Una exposició repassa la relació de Barcelona i l’aigua a través de l’arquitectura

  • La il·lustren 20 fotografies de Francesc Català-Roca de la dècada del 1950

VilaWeb
Redacció
06.04.2017 - 14:23

La il·lustren 20 fotografies de Francesc Català-Roca de la dècada del 1950

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac) relata en una exposició la relació històrica de la ciutat de Barcelona amb l’aigua, prenent l’arquitectura com a punt de contacte, i podrà veure’s a la seu del col·legi fins al 13 de maig, ha explicat en roda de premsa aquest dijous el degà del Coac, Lluis Comerón.

‘L’aigua, xarxes i arquitectura’, que compta amb material cedit per Aigües de Barcelona (Agbar), reflecteix l’evolució del proveïment de l’aigua des de l’època romana fins a l’actualitat, passant per la medieval, a través de mapes i un vídeo ‘mapping’ sobre una maqueta de Barcelona, així com l’ús públic d’aquest subministrament i un estudi sobre el sanejament del subsòl el 1893.

Des dels aqüeductes romans i el Rec Comtal fins a la creació de pantans al segle XX, els plànols reflecteixen els canvis en el subministrament d’aigua de la ciutat, amb l’increment de les seves necessitats quan va créixer l’Eixample i la gradual incorporació de més rius.

Un total de 20 instantànies del fotògraf Francesc Català-Roca il·lustren la relació entre els barcelonins i les fonts de la ciutat en la dècada del 1950, des de la mirada de l’artista.

L’exposició inclou el projecte de sanejament del subsòl de Barcelona de l’arquitecte i enginyer Pedro García Faria, que el 1893 va alertar de la necessitat de modernitzar el sanejament de la ciutat.

La recopilació, a càrrec del comissari Fernando Marzá, vol reflectir com l’arquitectura suposa un pont entre les persones i l’aigua, facilitant l’accés i el consum a través de la tecnologia i la innovació, ha destacat Comerón, acompanyat del president executiu d’Agbar, Àngel Simon.

UN “TSUNAMI” DE CANVIS

El degà ha emmarcat l’exposició en la voluntat del Coac de reflectir “el tsunami de la transformació” de les ciutats i els edificis que preveuen que culmini amb les noves tecnologies, que han generat un salt disruptiu en l’àmbit de les comunicacions i que afectaran també les ciutats.

Ha posat l’accent que factors com la innovació tecnològica, la sostenibilitat ambiental i l’accés a l’habitatge, que “estan en caure”, passen per la ciutat, i el seu impacte negatiu o positiu sobre les persones dependrà de com es desenvolupin a les ciutats.

Simon ha explicat que la subministradora compleix 150 anys “al servei de la ciutat”, i ha reafirmat el seu compromís per reforçar la sostenibilitat i l’economia circular per poder seguir cooperant amb Barcelona altres 150 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any