Els kurds són la nació sense estat més gran del món. La població kurda té entre 35 milions i 40 milions de persones, repartides principalment entre Turquia, l’Iran, l’Irac i Síria. També hi ha kurds en una àrea geogràfica més extensa, que abasta de les Muntanyes del Taure fins a l’oest dels altiplans de l’Iran, i del Mont Ararat fins al peu dels turons contigus a les planes mesopotàmiques, amb enclavaments significatius a l’extrem oriental de Síria i a Armènia i també a la província autònoma de Nakhtxivan, a l’Azerbaitjan.

En el decurs de la història, hi ha hagut propostes i projectes d’estats kurds independents que van del projecte aprovat al tractat de Sèvres per les potències mundials, però que mai no es va dur a efecte (en vermell al mapa), fins a la proposta feta per una delegació kurda a l’ONU (en verd).

En diverses etapes de la història, els kurds han tingut estats semiindependents, com els que tenen ara a l’Irac i Síria (Rojava) o com el que va existir al Nakhtxivan, al principi de a revolució soviètica.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb