Després de la descomposició de la Unió Soviètica, Rússia va donar suport a l’aparició d’una autoproclamada república pro-russa a Moldàvia, coneguda amb el nom de Transnístria. Aquesta república, no reconeguda per cap estat de l’ONU, va tenir un paper essencial per a impedir la reunificació de Moldàvia i Romania i per a frenar les aspiracions ucraïneses d’unir-se a la Unió Europea.

L’estratègia de crear un conflicte nacional i congelar-lo, amb repúbliques que no arribin a ser realment independents però que ho siguin de fet i serveixin a la política russa, es va desenvolupar al mateix temps al Caucas, amb la independència d’Ossètia del sud i Abkhàsia, dins els límits estatals de Geòrgia. Geòrgia havia seguit una línia molt pro-occidental i ací també el moviment i la guerra que va originar van aturar-ne la integració a la Unió Europea i l’OTAN.

La maniobra ha estat, finalment, copiada a Ucraïna, amb la creació de la República de Crimea, incorporada després a Rússia, i les autoproclamacions de les repúbliques de Luhansk i Donetsk.

Amb això Rússia manté al flanc sud sis estats ‘vassalls’, que en depenen completament, i són, de fet, instrument de la seva política exterior, un cas únic al món.

Evidentment, la presència de minories nacionals russes en aquests territoris, independitzats després del final de l’URSS, és un element essencial per a entendre’n l’existència. En aquest altre mapa podeu observar per menut on hi havia poblacions russòfones el 1992, quan l’URSS va deixar d’existir.

Crida l’atenció que ni a Letònia, ni sobretot al Casaquistan, Rússia no hagi intentat crear estats titelles. A les repúbliques bàltiques, la raó és segurament que l’enfrontament hauria estat massa important, tenint en compte que ja formen part de la Unió Europea. Quant al Casaquistan, la política pro-russa dels mandataris ho fa innecessari.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.