdes republicanes, ni els grups bascs ni izquierdas confederadas, ni vox ni UPN, ni ningú de la política espanyola te cap més ideologia que mantenir lligada la vaca de la llet que els alimenta. Son només espanyols, com els alemanys a la segona guerra, no hi havien partits, tots eren alemanys i tots eren nazis. I, per desgràcia, als catalans això de la uniformitat, no ens agrada. Som de sang democràtica, volem sentir totes les idees per a formar-nos-en una idea propia, tan intel·ligent com poguem. Per això, la nostre unió és tan difícil, perquè el primer per a un català és la ètica i el sentit comú, i amb aquestes armes, ningú pot guanyar guerres que són precisament l’adoració de tot allò més dolent d’una comunitat humana. Per arribar a defensar-nos de debò d’allò que ens esclavitza, la història ens explica que a la guerra només guanya el més bèstia, i això als catalans ens provoca autèntic fàstic, i no acceptem ni pensar que ho poguessim fer. Doncs és per aquí o per la porta. Si l’únic que val és la força, sempre guanya el qui la te. Només els vam espantar i vam arribar a tenir una mica de poder amb manifestacions tant grans, que no podien controlar, per actes com el d’Urquinaona i per tot allò que no poden controlar. I això te poc a veure amb la política. Quan els vam acollonir, no van utilitzar cap política, sinó la violència pura i dura, perquè de política no en tenen, la rebutgen. Ells el que saben fer i el que els ha donat el resultat que volien, que sempre ha estat la nostra espoliació, és la violència. Si realment som més intel·ligents, sabrem utilitzar aquesta intel·ligència per acollonir-los cada dia més. La mediocre política que tenim i no ens serveix de res, ja vindrà després amb polítics més bons com els que ja vam tenir.

Mercè Duran
Mercè Duran
29.01.2021  ·  09:29

I els bascos què?
Que bé va tenir la pasta a la butxaca. PNB, sí. Bildu, abstenció.
Lo d’ER ha estat una rabieta per disimular.

David Badia
David Badia
29.01.2021  ·  09:53

Anem a votar , sino es donar un vot al tandem PSOE-VOX

ramon Feixas
ramon Feixas
29.01.2021  ·  09:55

Suposo que qui més qui menys, d’aquells que considerem franquistes als que es dediquen a la persecució de les pràctiques democràtiques i amb sadisme Catalunya, més o menys ho fem a partir del que tan bé retrata aquesta editorial. El club dels perseguidors s’autoanomenen constitucionalistes perquè usen la constitució per la seva pràctica persecutòria i re-centralitzadora com qualsevol altre model dictatorial vertical en sentit descendent. És obvi que hi sigui en aquest club VOX encara que només a fe de misteri algú considerar a VOX constitucionalista. És que tan els que volen fingir valors democràtics com VOX son igual de franquistes. El que varia és l’estratègia persecutòria. Ahir el PSOE es va descuidar d’enfarinar-se la pota. Ja sabem que és un oblit de conveniència. L’escandalós canvi de candidat ordida de tal manera que van haver d’impedir per mitjà de les togues que l’afecte no s’aigualís a l’hora de rampinar escons al congrés català. Però van veient que el franquisme del segle XXI té una revifalla molt clara que encara arruïni Espanya manté el seu rebost ben proveït.
Per suposat que el perseguidor es culturitza amb uns paràmetres diferents que el perseguit. El conill té una consciència d ela seva relació amb el caçador condicionada al fet d’haver nascut conill. Tot hi així al part de la constitució Catalunya hi va tenir una representació selecte i fins i tota voluntat de manegar poder ales espanyes, com ara el nostre dansaire flamant ministre. Els fets són els fets i deixen cua cultural. Per això, entre altres coses, tristament, hem de veure com els independentistes que se senten més guerrers, com que l’”Imperio” és més poderós, els és més assequible de disparar contra altres formacions independentistes. Malauradament com en tots els pobles que suporten espoli, hi ha qui trampeja d’una manera més o menys de negoci mafiós i aleshores ha d’acusar a altres dels seus defectes, mentre els seguidors de líders s’ocupen de l’acció d’infanteria contra uns rivals que són els socis necessaris. És quelcom recurrent a la practica d ela cursa partidista pel poder i la necessitat general de tots (en aquest cas la independència) esdevé bandera. Però una bandera és un drap si no hi ha un rabiós exèrcit al darrere que la defensi. De moment cap estratègia ha portat a la llibertat. Crec que cal respectar les tres que més o menys es relacionen amb les tres formacions independentistes que podem votar.

Ramon Berdegué
Ramon Berdegué
29.01.2021  ·  10:16

Em crec en l’obligació de defensar les opcions minoritàries, tal com han fet sempre la oligarquia espanyola i les seves forces disfressades segons la conveniència de cada moment, els vicis, debilitat, mentides, incompliments,etc… Dels nostres estimats partits independentistes, em fan pensar en les noves forces que per molts no conten per ser desconegudes i a mi em mereixen més respecte que les que coneixem. Mireu, sempre s’ha defensat l’experiència com un gran avantatge, ho sol a ser, però en aquest cas a mi no em convenç l’experiència dels polítics avesats a la mentida, manipulació i incompliments que ens venen com inevitables, sé la poden confitar. Si ara un d’aquests partits minoritaris i sense representació diguem per exemple primàries, assolís una majoria absoluta al parlament, crec que més malament que el coneguts, (incloent-hi junts, que es propaga debat a tort i a dret en aquests comentaris a diari.) No ho farien. Potser provocarien un altre 155 per voler declarar l’independència com a primera mesura i farien cap a la presó, però amb la seua inexperiència i tot, haurien sigut més fidels al mandat que cap altre partit i obeirien una escletxa de llum i esperança a la veritable independència, encara no sabem si es farien davant Marxena, jo els donaré l’oportunitat.

Joan Feliu
Joan Feliu
29.01.2021  ·  10:32

Votem¡¡¡¡¡¡¡¡¡. Si guanyem, tot seguirà igual. Si perdem, ens anorrearan.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
29.01.2021  ·  10:36

Algunes coincidències d’aquesta votació dels 140.000 M€ que fan ballar el cap.

Voten si P$O€ – Podemos – Bildu… Els de Neguri voten igual que els de Vallekas?

Voten NO ERC, Junts, DdCat, CUP i …PP! Si ja és curiós que els partits catalans es posin d’acord a votar el mateix, sense llençar-se els plats pel cap els uns als altres, aquesta coincidència a votar igual que el PP deu ser el resultat d’una rara conjunció astral.

Voten abstenció Vox i EHBildu. Què poden tenir en comú? Misteri! I Sánchez agraeix el sentit d’estat de Vox (però no el de Bildu)!

Deu ser veritat que la política fa estranys companys de llit!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.01.2021  ·  10:38

Quan Espanya perilla, quan el seu control sobre nosaltres perilla, el possible infortuni els uneix i són tots a una. No soc militant de cap partit polític. El meu objectiu no és tant ideològic com d’assolir la independència. Al País Valencià, de dretes o d’esquerres, al primer que votaria és aquell que hi apostara convençudament. Ho dic per la personal decepció que m’ha suposat vore la deriva d’ERC. Ostensiblement manifesta per creure’s i intentar ser els primers de cara a assolir un poder futur particular ans que guanyar el país per a tots. D’escàndol és, per a mi, la seua caïnita ressistència a haver format un front comú, amb representació unida amb els altres partits. Em ressistia a dir el que ara dic: El seu procés ha estat negativament invers al propiciat per Carles Puigdemont. Mentre no anem junts, com fan ells, difícilment vencerem. Aprenem-ne. Com és possible que ens coste tant???!!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.01.2021  ·  10:55

A Madrid ja unes esquerres molt medicres i el més gros és l´extrema dreta fa la pilota al PSOE i aixi Pedro Sanchez va d´heroi. Son aquestes maniobres de la rància politica.és vergonyos

Josep Gualló
Josep Gualló
29.01.2021  ·  10:58

VOX JA FA DIES QUE VA AVISAR QUE AJUDARIA AL GOVERN SI CALIA

VOX ha complert la seva paraula. No puc entendre que això sorprengui a ningú. No hi a res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres.

Si JxCat, no treu majoria absoluta, tindrem un nou tripartit format per: PSOE, ERC i Comuns. En un cas hipotètic que no sumessin prou, tindríem un tetrapartit, format per els tres mateixos més VOX.

M’entristeix molt que quedin tants independentistes que encara no hagin descobert que esquerra és un partit “Unionista autonomista”. Com diria el nostre estimat director “Reformista”.

Si s’arriba a formar el tetrapartit, recordeu la meva profecia. Preneu-ne nota per no oblidar-ho.

david graupere
david graupere
29.01.2021  ·  11:30

Sr. Partal aquesta escena és ja un dejà vu: Valls votant Colau, és de doldre que no hàgiu inclòs aquest cas, va passar fa no gaire. Per què l’heu omès? I aquí era més greu perquè ara Esquerra vol governar la Generalitat justament amb els comuns

La lliçó és de fet per a Esquerra, que ha d’acceptar que la dreta liberal catalana si mai té cap escó i l’hi regala, l’haurà d’acceptar.

Ja és la segona vegada que Esquerra és substituïda automàticament:

1r VAN CANVIAR ERC PER C’S
2n HAN CANVIAT ERC PER VOX

I esquerra segueix sense reaccionar, autísticament

Carles muntaner
Carles muntaner
29.01.2021  ·  11:53

Un dels millors editorials. Brillant.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
29.01.2021  ·  12:39

I de Bildu no n’hauríem de parlar?

Francesc Ermi
Francesc Ermi
29.01.2021  ·  13:02

1) tots els líders espanyols primer són espanyols i després de dretes o d’esquerres, segons el moment.
2) pràcticament tots els líders catalans primer volen ser de dretes o d’esquerres i després catalans.

Aquestes dues premises són bàsiques i necessàries perquè la nació catalana segueixi ocupada per l’invasor.
Els millors exemples són la votació d’ahir o les constants declaracions de l’Albiach.
PD: Bildu no deixa de ser un partit de “peix al cove” igual que ho han estat Erc, JxCat, Pdcat, Ciu, Pnv o els Comuns.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
29.01.2021  ·  13:11

Sorpresa?? cap ni una. La cultura de España està feta dins dels postulats bàsics del “feixisme convenient”. És a dir: el primer i fonamental és que segueixi el “tinglado” muntat, des de fa ja força generacions, de rapinya i lladrocini sistematic en benefici de una curiosa classe social de poder que consta de diferents ingredients i personatjes diferents, però coincidents en defensar el seu modus voivendi (en diuen Pàtria…). Si cal un rei defensen el rei; si cal un dictador, defensen al dictador, si cal democràcia defensen la “democràcia”; el que calgui per seguir igual! Aleshores es fan favors entre ells (“avui per tu demà per mi”), sense cap vergonya. Senzillament tots tenen el mateix concepte de España i els seus ciutadans: mamella de la que poden anar xuclant indefinidament. Aleshores es poden unir si cal socialistes amb feixistes, comunistes amb socialistes i feixistes, i lliberals amb tots ells. Cap problema!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
29.01.2021  ·  13:33

No entenc la sorpresa d’aquesta “cosa tant grossa que ha passat”. De debò no l’entenc.
Com no entenc que encara hi hagi independentistes que votarán a ERC. Per a mi, totalment incomprensible. No saben encara que votarán autonomisme o, fins i tot, tripartit?
Com no entenc que hi hagi gent que no tè problemes per demanar el vot per correu. Increible!! Que no entenen que facilitarán la tupinada que ens están preparant?
Com no entenc que la CUP sigui considerada un aliat fiable. Absolutament de bojos! Que no sabem que la CUP dona prioritat a l’eix “dreta-esquerra” abans que al “nacional”. Si encara no saben si volen governar…..

No ho entenc. No ho entenc.
Potser el fet de viure a l’estranger em dona una perspectiva que els principatins no teniu.
Però és que m’en faig creus! No ho entenc!!!!

Núria Nadal
Núria Nadal
29.01.2021  ·  14:07

Perdem moltes energies intentant raonar els tripijocs del païs veí.
Els nostres amos sempre han anat a la “seva” i sempre junts.És un sol cos contra Catalunya i per aquesta finalitat no compten ideologies,classe social ni lloc de naixament….tots son un !
Em fa tristor que nosaltres,els catalans,no siguem capaços de fer el mateix.
Editorials com les d’avui per a mi son fer-li el joc a la ñ.És amplificar el seu jou,que ja coneixem.
El que ens pertoca als catalans és fer articles i editorials per avançar en la nostre estretegia.Divulgar les nostres il.lusions i donar idees per esdevenir REALMENT un sol cos per enfrentarnos a la ñ.
Mentre perdem el temps mirant què fan a la ñ els hi fem el joc perqué no mirem què hem de fer nosaltres per sortir-ne.

Carles Viñals
Carles Viñals
29.01.2021  ·  14:58

Assolir la llibertat des de la condició d’esclau i, encara pitjor, d’esclau que té quelcom a perdre, és d’allò més difícil. Cal, en primer lloc, reconéixer-se com a tal, i sentir-ho en l’ànima com un pes insoportable i asfixiant. Només des d’aquesta condició imprescindible hom pot perseverar en la lluita tot identificant els desertors, per damunt d’ideologíes i de fidelitats a ultrança al partit dels nostres amors.

No compteu doncs amb els qui, posats a triar entre la llibertat (que ara s’adonen que no pot ser gratuïta) i les olles d’Egipte, han acabat triant aquestes últimes. Figuren entre aquests en primer lloc, la cúpula d’ERC i els 3.000 amorrats a la seva menjadora, seguits d’una part dels seus votants que ara mateix no sabem quants són, però que sospito prou nombrosos.

No, no crec que el 14-F puguem parlar de victòria independentista malgrat (i tan de bó es produeixi), una majoría de vots als partits que se’n proclamen, però servirà si més no per saber quants de nosaltres mantenim la mirada fixa en l’objectiu de la llibertat i la ferma voluntat d’arribar.hi.

Tant de bó aquest vot sigui majoritari dins d’una “majoría independentista.”

Rosa Gispert
Rosa Gispert
29.01.2021  ·  15:00

Jo no em preocuparia d’una certa esquerra espanyola, que no existeix (ni tampoc catalana). El que hauríem fer és escarnir i confrontar amb aquells que se’n diuen “esquerra”, siguin espanyols o catalans. És a dir el icetes-illa, Colaus, Comuns i comunes ( no sé com es diu la valenciana cridanera que els representa) i els mateixos d’ER que posen el crit al cel per una coincidència en una reunió telemàtica i no diuen res del suport i els agraïments a Vox del gobierno.

jordi Rovira
jordi Rovira
29.01.2021  ·  15:10

Quan es comença amb una frase tan clara com aquesta: “Vivim en un món no solament de mercaderies sinó també de representacions, i les representacions –la producció, circulació, història i interpretació d’aquestes representacions– són l’element mateix de la cultura” ja s’ha dit tot. Un “tot” que comprèn el concepte tan emprat de “peix al cove”. Un concepte que vol dir empassar interioritzant la circulació forçada de la ideologia imperant del colonialisme, en aquest cas nostre, del colonialisme espanyol. Una debilitat que el moviment independentista ha d’assenyalar, sinó combatre. I és això el que es va fent en aquestes editorials vilaweb. Una debilitat que és injust fer recaure només sobre una o altra sigla de partit. Sobretot desprès que l’herència que ha deixat el pujolisme encara cuegi. Com podem entendre el compromís final del senyor Mas amb PDcat? Amb això és encomiable l’exercici no només periodístic; sinó també assagístic de V. Partal en aquesta seva tasca d’interès nacional i de rigor intel·lectual. En canvi no podem dir el mateix de les aportacions que tants publiquen en forma de comentari. No parlo si és o no lícit tenir una aposta de partit. No és pas aquest el problema. Em sembla molt bé que aquell o l’altre comentin el seu vot en públic. Em sembla millor encara que argumentin les seves raons. En canvi, no entenc perquè estigmatitzem unes opcions de l’independentisme amb els mateixos problemes que pateix i viu tot l’independentisme de forma natural i per raons prou mostrades i aprofundides. No ho puc entendre en tant que mostren, una i altra vegada, la incrustació del model d’apoderament autonòmic dins del marc espanyol. No ho puc entendre per com no capten la dimensió històrica i global del que tenim entre mans.
Certament, la lògica colonial mostrada ahir al Congreso de los Diputados no deixa lloc a dubte. I la corrobora la lògica política i colonial també de la ratificació per part del TSJC d’una convocatòria electoral totalment forassenyada. Una imposició que ja no saps si els afavoreix o no; però que al final s’escola pel curs d’una cultura jurídica i política, que és un pou sense fons.
Sí senyor, és una situació brutal, tan brutal com inconcebible. Implica l’expressió manifesta que l’Estat espanyol no té sortida ni canvi. Un enroc perfecte, del qual han de prendre bona nota els seus socis: sigui quin sigui el partit de govern a Madrid els hi prendrà la cartera.
Bé, els hem fet arribar fins aquí. I bé, aniran més lluny. Tan més lluny de nosaltres fins a fer de la ruptura el seu argument i la seva praxi. No crec pas que ningú sigui tan ingenu com algú s’atreveix a dir. I ningú vol dir ningú.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
29.01.2021  ·  15:40

Avui no faré el comentari perquè suscric els dels Joseps Soler, Salart i Blesa.

Cap fred, seguir les normes per evitar els contagis i anar amb massa a votar amb seny a la independència ja!
Ara sí, serà el 14-F.
Així ho ha confirmat el TSJC fa unes hores.

Roser Caminals
Roser Caminals
29.01.2021  ·  16:28

A mi no em sorprén gens perquè, quan Catalunya és l’enemic, a Espanya només hi ha un partit. Tu mateix, Vicent, l’has batejat: Junts pel No. Com més aviat entenguem que nosaltres hem de ser Junts pel Sí, més ens acostarem a la República. De moment, l’única formació política que ho té clar és el CxR i, de les opcions electorals, Junts.
Sr. Salart, el tercer grau s’ha concedit precisament ara per donar via lliure a en Junqueras per fer campanya. No diré que l’unionisme aplaudirà si guanya ERC, però sí que respirarà alleugerit. ERC seria un mal menor.

Joan Royo
Joan Royo
29.01.2021  ·  16:46

Del PSOE no cal esperar res, és franquisme pur i dur. Només recordar la seua col.laboració amb la dictadura de Primo de Rivera.

Jordi Torres
Jordi Torres
29.01.2021  ·  17:49

No hi ha res més conciliador que un maletí amb 140.000 Milions d’Euros. Crec que de vegades, als del PSOE i companyia, els hi pressuposem una profunditat de reflexió que en realitat no aplica.

Aquesta era una votació importantíssima, vista la morterada de diners que deixava de rebre el govern si no s’aprovava. VOX ha vist l’oportunitat de salvar-los d’un ridícul espantós a canvi de “ja veurem què”, res de bo, per descomptat. De moment n’han tret un rèdit populista, el de passar per un partit d’estat que es preocupa dels botiguers obligats a abaixar la persiana: ““Cada día que pasa hay un comerciante que está cerrando. Queremos que las ayudas lleguen lo antes posible”, ha dit el tal de Los Monteros. Tot molt lamentable

Ja cal que els de ER se n’adonin que el Frankestein que han ajudat a crear ja camina tot sol, i que per les qüestions realment importants no els necessitarà per a res.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
29.01.2021  ·  19:25

PsoE i Bocs, com diem al meu poble, coneixen el rei per la moneda. Però l’altre dia Manuela Carmena parlava dels catalans en el mateix to que la faria avergonyir si s’hagués vist al No-Do, que deia coses semblants. Si no ens salvem nosaltres no ho farà ningú.

Salvador Molins
Salvador Molins
29.01.2021  ·  21:52

El problema de Vox, per a mi és que és Espanya en estat pur, exactament com el PSOE, i donar suport als seus interessos és el que hauríem d’aprendre a fer els catalans. I parlant D’ERC ara resulta que estan enfadats, ara que no han votat a favor del PSOE o sigui d’Espanya, els dictadors i repressors de tots els catalans i sobretot dels prop de 3000 encausats, multats, robats, empresonats, exiliats, … I no els ha donat suport per pur electoralisme, se li hauria vist massa la de sota i el que és més important potser haurien perdut algun vot. Aquests traïdors a un país que malda per alliberar – se a mi no me la colen. Només afegir una vegada més, protegim-la del virus però anem a votar de la mateixa manera com anem a comprar el pa i com anem a treballar i quan votem fem – ho amb el mateix sentit que vam votar el 1r d’octubre del 2017, i fem – ho per completar la DUI, per assegurar la Llengua, per institucionalitzar la incipient República Catalana Independent començant per l’exili de Waterloo i pels grups de defensa al territori de tots els Països de la nostra parla. Votem Junts per trencar la divisió que alguns ens han volgut imposar. Per guanyar cal la unitat no pas la divisió i si per motius de l’atzar tot anés bé la nit del 14-F sortim tots al carrer ben protegits.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
29.01.2021  ·  23:07

Ejecutar genocidios es la unica cosa que saben hacer a parte que robar… Los hicieron en todo el mundo donde llegaron… En Catalunya desde la matanza del 17 de Agosto 2017 no han parado… Nos quieren callar para siempre como hicieron con los Judios y con todos los Rojos durante el franquismo… Salvamos Catalunya de las manos manchadas de sangre de estos monstruos.

Hay que largarse ya… Quedarse solo sirve para un muy mal morir

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes