Un jutge sanciona Endesa per haver tallat la llum a una família vulnerable però rebaixa la multa a 10.001 euros

  • L'Ajuntament de Barcelona té 9 expedients tancats i 19 incoats per aquest motiu contra elèctriques

VilaWeb
ACN
04.07.2019 - 12:29
Actualització: 04.07.2019 - 15:22

L’Ajuntament de Barcelona ha guanyat el primer judici derivat dels expedients sancionadors interposats per incompliment de la llei de pobresa energètica, segons ha explicat la tinenta de batllia de Drets Socials i Feminisme, Laura Pérez, que ha celebrat la sentència.

Els fets són del maig del 2017, quan Endesa Energia XXI SLU va tallar la llum a una família vulnerable del barri d’Horta de Barcelona amb tres fills a càrrec. Segons el Jutjat Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona és provat que l’empresa no va demanar prèviament el preceptiu informe de vulnerabilitat. La sentència no és ferma i es pot recórrer a un tribunal superior. Tot i que el consistori havia imposat una multa de 30.000 euros que la companyia ja havia abonat, el jutge rebaixa l’import als 10.001 euros definitius perquè creu que es pot considerar un atenuant que Endesa tornés a connectar pocs dies després del tall el subministrament elèctric de la llar afectada. Ara l’Ajuntament de Barcelona haurà de retornar 20.000 dels 180.000 euros abonats per la companyia corresponents sis expedients, cinc dels quals encara no han estat jutjats.

A la sentència el jutge admet que la companyia va demanar el citat informe de vulnerabilitat, però que ho va fer després del tall de subministrament i, per tant, va incomplir l’article 6.4 de la Llei 24/2015. La companyia hauria d’haver demanat prèviament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en risc d’exclusió residencial. No respectar aquest punt, segons la sentència, es pot considerar una vulneració greu del Codi de Consum de Catalunya, que precisament busca preservar les persones consumidores d’aquelles pràctiques que excloguin o limitin els seus drets.

Sobre el recurs presentant per Endesa Energia XXI SLU, el jutge explica en la sentència que l’article 6 de la Llei 24/2015 no ha estat en cap moment en dubte per part del govern de l’Estat o per part del Tribunal Constitucional, i afegeix que la companyia no pot al·legar indefensió durant el procediment perquè en tot moment va ser informada i ha tingut ocasió de participar en el procediment administratiu i també en l’expedient sancionador que es va generar posteriorment. A més a més, el jutge considera que l’Ajuntament de Barcelona és plenament competent per imposar la sanció.

La multa confirmada ara pel jutge tanca el primer dels expedients sancionadors que actualment l’ajuntament manté oberts per incompliment de la Llei 24/2015, uns procediments llargs i durant els quals les companyies subministradores tenen diverses oportunitats per presentar al·legacions, ha explicat Pérez. Deixant de banda el procediment esmentat, l’Ajuntament manté tancats a l’espera del cobrament o de noves sentències judicials nou expedients més, tots ells per valor de 30.000. Té dinou expedients més incoats que encara no s’han resolt. L’empresa més afectada per aquests procediments és Endesa, seguida de Naturgy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor