Un estudi detecta una “polarització” entre farmàcies petites i grans a Barcelona

  • Farmacèutics catalans plantegen poder accedir a la carpeta clínica del pacient

VilaWeb
Redacció
11.05.2017 - 16:43

Farmacèutics catalans plantegen poder accedir a la carpeta clínica del pacient

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Un estudi de la consultora Cima Consulting ha detectat una “polarització” entre les farmàcies barcelonines que s’ha produït en els últims cinc anys: les apotecaries petites cada vegada són més petites i les grans més grans en relació a la facturació i el rendiment.

Ho ha dit aquest dijous el gerent de Cima, Ignasi Moya-Angeler, en la presentació de l”Informe anual de les oficines de farmàcia de Barcelona’ que, per primera vegada des del 2012, observa que la facturació mitjana supera els 800.000 euros anuals pel “canvi d’enfocament” del negoci.

Sobre la polarització dels establiments, el gerent ha precisat que les apotecaries petites han obtingut un marge brut del 31,50%, 1,5 punts més, mentre que les grans han registrat un 35,33%, la qual cosa suposa un augment de 2,8 punts.

Les petites han pujat en facturació -amb un resultat del 6,37% de l’exercici respecte a la mitjana de 9,18%– però han guanyat els mateixos diners, i les grans han augmentat en més d’un punt el seu rendiment i s’han situat en el 10,72%.

Segons l’expert, la diferència de facturació s’explica pel fet d’aplicar un “model de gestió professional” que assigni tasques i aprofiti dades per comprar millor i organitzar millor els horaris, entre altres beneficis.

En relació als resultats de gestió, per cada 100 euros facturats s’obtenen 13,30 euros de beneficis de gestió, amb una diferència del 40% entre farmàcies petites i les grans, en registrar un 10,6% i un 15,1%, respectivament.

El document també indica que les farmàcies petites són les que més medicaments cars dispensen i les mitjanes són les que més facturen per prestació de serveis: “Les farmàcies són un establiment sanitari i cada vegada comparteixen més amb altres espais de salut”.

RENOVACIÓ DE L’ESTOC

Respecte a l’estoc, que té una velocitat mitjana de rotació d’existències de 9,5 vegades, les farmàcies petites l’estan començant a reduir, però les grans ja l’havien reduït anteriorment, amb la qual cosa ara estan incrementant la seva facturació.

La despesa de personal ha augmentat en suposar 12,04% de la facturació de les farmàcies i la plantilla de treballadors s’ha situat en els 2,83 empleats per oficina de farmàcia i no s’ha reduït: “Les farmàcies demanen lleialtat als treballadors però donen seguretat al seu lloc de treball”.

HISTÒRIA CLÍNICA

La secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón, que ha presentat la ponència ‘Farmàcia assistencial: desenvolupament de serveis en les farmàcies catalanes’, s’ha mostrat partidària que les apotecaries tinguin accés a la carpeta clínica del pacient.

Ha celebrat que s’entenguin les farmàcies com a xarxa i no com a establiments individuals, i que s’hagin incorporat algunes de les seves activitats en el Pla de Salut 2016-2020, cosa que ha considerat un camí inicial, però ha defensat que “el futur és reclamar altres iniciatives com accedir a la carpeta de salut del pacient”, per compartir la gestió del malalt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any