Un llibre reivindica la figura de l’escriptor ‘oblidat’ Aliocha Coll a través d’una ficció

VilaWeb
Redacció
24.08.2015 - 09:00
Actualització: 25.08.2015 - 01:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona (ACN).- Molts, potser la majoria, desconeixen l’escriptor i traductor Javier Coll (Madrid, 1948 – París, 1990), conegut com Aliocha Coll, fill d’una família catalana, que va créixer a Barcelona, metge de professió i autor d’obres d’avantguarda “illegibles”. L’escriptor Javier Serena reivindica la figura de Coll, qui va acabar amb la seva vida als 42 anys, al seu llibre de ficció ‘Atila. Un escritor indescifrable’ (Tropo Editores). En una entrevista a l’ACN, l’autor ha dit que “és un escriptor molt oblidat. M’interessa més la seva personalitat i recorregut vital que la seva obra de ficció”. Ha remarcat que Coll “va fer unes ficcions que el van portar a renunciar a totes les comoditats que tenia”.

Serena ha explicat que “Aliocha Coll és un autor poc conegut i de fet tots els seus llibres estan descatalogats. Per llegir algun exemplar s’ha d’anar a una biblioteca pública que ocasionalment en tingui algun, però a les llibreries no es troben i al mercat de segona mà costa” fer-ho. L’escriptor va arribar a Coll a través de l’obra de Javier Marías, qui va ser amic seu. “Sobre Aliocha va escriure alguns articles en premsa i en un parell de contes al llibre ‘Mientras ellas duermen va ficcionar sobre ell amb noms diferents’ i també en fa referència a l’obra ‘Negra espalda del tiempo'”, ha indicat.

Serena ha declarat que havia llegit fa molt temps sobre Coll i sempre el tenia rondant al cap. Un dia se’n va adonar que havia intentat escriure novel·les que el protagonista representava la idea que tenia sobre l’escriptor. Després va investigar més sobre ell i va buscar tota la informació disponible. “És un personatge com escriptor molt oblidat i m’interessa més la figura, la seva personalitat i recorregut vital que la seva obra de ficció que tenia talent, però no era rodona. El meu llibre no es pot llegir com una biografia, sinó com una obra de ficció que tracta de crear una història que exemplifiqui el que era més valuós i singular d’Aliocha Coll”, ha afegit.

Serena ha explicat que Coll era una persona que “va néixer amb unes condicions favorables extremes, era molt intel·ligent, tothom reconeix la seva vàlua intel·lectual, era un excel·lent traductor, va traduir a Marlowe, era metge de formació i venia d’una família catalana acomodada”. Tot i això, ha seguit, “ell volia ser un autor d’avantguarda extrema i volia anar més lluny que ningú en la narració de novel·les i va fer unes ficcions que el van portar a renunciar a totes les comoditats que tenia”. Coll se’n va anar a viure a París i va “malviure” amb unes rendes que tenia i va treballar ocasionalment de metge. “Ell tenia una idea sobre la novel·la que impedia que els seus llibres fossin més divulgats i, tot i que ho tenia molt a favor, va seguir amb el seu projecte molt visceral”. `

Aliocha Coll va morir per la seva pròpia voluntat amb 42 anys amb una obra que Serena considera “il·legible”. “Em sembla exemplar perquè tenia un projecte vital i va apostar per ell sense concessions, mai va tenir una posició intermèdia i tot i que la seva obra em sembla que no és llegible, el seu recorregut vital mereixia una novel·la”.

Les veritats d”Atila’

Serena ha destacat que les veritats del llibre són alguns fets generals com que va viure a París, que va voler fer llibres “d’avantguarda extrema”, que era metge de formació, que venia d’una família catalana de Barcelona acomodada, que li demanaven que fes llibres més llegibles i que era un gran traductor. “He recreat les seves relacions privades, les que conec no les he representat i les que desconec tampoc. N’he recreat algunes que simbolitzin els conflictes que va poder tenir”. Ell, per exemple, va renunciar al que al seva família podia projectar per ell com ser metge i a partir d’allí l’autor va inventar un personatge com el seu cosí que recrea el que podria ser ell, un metge que es dedica a la literatura de forma secundària.

En aquest sentit, ha apuntat que el lector no sap què és cert i fals, però més enllà dels termes històrics, “s’ha d’atendre als veritables i són els que representen l’esperit d’aquella persona sobre la seva vocació literària. Les seves relacions privades no les conec, però sí representa la seva actitud, una persona que prefereix enfonsar-se a salvar-se fent concessions”. El mateix narrador del llibre, ha explicat Serena, “és un personatge que va coneixent l’Aliocha i té una mirada cap a ell que és admirativa”.

‘Atila’ és el títol del darrer llibre que va escriure Aliocha Coll. “Ell va dir que quan s’acabés el seu projecte narratiu, s’acabaria la seva vida. Es una afirmació feta des d’un estat d’obsessió extrema pel seu aïllament vital i pel seu desig de fer una narrativa renovadora”. Segons Serena, “posar aquest nom al llibre simbolitza quina és la voluntat del personatge, que és que més enllà de la literatura no hi ha res”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes